Cum se scot sâmburii de măsline?┃VIDEO

02.11.2022
Cum se scot sâmburii de măsline?┃VIDEO

Măslinele sunt un aliment comun în orice bucătărie. Se găsesc preponderent în zonele Mediteraneene, dar sunt populare și în România. Se folosesc la salate, aperitive sau pizza. Vedem în magazine măsline cu și fără sâmburi. Curioși din fire, sigur ne-am întrebat cum reușesc cei de acolo să scoată sâmburii fără să strice măslina. Cum se scot cu ușurință sâmburii de măsline?

Ce beneficii au măslinele asupra organismului?

măsline

Considerate fructele „arborelui veșnic roditor”, măslinele sunt unele dintre cele mai populare alimente din zona Mediteraneeană. Provenit din Siria, pomul a ajuns rapid să fie cultivat și în Turcia, Grecia sau Italia. Climatul cald îl face să aibă o longevitate extraordinară, unii dintre ei având chiar mii de ani. Cele 20 de specii răspândite preferă iernile ușoare cu veri toride.

Conform medicilor nutriționiști, măslinele contribuie esențial la menținerea sănătății organismului. Deși sunt un aliment bogat în grăsimi, acestea oferă grăsimi de calitate, cu un nivel optim de colesterol. Studiile arată că proteinele din măsline ajută la reducerea presiunii arteriale și previn bolile cronice. Totodată acestea aduc multiple alte beneficii, printre care:

Acestea se pot consuma în diferite forme. Cel mai frecvent măslinele sunt consumate ca aperitiv sau în salate sau diferite mâncăruri. Pe de altă parte, uleiul de măsline este esențial în alimentația sănătoasă, fiind considerat mai bun decât cel de floarea-soarelui. Frunzele de măslin pot fi folosite la tratarea hipertensiunii arteriale și totodată ajută la ameliorarea sensibilității la insulină.

Care este cel mai vechi măslin din lume?

măsline

Cu o speranță de viață care poate depăși orice limită cunoscută de oameni, măslinul este un arbore care poate crește atât în mod sălbatic, cât și organizat în ferme.

Legendele spun că cei mai vechi măslini se pot găsi în Palestina, unde ascund povești de peste 4.000 de ani. Cu toate acestea, cercetătorii afirmă că cel mai bătrân arbore se află în Europa.
Cel mai bătrân măslin are peste 3000 de ani și poate fi admirat în insula Creta, în satul Ano Vouves. A fost declarat monument al naturii și nu poate fi tăiat de către localnici sau autorități. În ciuda vârstei, încă produce roade.

Cum se scot sâmburii de măsline?

Când mergem să cumpărăm măsline, tindem să le luăm pe cele care au deja sâmburii scoși. Pentru cei mai mulți, modul scoaterii sâmburilor fără a deteriora alimentelor este o enigmă.

Iată cum se scot sâmburii cu ajutorul unui aparat special. Aparatul poate fi folosit indiferent de mărimea măslinelor.

Foto: Depositphotos.com & Adevărul.ro

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot