Cum l-a umilit Gheorghiu-Dej pe Nicolae Ceaușescu?

13.02.2023
Cum l-a umilit Gheorghiu-Dej pe Nicolae Ceaușescu?

Nicolae Ceaușescu s-a cunoscut cu Gheorghe Gheorghiu-Dej în închisoare, într-o perioadă în care ideologia socialistă extremă era în afara legii. Gheorghiu-Dej a fost liderul comunist al României între 1947 şi 1965 și a ajutat la ascensiunea lui Ceaușescu în cadrul Partidului Comunist. Cu toate că era simpatizat de către Gheorghiu-Dej, Ceaușescu era de multe ori luat în batjocură de către acesta.

Care a fost relația dintre Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu?

După ce l-a cunoscut pe Nicolae Ceaușescu în închisoare, Gheorghiu-Dej a început să îl simpatizeze pe acesta, văzând că tânărul venit din Scornicești are potențial pentru a urca pe scara ierarhică în partid. Chiar și așa, nu puține erau momentele când Dej făcea glume pe seama inculturii lui Ceaușescu de față cu alți membri importanți din formațiunea politică.

Am putut să observ din partea lui Dej atitudinea de zeflemea, îl lua oarecum în batjocură pe Ceauşescu, dar nu pe probleme mari, pe fleacuri. „Nicule, spune Novotni!” – „Novoni”. „Nu, mă, spune No-vot-ni!” – „Novoni!” „Spune Vietnam!” – „Vienam!” Nu pe chestii mari. Dar, vedeam că Dej îşi cam bate joc. Cam astea erau relaţiile în Biroul Politic dintre Ceauşescu şi Dej, a povestit Alexandru Bârlădeanu, membru important în Partidul Muncitoresc Român (redenumit PCR din 1965), potrivit rador.ro.

Nicolae Ceaușescu a fost președintele României din 1967 și până în 1989. După ce a ajuns la putere, acesta a avut grijă să obțină controlul total al statului, iar toți subalternii lui trebuiau să se supună deciziilor acestuia. Drept urmare, liderul țării a avut grijă ca oamenii importanți să nu stea prea mult într-o anumită locație, pe aceeași funcție, pentru a nu avea legături apropiate cu oamenii din zonă.

De-a lungul anilor, eu am candidat la deputăţie în mai multe județe: la Baia, la Fălticeni, la Râmnicu Sărat, la Iaşi, la Constanţa. Şi, la un moment dat, Ceauşescu  mi-a propus să nu mai fiu la Constanţa, să fiu în altă parte. Am protestat: „Nu sunt un peregrinator, nu mă obişnuiesc într-un loc şi deja mă mutaţi în altul! Nu! Nu plec din Constanţa!” Am ameninţat că nu mai candidez deloc. În fine, a cedat! Asta a fost prima mea întâlnire cu Ceauşescu. Nu mi-a făcut o impresie bună. Mi-a creat părerea că el nu voia să lase oamenii să se aşeze într-un loc, să capete legături cu oamenii de-acolo. Căuta ca oamenii să fie fără bază, fără un suport în populaţia locală, a relatat Alexandru Bârlădeanu, potrivit sursei citată mai sus.

Cine a fost Alexandru Bârlădeanu?

Alexandru Bârlădeanu a fost un membru important în Partidul Muncitoresc Român (redenumit PCR din 1965). Ascensiunea acestuia pe scena politică a fost favorizată de Gheorghe Gheorghiu-Dej, care îi aprecia activitatea în cadrul Consiliului de Ajutor Economic Reciproc, creat la inițiativa URSS în 1949. Instituția a fost înființată pentru a ajuta financiar statele comuniste din acea perioadă.

Alexandru Bârlădeanu

Bârlădeanu s-a născut în data de 25 ianuarie 1911, în localitatea Comrat din Republica Moldova. La finalul anului 1968, acesta a avut un prim contact cu familia Ceaușescu. Întâlnirea nu a fost una plăcută și s-a soldat cu o ceartă cu Elena Ceaușescu, în urma căreia Alexandru Bârlădeanu a demisionat din toate funcțiile deținute în acel moment.

În anul 1989, acesta a semnat și a ajutat la redactarea unui document intitulat „Scrisoarea celor șase”, un act care critica public regimul și politica lui Nicolae Ceaușescu. Ceilalți semnatari au fost Gheorghe Apostol, Corneliu Mănescu, Grigore Răceanu, Constantin Pârvulescu și Silviu Brucan. Alexandru Bârlădeanu a murit în data de 13 noiembrie 1997, la vârsta de 86 de ani.

Foto: jurnalul.ro și rador.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Cât OREZ se pune la SARMALELE DE POST! Cantitatea ideală, doar așa ies exact ca...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Când se dă ceasul cu o oră înainte? Data la care românii trec la ora...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising