De ce nu dormim bine când e Lună Plină?

20.06.2023
De ce nu dormim bine când e Lună Plină?

Somnul este un lucru esențial pentru refacerea organismului. Fără somn o persoană nu ar putea rezista mai mult de câteva zile și ar muri, creierul fiind prea obosit pentru a controla funcțiile corpului. De aceea, este indicat un somn liniștit, fără întreruperi pentru a putea îndeplini sarcinile de a doua zi fără dificultăți. În mod surprinzător, însă, când e Lună Plină, nu dormim la fel de bine sau, în unele cazuri chiar deloc. De ce oare?

Ce se întâmplă cu organismul uman când e Lună Plină?

Atunci când apare fenomenul de Lună Plină, când satelitul natural al Pământului este în opoziție cu Soarele, adică Terra se află aproximativ pe linia care unește cele două corpuri cerești, organismul uman este influențat într-un mod sau altul de această situație. În această perioadă a anului, oamenii nu mai reușesc să doarmă la fel de bine, iar în unele cazuri foarte greu reușesc să ațipească.

Oamenii de știință au studiat acest fenomen și pentru prima dată au venit cu dovezi că Luna Plină influențează funcționarea organismului uman și, ca atare, somnul nu mai este la fel de liniștit.

Mulți oameni vor spune: „Da, știam deja asta. Nu dorm niciodată bine în timpul lunii pline”. Dar acestea sunt primele date care o confirmă cu adevărat. Au existat numeroase studii înainte, dar multe au fost foarte neconcludente, a afirmat biologul Christian Cajochen de la Universitatea din Basel, din Elveția, potrivit science.org.

Dovezi aflate din întâmplare

Între 2000 și 2003, cercetătorii au colectat date despre tiparele de somn a 33 de voluntari sănătoși pentru un studiu, fără legătură cu privire la efectele îmbătrânirii asupra somnului. Folosind electroencefalograme (EEG) care măsoară activitatea creierului, ei au înregistrat cât de adânc și cât de lung a fost somnul de noapte al fiecărui participant într-un cadru controlat. La câțiva ani după experimentul inițial, oamenii de știință s-au gândit să analizeze datele pentru a testa corelațiile cu ciclurile lunii.

Ceea ce este cel mai frumos la acest studiu este că folosește date care nu au fost inițial destinate acestui scop, așa că știi că nu poate exista nicio informație părtinitoare, a spus neurologul Kristin Tessmar-Raible de la Max F. Perutz Laboratories din Viena, potrivit sursei citate mai sus.

Când cercetătorii au investigat modul în care modelele de somn s-au schimbat în timpul ciclurilor lunii, au descoperit o asociere izbitoare între somnul slab și ciclurile lunare. Cu câteva zile înainte și după Luna Plină, oamenii au avut nevoie în medie de 5 minute în plus pentru a adormi, au dormit cu 20 de minute mai puțin pe noapte și au avut cu 30% mai puțin somn profund, măsurat de EEG. Iată, așadar, cum ciclurile lunii influențează organismul uman mai mult decât ne imaginăm până în prezent.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot