Afazie, definiție! Ce este afazia?

08.12.2022
Afazie, definiție! Ce este afazia?

Limbajul articulat sau nearticulat reprezintă modalitatea prin care oamenii se înțeleg între ei. Din păcate, unele persoane au dificultăți în a se exprima sau a înțelege limbajul verbal și nonverbal, iar această problemă a fost denumită în lumea științifică cu termenul de afazie.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, afazia este definită ca „pierderea totală sau parțială a facultății de a vorbi și de a înțelege limbajul articulat”. Această situație apare atunci când sunt probleme la nivelul creierului.

Cum apare afazia?

Conform specialiștilor în sănătate, afazia apare în special la persoanele în vârstă, fiind provocată de anumite leziuni cerebrale, precum: tumoarea la nivelul creierului, accidentul vascular cerebral (AVC), probleme neurologice, afecțiuni neurodegenerative, infecția la nivelul creierului sau traumatismele cranio-cerebrale.

Trebuie precizat că intelectul persoanei care suferă de afazie rămâne neafectat, toate celelalte funcţii cognitive funcţionând normal în afara exprimării propriilor gânduri și a înțelege ceea ce comunică alte persoane. Creierul are trei zone care influențează vorbirea și înțelegerea limbajului: centrul Broca (centrul motor), care este responsabil pentru controlarea mușchilor; centrul Wernicke (centrul senzorial al vorbirii), responsabil cu controlul memoriei și formularea cuvintelor; centrul optic al vorbirii, responsabil cu citirea și înțelegerea limbajului scris.

Astfel, în funcție de zona afectată, ca urmare a problemelor prezentate mai sus, se disting 4 tipuri de afazie: afazia expresivă, afazia senzorială, afazia amnestică și afazia globală. Specialiștii în sănătate atrag atenția că parafazia nu este o formă a afaziei. Persoanele care suferă de această afecțiune au tendința de a înlocui cuvintele cu altele, care se aseamănă din punct de vedere fonetic.

Cum se tratează afazia?

Medicul specialist este cel care poate pune diagnosticul de afazie unei persoane, după o consultare amănunțită și investigații imagistice (Computer Tomograf sau RMN). În funcție de cauzele care au dus la declanșarea acestei probleme se acordă tratamentul adecvat. Din păcate, pentru demență și boala Alzheimer, două boli neurodegenerative, nu există tratament.

Când afazia se instalează în urma unui traumatism sau a unui accident vascular cerebral persoana în cauză se poate recupera dacă tratamentul este început cât mai rapid. Pe lângă medicamentația adecvată, recuperarea include și terapia logopedică, de grup sau psihoterapia.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot