De ce nu este Istanbul capitala Turciei? Motivele mutării capitalei la Ankara

07.10.2021
De ce nu este Istanbul capitala Turciei? Motivele mutării capitalei la Ankara

Turcia este una dintre cele mai mari țări din lume, având o suprafață de peste 780.000 km pătrați: 97% se află în Asia de Sud-Vest, iar 3% în Europa. Deși este cel mai mare oraș al țării, Istanbul nu este capitala Turciei. Actuala capitală este Ankara, un oraș situat în inima țării, în regiunea Anatolia. Mulți oameni își pun întrebarea, pe bună dreptate, de ce Istanbul, cel mai cunoscut oraș al Turciei, nu este centrul administrativ și guvernamental al țării.

Când a fost mutată capitala de la Istanbul la Ankara?

Mustafa Kemal Atatürk, părintele Turciei moderne

 

Cunoscută în trecut în Europa sub numele de Angora – de unde și numele pisicilor, iepurilor și caprelor din rasa de Angora – Ankara a devenit capitala Turciei pe data de 13 octombrie 1923.

Astfel, orașul de numai 35.000 de locuitori la acea vreme înlocuia metropola Istanbul, care servise drept capitală, timp de aproape cinci secole, pentru trei imperii: Imperiul Roman, Imperiul Bizantin și Imperiul Otoman. Astăzi, Ankara are peste 5 milioane de locuitori.

Dar, de ce un oraș așa mic a fost preferat unuia dintre cele mai mari orașe din Europa și din lume? Există motive în spatele deciziei de a muta capitala de la Istanbul la Ankara, cum ar fi geopolitica de la Ankara, situația geografică, strategia militară, dar și credința puternică în lupta de eliberare a poporului turc.

După înfrângerea Imperiului Otoman în Primul Război Mondial (1914-1918) de către trupele britanice și franceze și ocuparea Istanbulului de către forțele Antantei, capitala a fost mutată de la Istanbul.

Politicienii turci, în frunte cu faimosul Mustafa Kemal, cel care avea să primească titlul onorific „Atatürk” (n.n. – „tatăl turcilor”), au realizat pericolul pierderii independenței, motiv pentru care au decis să mute sediul guvernului la Ankara, oraș situat în inima Anatoliei.

Care au fost motivele mutării capitalei?

Capitala Turciei – Ankara

 

Datorită peisajului său montan, departe de mare, Ankara nu era deloc accesibilă în cazul unei invazii străine. În același timp, poziția sa geografică în mijlocul Turciei simplifica foarte mult comunicarea și coordonarea între forțele supuse lui Kemal Atatürk.

Ca să nu mai vorbim despre atitudinea ideologică a acestuia, care, din dorința de a construi un stat nou, modern, democratic și laic, a preferat să mute capitala de la Istanbul la Ankara.

Vechiile tradiții sunt greu de schimbat, iar Istanbul le avea pe multe dintre ele. Dar, pentru revoluție, turcii aveau nevoie de un nou început, de un loc nou lipsit de tradiții, iar acela era Ankara.

Și, mai este un amănunt extrem de important pentru turci. Este vorba despre atașamentul ideologic simbolic față de acest oraș. Dacă Istanbul este orașul otomanilor, Ankara este orașul Republicii Turcia.

După recunoașterea Ankarei drept capitală de către puterile occidentale, toate ambasadele s-au mutat în acest oraș. Astfel, Istanbul rămânea cu titlul onorific de capitală culturală și cel mai important centru economic al țării.

Foto: Wikipedia.org și Unsplash.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot