Cum se bea șprițul românesc?

19.07.2023
Cum se bea șprițul românesc?

Românii sunt oameni care știu să se relaxeze pe timp de vară. Bine, și pe timp de iarnă. 🙂 De-a lungul timpului, românii au știut să consume alcool în momentul în care temperatura de afară depășea limita acceptabilă. Cum vara este aici, haideți să vedem cum se consumă corespunzător faimosul șpriț. Cum se bea șprițul românesc?

Cum se bea șprițul în România?

șprițul

Este vară, iar temperaturile de afară depășesc limitele acceptabile de organismul uman. Pentru a se răcori, seara, oamenii au găsit o soluție viabilă, șprițul. Istoria băuturii numită „șpriț” începe în anul 1842, când în Ungaria autorul maghiar Andras Fay a invitat un grup de prieteni să îi viziteze noua pivniță cu vinuri. Printre cunoscuții săi se afla și un savant care a adus cu el o sticlă de apă minerală.

Cu timpul, aceasta a devenit o metodă foarte îndrăgită, iar în prezent toate terasele, restaurantele și barurile din colț au șprițul în meniu. În mod tradițional, șprițul se face astfel: într-un pahar se toarnă vin și apă minerală, fără gheață.

Pentru că nu mereu tradiționalul primează, au fost inventate mai multe metode și variante de băut, iar românii au știut cel mai bine cum să înlocuiască apa minerală. În loc de apă minerală, cei mai mulți consumatori români de șpriț s-au îndreptat către sifon, o alternativă mai ușoară de digerat pentru organism.

Deși combinația de lichide este cunoscută la nivel european, în special în spațiul central-european, numele este folosit doar în Italia și România. Ce-i drept, prietenii noștri latini folosesc numele de șpriț pentru alte băuturi.

Etimologia cuvântului șpriț are origini nemțești și provine de la germanul Spritzer („stropire“, din verbul spritzen „a stropi, a uda“). Primele atestări înregistrate de dicţionarele limbii române sunt din jurul anului 1900, iar termenul nu era deloc cunoscut pe vremea lui nenea Iancu Caragiale (1852-1912). Se presupune că termenul a intrat în limba română odată cu chelnerii şi restaurantele de tip austriac din București.

Băutura în Italia

Italia este o țară în care se consumă mult alcool. De cele mai multe ori, acesta este de tip local, în special Campari sau Aperol. Vinul este și el o băutură consumată, dar în restaurante sau la evenimente speciale.

Șprițul în Italia are o însemnătate aparte, fiind folosit doar în combinație cu anumite lichide. Conform acestora, șprițul se face doar din trei ingrediente:

Astfel că, italienii au inventat Aperol Spritz, Hugo Spritz sau Limoncello Spritz.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot