Ce este iarba pisicii? De ce înnebunesc felinele în preajma ei?

20.07.2022
Ce este iarba pisicii? De ce înnebunesc felinele în preajma ei?

Pisica este unul dintre cele mai comune animale pe care omul le-a domesticit de-a lungul istoriei. Statisticile spun că în lumea întreagă există peste 400 milioane de exemplare, acest lucru făcând din micile feline a doua alegere ca animal de companie. Există peste 40 de rase de pisici, printre care cele mai cunoscute fiind Maine Coon, Persană, Siameză sau Sfinx.

În orice colț al planetei ne-am afla, știm cu siguranță că pisicile iubesc căldura, mâncarea și … iarba. Da, ați citit bine.

Ce este iarba mâței?

Iarba pisicii

Iarba pisicii sau Nepeta Cataria este o plantă perenă cu proveniențe europene și asiatice, înrudită cu menta. Nu doar pisicile au o afinitate pentru această plantă. Leii, tigrii, panterele, cu alte cuvinte, toate felinele, iubesc gustul sau mirosul acestei plante.

Planta funcționează ca un sedativ prin intermediul sistemului olfactiv al felinei. Substanța care atrage și afectează simțurile se numește „nepelactonă”.  Nepelactona este o substanță chimică a cărei miros a fost asociat de către specialiști cu mirosul urinei pisicilor adulte, însă acest lucru nu a fost încă confirmat. Efectul durează aproximativ 10-15 minute și variază în funcție de cantitatea pe care pisica a inspirat-o.
Este adesea folosită ca o plantă suport în dresajul pisicilor. La vârste fragede, nu toate pisicile reacționează la plantă, fiind folosită și ca un stimulent în momentul în care jucăriile sunt introduse în rutina zilnică.

Este această plantă periculoasă?

Cel mai frecvent, pisicile reacționează adulmecând, mâncând, săpând, rostogolindu-se sau chiar frecându-și obrajii de plantă. Iarba pisicii poate fi crescută în casă într-un ghiveci sau în colțul unei curți și nu reprezintă niciun pericol pentru animale, chiar dacă este înghițită. Aceasta nu creează dependență și nu există efecte adverse pe termen lung.

Deși nu reprezintă niciun pericol pentru micile feline, există anumite cazuri în care stăpânii ar trebui să acorde o atenție sporită, printre care:

  1. Nu este recomandat consumul sub formă de spray sau soluții infuzate cu această plantă, cu excepția cazului în care eticheta confirmă ca produsul fiind sigur. Cele mai multe sunt folosite pentru jucării sau lenjerii de pat.
  2. Pentru că cele mai multe substanțe sunt pe bază de alcool, este recomandată evitarea jucăriilor cu sfori sau părți care pot fi înghițite de către pisică.
  3. Iarba pisicii nu este recomandată pisicilor cu un temperament agresiv. Substanța din plantă poate amplifica comportamentul agresiv.
  4. Trebuie evitată de către pisicile bolnave sau de cele care sunt în curs de recuperare.
  5. Este interzisă pisicilor gestante.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising