Curiozități despre Marele Zid Chinezesc. De ce există mai multe ziduri, nu doar unul?

04.05.2022
Curiozități despre Marele Zid Chinezesc. De ce există mai multe ziduri, nu doar unul?

Marele Zid Chinezesc reprezintă una dintre cele șapte minuni ale lumii moderne. Faimoasa construcție are o lungime de 21.196,18 km. Construcția Marelui Zid Chinezesc a început în perioada Ming. Construirea acestei capodopere a durat sute de ani, din anul 1368 până în anul 1644.

Rămășițele zidului sunt distribuite în 15 provincii și regiuni, precum Beijing, Tianjin, Hebei, Shanxi, Mongolia Interioară, Liaoning, Jilin, Heilongjiang, Shandong, Henan, Shaanxi, Gansu și Qinghai.

Marele Zid Chinezesc, cele mai interesante lucruri de știut

Nu poate fi văzut din spațiu. Robert Ripley, ilustratorul american care a făcut avere cu filmul său de desene animate Believe It Or Not!, a numit Marele Zid „Cea mai puternică lucrare a omului – singura care ar fi vizibilă pentru ochiul uman de pe Lună”. Această declarație nu a fost, desigur, bazată pe nicio dovadă, deoarece a fost făcută cu 30 de ani înainte ca cineva să fi fost în spațiu.

Adevărul a fost stabilit odată pentru totdeauna în timpul primului zbor spațial chinezesc din 2003, când astronautul Yang Liwei a spus că nu poate vedea nimic ce are legătură cu Marele Zid din spațiu.

Chinezii nu numesc Zidul „Marele Zid”. Termenul chinezesc pentru Zid provine dintr-un trecut îndepărtat – cu mult înainte ca „Marele Zid” să fie folosit – când fiecare oraș avea propriul zid. Legătura dintre ziduri și orașe a fost atât de fundamentală, încât chinezii au folosit un singur cuvânt pentru a le acoperi pe amândouă și încă o fac. Iată, în dicționarul concis standard al Oxford Union Press: Chéng : „1. oraș; 2. zidul orașului”. În chineză este adăugat un adjectiv, nu „mare”, ci „lung”, astfel că pentru „Marele Zid”, cháng chéng, înseamnă Oraș lung. Și Zidul Lung.

Marele Zid Chinezesc nu este atât de vechi pe cât credem. Se crede că Zidul datează cu 2.000 de ani până după 221 î.Hr., când China a fost unificată pentru prima dată. De fapt, aproape tot ceea ce este atât de vechi nu este mai mult decât o movilă de pământ. Ideea populară a zidului derivă din structura de piatră, cu creneluri, construită de Ming (1358–1644). Vârsta sa maximă este de aproximativ 500 de ani.

Există mai mult de un zid. Potrivit History Extra, zidul nu este unul singur, ci sunt mai multe. Este format din bucăți și foarte puține dintre ele arată precum creația glorioasă la care merg turiștii. Secțiunile noi iau locul celor sălbatice, care se prăbușesc, sunt acoperite de vegetație, blocate pentru plimbări, iar cele sălbatice dispar în golurile făcute de drumuri și rezervoare.

În multe locuri, zidul se dublează, triplează, sau chiar are mai mult de patru straturi. Și toate aceste părți se suprapun în timp. Secțiunile care se văd în jurul Beijingului au precedente vechi, unele dintre ele merg direct sub Zid. Și aceste secțiuni împărțite sunt nimic în comparație cu alte ziduri de pământ, care merg spre vest în linii paralele și segmente împrăștiate.

Nu a fost construit pentru a respinge mongolii. Zidul a fost comandat de primul împărat care a murit în 210 î.Hr., cu mult înainte de apariția mongolilor în jurul anului 800 d.Hr. Amenințarea provenea atunci de la Xiongnu, care ar putea deveni strămoșii hunilor. Confruntarea clasică cu mongolii a avut loc abia de la sfârșitul secolului al XIV-lea, când mongolii au fost alungați din China de către Ming.

Marele Zid Chinezesc nu conține cadavre. Zvonurile antice vorbesc despre muncitori îngropați în Zid. Acestea au provenit probabil de la un istoric-șef al dinastiei Han, Sima Qian, care și-a criticat propriul împărat disprețuindu-și predecesorul Qin. Cu toate acestea, nu s-au găsit vreodată oase în Zid și nu există dovezi, scrise sau arheologice, pentru calomnie.

Nu este suficient de lat pentru cinci cai puși unul lângă altul. Pe alocuri, este, dar numai pe unele secțiuni din jurul Beijingului care au fost construite atât ca zid, cât și ca drum. Alte părți ale zidului Ming, în special creasta care trece peste vârfurile Simatai, sunt suficient de largi pentru o singură persoană. Spre vest nu există adesea o pasarelă. Caii și soldații au trebuit să mărșăluiască de-a lungul bazei Zidului.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot