Ce este iarba pisicii? De ce înnebunesc felinele în preajma ei?

20.07.2022
Ce este iarba pisicii? De ce înnebunesc felinele în preajma ei?

Pisica este unul dintre cele mai comune animale pe care omul le-a domesticit de-a lungul istoriei. Statisticile spun că în lumea întreagă există peste 400 milioane de exemplare, acest lucru făcând din micile feline a doua alegere ca animal de companie. Există peste 40 de rase de pisici, printre care cele mai cunoscute fiind Maine Coon, Persană, Siameză sau Sfinx.

În orice colț al planetei ne-am afla, știm cu siguranță că pisicile iubesc căldura, mâncarea și … iarba. Da, ați citit bine.

Ce este iarba mâței?

Iarba pisicii

Iarba pisicii sau Nepeta Cataria este o plantă perenă cu proveniențe europene și asiatice, înrudită cu menta. Nu doar pisicile au o afinitate pentru această plantă. Leii, tigrii, panterele, cu alte cuvinte, toate felinele, iubesc gustul sau mirosul acestei plante.

Planta funcționează ca un sedativ prin intermediul sistemului olfactiv al felinei. Substanța care atrage și afectează simțurile se numește „nepelactonă”.  Nepelactona este o substanță chimică a cărei miros a fost asociat de către specialiști cu mirosul urinei pisicilor adulte, însă acest lucru nu a fost încă confirmat. Efectul durează aproximativ 10-15 minute și variază în funcție de cantitatea pe care pisica a inspirat-o.
Este adesea folosită ca o plantă suport în dresajul pisicilor. La vârste fragede, nu toate pisicile reacționează la plantă, fiind folosită și ca un stimulent în momentul în care jucăriile sunt introduse în rutina zilnică.

Este această plantă periculoasă?

Cel mai frecvent, pisicile reacționează adulmecând, mâncând, săpând, rostogolindu-se sau chiar frecându-și obrajii de plantă. Iarba pisicii poate fi crescută în casă într-un ghiveci sau în colțul unei curți și nu reprezintă niciun pericol pentru animale, chiar dacă este înghițită. Aceasta nu creează dependență și nu există efecte adverse pe termen lung.

Deși nu reprezintă niciun pericol pentru micile feline, există anumite cazuri în care stăpânii ar trebui să acorde o atenție sporită, printre care:

  1. Nu este recomandat consumul sub formă de spray sau soluții infuzate cu această plantă, cu excepția cazului în care eticheta confirmă ca produsul fiind sigur. Cele mai multe sunt folosite pentru jucării sau lenjerii de pat.
  2. Pentru că cele mai multe substanțe sunt pe bază de alcool, este recomandată evitarea jucăriilor cu sfori sau părți care pot fi înghițite de către pisică.
  3. Iarba pisicii nu este recomandată pisicilor cu un temperament agresiv. Substanța din plantă poate amplifica comportamentul agresiv.
  4. Trebuie evitată de către pisicile bolnave sau de cele care sunt în curs de recuperare.
  5. Este interzisă pisicilor gestante.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 august, a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre. În...
Cele mai noi articole
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
România a avut, de-a lungul timpului, mai multe personalităţi care i-au influenţat dezvoltarea. Cei mai mulți dintre ei sunt cunoscuți, rămânând în istorie prin realizările lor în plan... citește tot
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Alături de Elena Lupescu și Elena Udrea, Elena Ceaușescu este una dintre cele mai cunoscute femei care au influențat viața politică din România și, totodată, destinele a milioane de români.... citește tot
Unde este situat apendicele?
Unde este situat apendicele?
Cu toții am auzit de apendice și de problemele pe care acesta le poate cauza. Boala declanșată de acest organ se numește apendicită și apare în special la copii, fiind, cu alte cuvinte, o... citește tot