Ce este iarba pisicii? De ce înnebunesc felinele în preajma ei?

20.07.2022
Ce este iarba pisicii? De ce înnebunesc felinele în preajma ei?

Pisica este unul dintre cele mai comune animale pe care omul le-a domesticit de-a lungul istoriei. Statisticile spun că în lumea întreagă există peste 400 milioane de exemplare, acest lucru făcând din micile feline a doua alegere ca animal de companie. Există peste 40 de rase de pisici, printre care cele mai cunoscute fiind Maine Coon, Persană, Siameză sau Sfinx.

În orice colț al planetei ne-am afla, știm cu siguranță că pisicile iubesc căldura, mâncarea și … iarba. Da, ați citit bine.

Ce este iarba mâței?

Iarba pisicii

Iarba pisicii sau Nepeta Cataria este o plantă perenă cu proveniențe europene și asiatice, înrudită cu menta. Nu doar pisicile au o afinitate pentru această plantă. Leii, tigrii, panterele, cu alte cuvinte, toate felinele, iubesc gustul sau mirosul acestei plante.

Planta funcționează ca un sedativ prin intermediul sistemului olfactiv al felinei. Substanța care atrage și afectează simțurile se numește „nepelactonă”.  Nepelactona este o substanță chimică a cărei miros a fost asociat de către specialiști cu mirosul urinei pisicilor adulte, însă acest lucru nu a fost încă confirmat. Efectul durează aproximativ 10-15 minute și variază în funcție de cantitatea pe care pisica a inspirat-o.
Este adesea folosită ca o plantă suport în dresajul pisicilor. La vârste fragede, nu toate pisicile reacționează la plantă, fiind folosită și ca un stimulent în momentul în care jucăriile sunt introduse în rutina zilnică.

Este această plantă periculoasă?

Cel mai frecvent, pisicile reacționează adulmecând, mâncând, săpând, rostogolindu-se sau chiar frecându-și obrajii de plantă. Iarba pisicii poate fi crescută în casă într-un ghiveci sau în colțul unei curți și nu reprezintă niciun pericol pentru animale, chiar dacă este înghițită. Aceasta nu creează dependență și nu există efecte adverse pe termen lung.

Deși nu reprezintă niciun pericol pentru micile feline, există anumite cazuri în care stăpânii ar trebui să acorde o atenție sporită, printre care:

  1. Nu este recomandat consumul sub formă de spray sau soluții infuzate cu această plantă, cu excepția cazului în care eticheta confirmă ca produsul fiind sigur. Cele mai multe sunt folosite pentru jucării sau lenjerii de pat.
  2. Pentru că cele mai multe substanțe sunt pe bază de alcool, este recomandată evitarea jucăriilor cu sfori sau părți care pot fi înghițite de către pisică.
  3. Iarba pisicii nu este recomandată pisicilor cu un temperament agresiv. Substanța din plantă poate amplifica comportamentul agresiv.
  4. Trebuie evitată de către pisicile bolnave sau de cele care sunt în curs de recuperare.
  5. Este interzisă pisicilor gestante.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot