Cum se bea șprițul românesc?

19.07.2023
Cum se bea șprițul românesc?

Românii sunt oameni care știu să se relaxeze pe timp de vară. Bine, și pe timp de iarnă. 🙂 De-a lungul timpului, românii au știut să consume alcool în momentul în care temperatura de afară depășea limita acceptabilă. Cum vara este aici, haideți să vedem cum se consumă corespunzător faimosul șpriț. Cum se bea șprițul românesc?

Cum se bea șprițul în România?

șprițul

Este vară, iar temperaturile de afară depășesc limitele acceptabile de organismul uman. Pentru a se răcori, seara, oamenii au găsit o soluție viabilă, șprițul. Istoria băuturii numită „șpriț” începe în anul 1842, când în Ungaria autorul maghiar Andras Fay a invitat un grup de prieteni să îi viziteze noua pivniță cu vinuri. Printre cunoscuții săi se afla și un savant care a adus cu el o sticlă de apă minerală.

Cu timpul, aceasta a devenit o metodă foarte îndrăgită, iar în prezent toate terasele, restaurantele și barurile din colț au șprițul în meniu. În mod tradițional, șprițul se face astfel: într-un pahar se toarnă vin și apă minerală, fără gheață.

Pentru că nu mereu tradiționalul primează, au fost inventate mai multe metode și variante de băut, iar românii au știut cel mai bine cum să înlocuiască apa minerală. În loc de apă minerală, cei mai mulți consumatori români de șpriț s-au îndreptat către sifon, o alternativă mai ușoară de digerat pentru organism.

Deși combinația de lichide este cunoscută la nivel european, în special în spațiul central-european, numele este folosit doar în Italia și România. Ce-i drept, prietenii noștri latini folosesc numele de șpriț pentru alte băuturi.

Etimologia cuvântului șpriț are origini nemțești și provine de la germanul Spritzer („stropire“, din verbul spritzen „a stropi, a uda“). Primele atestări înregistrate de dicţionarele limbii române sunt din jurul anului 1900, iar termenul nu era deloc cunoscut pe vremea lui nenea Iancu Caragiale (1852-1912). Se presupune că termenul a intrat în limba română odată cu chelnerii şi restaurantele de tip austriac din București.

Băutura în Italia

Italia este o țară în care se consumă mult alcool. De cele mai multe ori, acesta este de tip local, în special Campari sau Aperol. Vinul este și el o băutură consumată, dar în restaurante sau la evenimente speciale.

Șprițul în Italia are o însemnătate aparte, fiind folosit doar în combinație cu anumite lichide. Conform acestora, șprițul se face doar din trei ingrediente:

Astfel că, italienii au inventat Aperol Spritz, Hugo Spritz sau Limoncello Spritz.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot