De ce nu dormim bine când e Lună Plină?

20.06.2023
De ce nu dormim bine când e Lună Plină?

Somnul este un lucru esențial pentru refacerea organismului. Fără somn o persoană nu ar putea rezista mai mult de câteva zile și ar muri, creierul fiind prea obosit pentru a controla funcțiile corpului. De aceea, este indicat un somn liniștit, fără întreruperi pentru a putea îndeplini sarcinile de a doua zi fără dificultăți. În mod surprinzător, însă, când e Lună Plină, nu dormim la fel de bine sau, în unele cazuri chiar deloc. De ce oare?

Ce se întâmplă cu organismul uman când e Lună Plină?

Atunci când apare fenomenul de Lună Plină, când satelitul natural al Pământului este în opoziție cu Soarele, adică Terra se află aproximativ pe linia care unește cele două corpuri cerești, organismul uman este influențat într-un mod sau altul de această situație. În această perioadă a anului, oamenii nu mai reușesc să doarmă la fel de bine, iar în unele cazuri foarte greu reușesc să ațipească.

Oamenii de știință au studiat acest fenomen și pentru prima dată au venit cu dovezi că Luna Plină influențează funcționarea organismului uman și, ca atare, somnul nu mai este la fel de liniștit.

Mulți oameni vor spune: „Da, știam deja asta. Nu dorm niciodată bine în timpul lunii pline”. Dar acestea sunt primele date care o confirmă cu adevărat. Au existat numeroase studii înainte, dar multe au fost foarte neconcludente, a afirmat biologul Christian Cajochen de la Universitatea din Basel, din Elveția, potrivit science.org.

Dovezi aflate din întâmplare

Între 2000 și 2003, cercetătorii au colectat date despre tiparele de somn a 33 de voluntari sănătoși pentru un studiu, fără legătură cu privire la efectele îmbătrânirii asupra somnului. Folosind electroencefalograme (EEG) care măsoară activitatea creierului, ei au înregistrat cât de adânc și cât de lung a fost somnul de noapte al fiecărui participant într-un cadru controlat. La câțiva ani după experimentul inițial, oamenii de știință s-au gândit să analizeze datele pentru a testa corelațiile cu ciclurile lunii.

Ceea ce este cel mai frumos la acest studiu este că folosește date care nu au fost inițial destinate acestui scop, așa că știi că nu poate exista nicio informație părtinitoare, a spus neurologul Kristin Tessmar-Raible de la Max F. Perutz Laboratories din Viena, potrivit sursei citate mai sus.

Când cercetătorii au investigat modul în care modelele de somn s-au schimbat în timpul ciclurilor lunii, au descoperit o asociere izbitoare între somnul slab și ciclurile lunare. Cu câteva zile înainte și după Luna Plină, oamenii au avut nevoie în medie de 5 minute în plus pentru a adormi, au dormit cu 20 de minute mai puțin pe noapte și au avut cu 30% mai puțin somn profund, măsurat de EEG. Iată, așadar, cum ciclurile lunii influențează organismul uman mai mult decât ne imaginăm până în prezent.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot