Cum este corect: „ultimele” sau „ultimile”? Care este explicația?

21.04.2021
Cum este corect: „ultimele” sau „ultimile”? Care este explicația?

În ultima vreme am auzit sau am citit tot mai multe greșeli gramaticale. Dacă în vorbirea curentă poate nu deranjează atât de mult, ei bine, în scriere astfel de greșeli nu se poate să nu sară în ochi.

Una dintre aceste greșeli din ce în ce mai des folosite este ultimile în loc de ultimele, iar una dintre explicații ar fi că această greșeală ar proveni dinspre zona Moldovei, acolo unde există tendința înlocuirii literei „e” cu litera „i”.

O altă explicație ar fi că formele nearticulate – ultimi la masculin și ultime la feminin – nu sunt folosite atât de des, însă aceeași situație este întâlnită și în cazul cuvântului primele, doar că acesta nu este folosit în mod greșit niciodată.

Cum este corect: „ultimele” sau „ultimile”?

Revenind, trebuie spus că forma ultimile este greșită deoarece adjectivul ultim are patru forme flexionare, în funcţie de număr şi de gen, după cum urmează: ultim, ultimă, ultimi, ultime. Așadar, la genul feminin plural, forma corectă este ultimă – ultime – ultimele. Doar la genul masculin plural se adaugă litera „i”, astfel că forma corectă în acest caz este ultim – ultimi – ultimii.

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, ultim (din lat. ultimus, it. ultimo) este un adjectiv variabil, prin urmare îşi schimbă forma după gen şi număr, acordându-se cu substantivul pe care îl însoţeşte: ultim (masculin, singular), ultima (feminin, singular), ultimi (masculin, plural), ultime (feminin, plural). Dacă adjectivul este antepus substantivului pe care îl determina, acesta primeşte şi articol hotărât/nehotărât.

Spre exemplu, corect se va spune ultimele știri, ultimele călătorii, ultimele victorii, ultimele puteri, ultimele zile, ultimele rânduri, ultimele sondaje, etc. deoarece adjectivul trebuie să aibă forma corespunzătoare, adică cea de feminin, plural.

Așadar, este incorect spus ultimile știri, ultimile călătorii, ultimile victorii, ultimile puteri, ultimile zile, ultimile rânduri, ultimile sondaje, etc. deoarece substantivele enumerate anterior sunt de genul feminin (primele cinci) și genul neutru (ultimele două), iar desinența „i” se folosește doar pentru genul masculin plural.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot