De ce construcția MĂ REPET este greșită?

18.04.2022
De ce construcția MĂ REPET este greșită?

Indiferent de profesie, gramatica limbii române trebuie cunoscută extrem de bine. Aceasta poate face diferența în cariera fiecăruia dintre noi. Unele greșeli sunt admise din grabă sau pur și simplu din neatenție, însă cât se repetă deja devin o reală problemă. Acest lucru se întâmplă și în cazul sintagmei „mă repet” pe care mulți o folosesc în mod eronat fără să conștientizeze.

Limba română este una complexă și de multe ori oamenii fac greșeli de exprimare, deși lucrurile ar trebui să fie simple. Există numeroase cazuri în care anumite cuvinte sau expresii au fost folosite eronat, în limbajul comun, atât de des încât a ajuns să se creadă că așa sunt corecte.

Eu „mă repet” sau eu „repet”? Cum este corect?

În gramatica limbii române putem întâlni o mulțime de obstacole. Unele dintre ele destul de greu de identificat chiar de către vorbitorii nativi. Verbul „a repeta” face parte din multitudinea de construcții care pot crea dificultăți.

Foarte mulți oameni folosesc în mod greșit formularea „eu mă repet” când vor să spună din nou ceva. Ei bine, varianta corectă este „eu repet”. Cu toate acestea, există anumite situații când se acceptă forma reflexivă a acestui verb, potrivit Antena 3. Iată care sunt acestea.

„Moda se repetă”, adică anumite tendințe din trecut revin în prezent.
„Se repetă ceva în sala de festivități”, adică protagoniștii unui spectacol se pregătesc de eveniment și fac ultimele pregătiri.

Ce este verbul?

Verbul este partea de vorbire principală și flexibilă care exprimă o acțiune, o stare sau existența. De asemenea, verbul este cea mai complexă parte de vorbire, deoarece poate lua forme variate și numeroase.

Cuvântul verb vine din franțuzescul verbe, care are același sens, și care la rîndul lui este preluat din latinescul verbum (cuvînt, verb).

Pentru că este foarte important în comunicare, verbul este una dintre cele două părți de vorbire prezente în toate limbile, cealaltă fiind substantivul. În multe limbi, inclusiv limba română, propozițiile scurte sunt corecte gramatical dacă conțin un verb.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
În plină austeritate, Ministerul Finanțelor, a publicat joi, 3 iulie, în dezbatere publică un proiect de lege care prevede creșteri semnificative ale taxei de drum, în funcție de tipul... citește tot
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot