Cum se scot sâmburii de măsline?┃VIDEO

02.11.2022
Cum se scot sâmburii de măsline?┃VIDEO

Măslinele sunt un aliment comun în orice bucătărie. Se găsesc preponderent în zonele Mediteraneene, dar sunt populare și în România. Se folosesc la salate, aperitive sau pizza. Vedem în magazine măsline cu și fără sâmburi. Curioși din fire, sigur ne-am întrebat cum reușesc cei de acolo să scoată sâmburii fără să strice măslina. Cum se scot cu ușurință sâmburii de măsline?

Ce beneficii au măslinele asupra organismului?

măsline

Considerate fructele „arborelui veșnic roditor”, măslinele sunt unele dintre cele mai populare alimente din zona Mediteraneeană. Provenit din Siria, pomul a ajuns rapid să fie cultivat și în Turcia, Grecia sau Italia. Climatul cald îl face să aibă o longevitate extraordinară, unii dintre ei având chiar mii de ani. Cele 20 de specii răspândite preferă iernile ușoare cu veri toride.

Conform medicilor nutriționiști, măslinele contribuie esențial la menținerea sănătății organismului. Deși sunt un aliment bogat în grăsimi, acestea oferă grăsimi de calitate, cu un nivel optim de colesterol. Studiile arată că proteinele din măsline ajută la reducerea presiunii arteriale și previn bolile cronice. Totodată acestea aduc multiple alte beneficii, printre care:

Acestea se pot consuma în diferite forme. Cel mai frecvent măslinele sunt consumate ca aperitiv sau în salate sau diferite mâncăruri. Pe de altă parte, uleiul de măsline este esențial în alimentația sănătoasă, fiind considerat mai bun decât cel de floarea-soarelui. Frunzele de măslin pot fi folosite la tratarea hipertensiunii arteriale și totodată ajută la ameliorarea sensibilității la insulină.

Care este cel mai vechi măslin din lume?

măsline

Cu o speranță de viață care poate depăși orice limită cunoscută de oameni, măslinul este un arbore care poate crește atât în mod sălbatic, cât și organizat în ferme.

Legendele spun că cei mai vechi măslini se pot găsi în Palestina, unde ascund povești de peste 4.000 de ani. Cu toate acestea, cercetătorii afirmă că cel mai bătrân arbore se află în Europa.
Cel mai bătrân măslin are peste 3000 de ani și poate fi admirat în insula Creta, în satul Ano Vouves. A fost declarat monument al naturii și nu poate fi tăiat de către localnici sau autorități. În ciuda vârstei, încă produce roade.

Cum se scot sâmburii de măsline?

Când mergem să cumpărăm măsline, tindem să le luăm pe cele care au deja sâmburii scoși. Pentru cei mai mulți, modul scoaterii sâmburilor fără a deteriora alimentelor este o enigmă.

Iată cum se scot sâmburii cu ajutorul unui aparat special. Aparatul poate fi folosit indiferent de mărimea măslinelor.

Foto: Depositphotos.com & Adevărul.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
De ce Canada și SUA au granițe drepte?
De ce Canada și SUA au granițe drepte?
SUA și Canada sunt două dintre cele mai mari țări din lume ca și suprafață. Granițele dintre cele două state sunt imense și în mod surprinzător sunt trasate, în mare parte, în linie... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising