De ce își acoperă fața când dorm pisicile?

01.11.2023
De ce își acoperă fața când dorm pisicile?

Dacă ai o pisică, cu siguranță ai observat comportamentul lor adorabil de a-și acoperi fața sau ochii atunci când dorm, chiar și în situații în care nu există lumină puternică în jur. Acest gest misterios și adesea amuzant are rădăcini adânci în instinctele naturale ale pisicilor și are un scop semnificativ în viața lor de zi cu zi. Iată de ce pisicile își acoperă fața atunci când dorm și ce semnificații poate avea acest comportament fascinant.

Rolul de protecție

Unul dintre motivele majore pentru care pisicile își acoperă fața sau ochii atunci când dorm este legat de instinctele lor de autoconservare. În sălbăticie, pisicile sunt mereu în alertă, pregătite să-și protejeze teritoriul și să detecteze orice potențial pericol. Acoperindu-și fața cu labele sau coada, pisicile pot să-și protejeze ochii și să reducă riscul de a fi atacate de prădători sau de alte animale. Acest gest le oferă o senzație de securitate în timpul vulnerabilității asociate somnului, potrivit cattitudedaily.com.

Conservarea căldurii

Pisicile au o preferință naturală pentru căldură și comfort. În condiții de frig, ele își acoperă fața cu labele pentru a-și menține căldura. Acest comportament ajută la izolarea termică și protejează pisica de temperaturile scăzute, mai ales în serile reci.

Somn mai adânc

Atunci când își acoperă fața cu labele sau coada, pisicile pot atinge un somn mai profund și mai odihnitor. Acest gest le ajută să reducă lumina și stimulii vizuali din jur, ceea ce contribuie la un somn mai liniștit. Somnul este esențial pentru pisici, iar acest comportament le ajută să se odihnească mai bine.

Reducerea stimulilor externi

Pisicile de casă trăiesc în medii cu mulți stimuli vizuali, cum ar fi luminile, televizorul sau activitatea din casă. Acoperirea feței cu labele sau coada poate fi o modalitate de a limita acești stimuli și de a se relaxa complet în timpul somnului. Pisicile sunt animale sensibile la mediul lor și, uneori, au nevoie de un refugiu pentru a se simți în siguranță și liniștite.

Trebuie precizat că nu toate pisicile adoptă acest comportament, iar preferințele pot varia în funcție de personalitatea și experiența de viață a fiecărei pisici. Însă cele mai multe feline de casă, conform unui studiu, pot fi deranjate de televizor și de lumina puternică a becurilor, motiv pentru care aleg să-și acopere fața atunci când dorm. În orice caz, acest gest adorabil al pisicilor adaugă o notă de mister și farmec în lumea lor fascinantă.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Alege cele mai bune soluții pentru plata neasistată! Începe cu simplificarea procesului de plată și a proceselor administrative cu ajutorul unui POS Outdoor fiabil și performant care să țină... citește tot
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot