De ce a fost construit Marele Zid Chinezesc?

25.07.2022
De ce a fost construit Marele Zid Chinezesc?

Marele Zid Chinezesc a fost construit și reconstruit pentru a apăra China de invazia nordică, dar, în mod neașteptat, a promovat comerțul internațional și migrația. Acum a devenit un simbol național și principalul obiectiv turistic din China. Întreagă construcție a durat sute de ani și are o lungime de 21.196,18 kilometri.

Ridicarea Marelui Zid Chinezesc a fost subiect de dispută între liderii acelor vremuri. Unii considerau că este cea mai bună șansă de a se apăra de invazia nordică, în timp ce alții erau de părere că realizarea sa ar epuiza resursele bănești și forțele de muncă.

Pentru ce a fost construit inițial Marele Zid Chinezesc?

Asia antică s-a caracterizat prin faptul că zona a fost împărțită în două: o regiune fertilă, plină de verdeață, cu ploi regulate, unde agricultura reprezenta principala activitate și o regiune stearpă, cu pământ galben, folosită doar pentru păstoritul animalelor. Drept urmare, atunci când viața devenea foarte grea persoanele, din nord mergeau în sud și jefuiau fermele.

În felul acesta s-a avansat ideea creării unui sistem defensiv, care să apere persoanele din sud de invaziile din nord, în scopul acesta fiind ridicat Marele Zid Chinezesc. Potrivit documentelor istorice, peste 20 de state vasale ale dinastiilor feudale au construit Marele Zid. Inițial, acum peste 2.600 de ani au fost construite mai multe ziduri separate, care să apere statele de invaziile nomade.

Odată cu sfârșitul dinastiei Zhou (1046 – 771 î. de Hr.), China a intrat într-o perioadă (770 – 221 î. de Hr.) în care peste 100 de state vasale au luptat între ele pentru a-și extinde teritoriul. Conform istoricilor, statul Chu a construit pentru prima dată un zid de protecție, în jurul anului 676 î. de Hr., și s-a dovedit a fi destul de eficient în fața invaziilor. După aceea, alte state au început să construiască astfel de ziduri la granițele propriilor teritoriu.

Începând cu anul 221 î. de Hr., Qin Shihuang, primul împărat al Chinei, a ordonat dărâmarea zidurilor sudice, dar le-a legat între ele pe cele nordice. Această decizie a venit fiindcă Imperiul Qin a fost amenințat de huni (Imperiul Mongol al vremii) în nord. În 215 î. de Hr., împăratul l-a trimis pe generalul Meng Tian să construiască Marele Zid Chinezesc, folosind ca bază zidurile deja create.

Războaiele cu hunii au continuat, însă după înfrângerea acestora Marele Zid a început să fie extins, ceea ce a promovat și deschiderea Drumului Mătăsii. Drept urmare, pacea s-a instaurat, iar populațiile locale s-au dezvoltat. Următoarele dinastii: Sui (581–618), Tang (618–907) și Song (960–1279) au reconstruit, modificat și extins Marele Zid pentru a proteja Imperiul Chinez de invadatorii din nord.

Cea mai mare parte a zidului, din prezent, a fost construită și restaurată în timpul dinastiei Ming. Cele mai cunoscute secțiuni (Simatai, Mutianyu, Jinshanling, Badaling etc.) au fost toate ridicate sau consolidate de Qi Jiguang (1528 – 1588, un general care a salvat coastele Chinei de pirații japonezi).

Constructorii dinastiei Ming au început să folosească cărămizi și au amestecat mortarul cu orez pentru a face peretele mai rezistent și mai durabil. Pe zid au fost instalate arme și dispozitive de artilerie aduse din Portugalia.

Marele Zid Chinezesc a fost restaurat pentru turism

Începând cu anul 1953, Marele Zid Chinezesc a fost restaurat pentru turism. Fostul președinte al Chinei, Mao, a rămas în istorie și pentru zicala: „Până nu ajungi la Marele Zid, nu ești un erou.

Marele Zid a asigurat transmiterea de informații și a asigurat transportul de bunuri pe distanțe lungi în nordul Chinei, protejând în același timp dezvoltarea economică și progresul cultural al țării, salvând rutele comerciale precum Drumul Mătăsii, potrivit chinahighlights.com.

Marele Zid Chinezesc este un simbol care reprezintă unificarea Chinei. Acesta a luat ființă atunci când primul împărat Qin Shihuang a unit zidurile lui Yan, Zhao și Qin după război. Marele Zid Chinezesc este o mărturie a istoriei și puterii Chinei. A fost construit de milioane de muncitori chinezi pe o perioadă de peste 2.000 de ani (secolul al VII-lea î. de Hr. – secolul al XVII-lea d. Hr.). Cu toate că a fost ridicat pentru a apăra țara de străini, Marele Zid Chinezesc atrage în fiecare an peste 4 milioane de turiști din întreaga lume.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot