Ce este iarba pisicii? De ce înnebunesc felinele în preajma ei?

20.07.2022
Ce este iarba pisicii? De ce înnebunesc felinele în preajma ei?

Pisica este unul dintre cele mai comune animale pe care omul le-a domesticit de-a lungul istoriei. Statisticile spun că în lumea întreagă există peste 400 milioane de exemplare, acest lucru făcând din micile feline a doua alegere ca animal de companie. Există peste 40 de rase de pisici, printre care cele mai cunoscute fiind Maine Coon, Persană, Siameză sau Sfinx.

În orice colț al planetei ne-am afla, știm cu siguranță că pisicile iubesc căldura, mâncarea și … iarba. Da, ați citit bine.

Ce este iarba mâței?

Iarba pisicii

Iarba pisicii sau Nepeta Cataria este o plantă perenă cu proveniențe europene și asiatice, înrudită cu menta. Nu doar pisicile au o afinitate pentru această plantă. Leii, tigrii, panterele, cu alte cuvinte, toate felinele, iubesc gustul sau mirosul acestei plante.

Planta funcționează ca un sedativ prin intermediul sistemului olfactiv al felinei. Substanța care atrage și afectează simțurile se numește „nepelactonă”.  Nepelactona este o substanță chimică a cărei miros a fost asociat de către specialiști cu mirosul urinei pisicilor adulte, însă acest lucru nu a fost încă confirmat. Efectul durează aproximativ 10-15 minute și variază în funcție de cantitatea pe care pisica a inspirat-o.
Este adesea folosită ca o plantă suport în dresajul pisicilor. La vârste fragede, nu toate pisicile reacționează la plantă, fiind folosită și ca un stimulent în momentul în care jucăriile sunt introduse în rutina zilnică.

Este această plantă periculoasă?

Cel mai frecvent, pisicile reacționează adulmecând, mâncând, săpând, rostogolindu-se sau chiar frecându-și obrajii de plantă. Iarba pisicii poate fi crescută în casă într-un ghiveci sau în colțul unei curți și nu reprezintă niciun pericol pentru animale, chiar dacă este înghițită. Aceasta nu creează dependență și nu există efecte adverse pe termen lung.

Deși nu reprezintă niciun pericol pentru micile feline, există anumite cazuri în care stăpânii ar trebui să acorde o atenție sporită, printre care:

  1. Nu este recomandat consumul sub formă de spray sau soluții infuzate cu această plantă, cu excepția cazului în care eticheta confirmă ca produsul fiind sigur. Cele mai multe sunt folosite pentru jucării sau lenjerii de pat.
  2. Pentru că cele mai multe substanțe sunt pe bază de alcool, este recomandată evitarea jucăriilor cu sfori sau părți care pot fi înghițite de către pisică.
  3. Iarba pisicii nu este recomandată pisicilor cu un temperament agresiv. Substanța din plantă poate amplifica comportamentul agresiv.
  4. Trebuie evitată de către pisicile bolnave sau de cele care sunt în curs de recuperare.
  5. Este interzisă pisicilor gestante.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot