De ce muşcelenii au refuzat să îi vândă pământ lui Carol I ca să-și ridice acolo Castelul Peleș?

30.01.2023
De ce muşcelenii au refuzat să îi vândă pământ lui Carol I ca să-și ridice acolo Castelul Peleș?

Regele Carol I al României a schimbat pentru totdeauna soarta și istoria acestei țări. În cei 48 de ani de domnie, acesta a reușit să obțină independența țării, să dezvolte economia și să îndrepte națiunea pe drumul către o civilizație occidentală.

Carol I s-a aflat în fruntea României într-o perioadă plină de încercări pe scenă istoriei. Cu toate acestea, monarhul a reușit să înfăptuiască multe dintre lucrurile visate de oameni, de-a lungul timpului, cum ar fi obținerea independenței față de Imperiul Otoman.

Carol I a vrut să ridice Castelul Peleș la Câmpulung

După ce lucrurile s-au liniștit la scară mondială, regele Carol I a dorit să își ridice o reședința de vară în țară. Acesta a vizitat mai multe locuri și în fruntea listei finale se găsea orașul Câmpulung. Monarhul a luat decizia ca acolo să se construiască noua sa reședință de vară și a dat ordin să se cumpere pământ de la localnici.

În mod surprinzător, oamenii din acele zone au refuzat să-și vândă terenurile, iar alteța regală a trebuit să respecte decizia acestora și să se reorienteze. Moşnenii erau de părere că pământul nu trebuie vândut străinilor, chiar dacă acesta este regele României. O decizie care a fost regretată mai târziu.

Potrivit datelor oficiale, regele a vizitat pentru prima dată Câmpulung între 19/31 iulie şi 24 iulie/5 august 1868. Monarhul a fost impresionat de peisajele frumoase, dar și dezamăgit de drumurile dificile. Acesta a constatat că în zonă „se exercită un comerţ înfloritor cu lemne şi că există o industrie casnică destul de dezvoltată: covoare frumos ţesute şi costume se găsesc aproape în fiecare casă”.

Carol I a revenit la Câmpulung în data de 10 mai 1875, fiind însoţit de principesa Elisabeta. Regele a ales special această dată pentru a sărbători la Mușcel ziua când a urcat pe tronul României, 10 mai 1866.

Aniversarea suirii principelui pe tron se sărbătoreşte, de astă dată, în munţi, la Câmpulung-Muşcel şi, prin aceasta, serbarea are o deosebită înfăţişare populară. Din păcate, vremea e foarte nepriincioasă, principele şi principesa, care proiectaseră o excursiune, abia au putut ajunge la Nămăieşti, a consemnat Carol I în memoriile sale, potrivit historia.ro.

Castelul Peleș

Castelul Peleș a fost construit la Sinaia

Regele Carol I și regina Elisabeta au fost plăcuți impresionați de peisajele din Câmpulung, de tradițiile locale și de căldura sufletească a oamenilor. Drept dovadă au stat tablourile și fotografiile ulterioare ale reginei, îmbrăcată în superbe costume populare muşcelene. Cu toate acestea, Carol I nu a găsit bunăvoință la proprietarii localnici pentru a cumpăra teren în zonă. Ca atare, alteța regală s-a reorientat și a ridicat Castelul Peleș la Sinaia.

Vodă Carol ar fi vrut să-şi facă în Câmpulung reşedinţa sa de vară, dar negăsind aici bunăvoinţă şi inimi înţelegătoare, a renunţat. La scurt timp după aceasta, a fost aleasă Sinaia şi s-au pus acolo temeliile Castelului Peleş. Câtă deosebire este astăzi între Sinaia şi între Câmpulung!, se arată într-o notă de subsol, în Monografia Câmpulungului, unde preotul Răuţescu l-a citat pe D. A. Sturdza.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care a fost cea mai strălucitoare supernovă din Univers?
Care a fost cea mai strălucitoare supernovă din Univers?
O supernovă reprezintă ultimele momente de viață ale unei stele masive. Aceste corpuri cerești au masa de cel puțin opt ori mai mare decât a Soarelui nostru, iar soarta lor se termină într-o... citește tot
Animalul care a avut gâtul mai lung decât un autobuz
Animalul care a avut gâtul mai lung decât un autobuz
Pe Pământ au trăit, de-a lungul timpului, tot felul de animale, unele dintre ele înfricoşătoare și mortale, în schimb altele drăgălașe și inofensive. Printre acestea s-au numărat și... citește tot
Cum a fost salvat un om de la moarte de o partidă de șah?
Cum a fost salvat un om de la moarte de o partidă de șah?
Șahul este considerat sportul minții, fiindcă este un joc de strategie în care trebuie să anticipezi mișcările adversarului. De aceea, persoanele care practică șah profesionist sunt... citește tot
adplus-dvertising