De ce ne doare capul, în situația în care creierul nu simte durere?

16.03.2023
De ce ne doare capul, în situația în care creierul nu simte durere?

Creierul nu are receptori de durere și, cu toate acestea, oamenii se vaită de dureri de cap. Specialiștii în sănătate au studiat acest fenomen și au explicat de ce se întâmplă așa. Organismul uman este unul complex, astfel că multe dintre funcționalitățile sale sunt influențate de factori externi.

Așadar, pe parcursul unei vieți o persoană va avea mai multe dureri de cap, care pot varia ca intensitate și ca durată. În majoritatea cazurilor aceste situații neplăcute pot fi tratate cu medicamente simple, specifice, în schimb unele dureri devin atât de insuportabile încât este nevoie de o vizită la un medic pentru a vedea care este cauza.

Durerile de cap nu sunt dureri de creier

Creierul are receptori de durere pentru tot corpul mai puțin pentru el. Cei mai mulți oameni cred că atunci când te doare capul te supără de fapt țesutul creierului, însă acest lucru nu este adevărat. Durerile de cap pot proveni dintr-o afecțiune medicală separată, de exemplu, sinusuri umflate, scăderea zahărului din sânge sau o leziune la craniu. Cele mai multe dureri de cap apar din cauza „durerii de referință”, ceea ce înseamnă că simți durerea într-un loc diferit de cel în care apare de fapt.

Este similar cu modul în care o hernie de disc în spate poate provoca sciatică, o durere în josul piciorului. Pentru majoritatea durerilor de cap există o problemă în altă parte a corpului, cum ar fi maxilarul, umerii și gâtul care provoacă dureri în mușchii și nervii din jurul creierului, a afirmat dr. Charles Clarke, neurolog și specialist în dureri de cap la Vanderbilt Health din Tennessee, pentru livescience.com.

Potrivit Institutului Național de Sănătate (NIH) din Statele Unite ale Americii, nervii sensibili la durere din mușchii și vasele de sânge din jurul capului, gâtului și feței pot fi declanșați de diferite procese, cum ar fi dilatarea vaselor de sânge, stresul sau tensiunea musculară. Odată activați, acești nervi trimit mesaje către creier, dar se poate simți ca și cum durerea provine din adâncul țesutului cerebral.

Migrenele sunt un tip de durere de cap, deși din punct de vedere tehnic, durerea de cap este doar un simptom al tulburării neurologice. Migrenele pot fi resimțite într-o varietate de moduri și locuri: durere profundă, durere de suprafață; durere în spatele, stânga sau dreapta capului; în spatele ochilor. Migrenele se deosebesc între ele în funcție de severitatea durerii.

Durerea de migrenă este mai intensă decât alte dureri de cap și poate dura mai mult. Tulburarea este adesea genetică și poate provoca simptome suplimentare, cum ar fi greața. Cauzele care stau la baza migrenelor nu sunt complet înțelese, dar o teorie este că durerea este legată de nervul trigemen, nervul senzitiv pentru cap și față, și stratul protector al creierului unde vasele de sânge se extind și se contractă.

Deși relațiile între durerile corpului și durerea de cap sunt bine stabilite, mecanismele care provoacă durerile de cap încă nu sunt pe deplin înțelese, însă vestea bună este că specialiști în sănătate au scos tot felul de medicamente pentru tratarea lor.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot