De ce ne doare capul, în situația în care creierul nu simte durere?

16.03.2023
De ce ne doare capul, în situația în care creierul nu simte durere?

Creierul nu are receptori de durere și, cu toate acestea, oamenii se vaită de dureri de cap. Specialiștii în sănătate au studiat acest fenomen și au explicat de ce se întâmplă așa. Organismul uman este unul complex, astfel că multe dintre funcționalitățile sale sunt influențate de factori externi.

Așadar, pe parcursul unei vieți o persoană va avea mai multe dureri de cap, care pot varia ca intensitate și ca durată. În majoritatea cazurilor aceste situații neplăcute pot fi tratate cu medicamente simple, specifice, în schimb unele dureri devin atât de insuportabile încât este nevoie de o vizită la un medic pentru a vedea care este cauza.

Durerile de cap nu sunt dureri de creier

Creierul are receptori de durere pentru tot corpul mai puțin pentru el. Cei mai mulți oameni cred că atunci când te doare capul te supără de fapt țesutul creierului, însă acest lucru nu este adevărat. Durerile de cap pot proveni dintr-o afecțiune medicală separată, de exemplu, sinusuri umflate, scăderea zahărului din sânge sau o leziune la craniu. Cele mai multe dureri de cap apar din cauza „durerii de referință”, ceea ce înseamnă că simți durerea într-un loc diferit de cel în care apare de fapt.

Este similar cu modul în care o hernie de disc în spate poate provoca sciatică, o durere în josul piciorului. Pentru majoritatea durerilor de cap există o problemă în altă parte a corpului, cum ar fi maxilarul, umerii și gâtul care provoacă dureri în mușchii și nervii din jurul creierului, a afirmat dr. Charles Clarke, neurolog și specialist în dureri de cap la Vanderbilt Health din Tennessee, pentru livescience.com.

Potrivit Institutului Național de Sănătate (NIH) din Statele Unite ale Americii, nervii sensibili la durere din mușchii și vasele de sânge din jurul capului, gâtului și feței pot fi declanșați de diferite procese, cum ar fi dilatarea vaselor de sânge, stresul sau tensiunea musculară. Odată activați, acești nervi trimit mesaje către creier, dar se poate simți ca și cum durerea provine din adâncul țesutului cerebral.

Migrenele sunt un tip de durere de cap, deși din punct de vedere tehnic, durerea de cap este doar un simptom al tulburării neurologice. Migrenele pot fi resimțite într-o varietate de moduri și locuri: durere profundă, durere de suprafață; durere în spatele, stânga sau dreapta capului; în spatele ochilor. Migrenele se deosebesc între ele în funcție de severitatea durerii.

Durerea de migrenă este mai intensă decât alte dureri de cap și poate dura mai mult. Tulburarea este adesea genetică și poate provoca simptome suplimentare, cum ar fi greața. Cauzele care stau la baza migrenelor nu sunt complet înțelese, dar o teorie este că durerea este legată de nervul trigemen, nervul senzitiv pentru cap și față, și stratul protector al creierului unde vasele de sânge se extind și se contractă.

Deși relațiile între durerile corpului și durerea de cap sunt bine stabilite, mecanismele care provoacă durerile de cap încă nu sunt pe deplin înțelese, însă vestea bună este că specialiști în sănătate au scos tot felul de medicamente pentru tratarea lor.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot