Ce este AVC și cum se manifestă?

30.06.2022
Ce este AVC și cum se manifestă?

Un AVC, adică accident vascular cerebral ischemic, apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă sau redusă, împiedicând țesutul creierului să primească oxigen și nutrienți. Celulele creierului încep să moară în câteva minute.

Ce este un AVC?

Un accident vascular cerebral este o urgență medicală, iar tratamentul prompt este crucial. Acțiunea timpurie poate reduce afectarea creierului și alte complicații. În prezent, tratamentele pot ajuta la prevenirea dizabilității cauzate de accident vascular cerebral.

Cum se manifestă un AVC?

Creierul ne controlează mișcările, ne stochează amintirile și este sursa gândurilor, emoțiilor și limbajului nostru. De asemenea, creierul controlează multe funcții ale corpului, cum ar fi respirația și digestia.

Pentru a funcționa corect, creierul are nevoie de oxigen. Arterele furnizează sânge bogat în oxigen în toate părțile creierului. Dacă se întâmplă ceva care blochează fluxul de sânge, celulele creierului încep să moară în câteva minute, deoarece nu pot primi oxigen. Acest lucru provoacă un accident vascular cerebral.

Foarte importantă este observarea cu atenție a simptomelor. Unele opțiuni de tratament sunt cele mai eficiente atunci când sunt administrate imediat după începerea unui accident vascular cerebral.

Potrivit Mayo Clinic, simptomele care apar în cazul unui AVC sunt următoarele:

Există două tipuri de accident vascular cerebral:

Un atac ischemic tranzitoriu (AIT) este uneori numit „mini-accident vascular cerebral”. Este diferit de tipurile majore de accident vascular cerebral, deoarece fluxul de sânge către creier este blocat doar pentru o perioadă scurtă de timp, de obicei nu mai mult de 5 minute.

Un AIT este un semn de avertizare al unui viitor accident vascular cerebral. Și această afecțiune este o urgență medicală, la fel ca un accident vascular cerebral major. Ambele necesită îngrijire de urgență. Recunoașterea și tratarea AIT poate reduce riscul unui accident vascular cerebral major. Pentru cei care au un AIT, medicii pot găsi cauza și pot lua măsuri pentru a preveni un accident vascular cerebral major.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot