De ce construcția MĂ REPET este greșită?

18.04.2022
De ce construcția MĂ REPET este greșită?

Indiferent de profesie, gramatica limbii române trebuie cunoscută extrem de bine. Aceasta poate face diferența în cariera fiecăruia dintre noi. Unele greșeli sunt admise din grabă sau pur și simplu din neatenție, însă cât se repetă deja devin o reală problemă. Acest lucru se întâmplă și în cazul sintagmei „mă repet” pe care mulți o folosesc în mod eronat fără să conștientizeze.

Limba română este una complexă și de multe ori oamenii fac greșeli de exprimare, deși lucrurile ar trebui să fie simple. Există numeroase cazuri în care anumite cuvinte sau expresii au fost folosite eronat, în limbajul comun, atât de des încât a ajuns să se creadă că așa sunt corecte.

Eu „mă repet” sau eu „repet”? Cum este corect?

În gramatica limbii române putem întâlni o mulțime de obstacole. Unele dintre ele destul de greu de identificat chiar de către vorbitorii nativi. Verbul „a repeta” face parte din multitudinea de construcții care pot crea dificultăți.

Foarte mulți oameni folosesc în mod greșit formularea „eu mă repet” când vor să spună din nou ceva. Ei bine, varianta corectă este „eu repet”. Cu toate acestea, există anumite situații când se acceptă forma reflexivă a acestui verb, potrivit Antena 3. Iată care sunt acestea.

„Moda se repetă”, adică anumite tendințe din trecut revin în prezent.
„Se repetă ceva în sala de festivități”, adică protagoniștii unui spectacol se pregătesc de eveniment și fac ultimele pregătiri.

Ce este verbul?

Verbul este partea de vorbire principală și flexibilă care exprimă o acțiune, o stare sau existența. De asemenea, verbul este cea mai complexă parte de vorbire, deoarece poate lua forme variate și numeroase.

Cuvântul verb vine din franțuzescul verbe, care are același sens, și care la rîndul lui este preluat din latinescul verbum (cuvînt, verb).

Pentru că este foarte important în comunicare, verbul este una dintre cele două părți de vorbire prezente în toate limbile, cealaltă fiind substantivul. În multe limbi, inclusiv limba română, propozițiile scurte sunt corecte gramatical dacă conțin un verb.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot