„Vise” sau „visuri”? Trebuie precizat că ambele variante sunt corecte, însă au semnificații diferite și sunt folosite în contexte diferite. Cei doi termeni reprezintă forma de plural a cuvântului „vis” și de multe ori sunt folosiți fără a ști că semnificația lor nu este una și aceeași.
„Vise” sau „visuri”?
Substantivul „vis” are două forme de plural „vise” și „visuri”ambele corecte, însă folosite în contexte diferite. Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, forma „vise” este utilizată atunci când este vorba despre imagini și procese psihice din timpul somnului. De cealaltă parte, varianta „visuri” face referire la aspirații, dorințe, iluzii, meditații și așa mai departe.
Iată câteva exemple despre cum trebuie folosite cele două forme ale substantivului „vis”:
1. Varianta „vise”
Noaptea trecută am avut două vise ciudate.
Visele mele nu sunt întotdeauna frumoase, iar uneori sunt adevărate coșmaruri.
Am unele vise care se tot repetă. Oare ce înseamnă?
2. Varianta „visuri”
Visurile mele în viață sunt mărețe.
Ca toate persoanele am multe visuri, însă nu pe toate reușesc să le îndeplinesc.
Toți cei care au visuri în viață, au și speranțe de mai bine.
Așadar, limba română este una complexă cu multiple forme de plural care au semnificații diferite. Acestea sunt considerate omonime parțiale, fiindcă formele lor nu coincid pe de-a-ntregul. De aceea, ele trebuie folosite în contextul adecvat pentru a exprima ceea ce trebuie corect.
Curiozități despre limba română
Cel mai lung cuvânt din limba noastră are 44 de litere și se află pe locul 3 în Europa ca cel mai lung cuvânt. Este vorba despre PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZĂ. Acest termen definește o boală a plămânilor provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic.
În mod surprinzător și oarecum ironic există o fobie de cuvintele lungi, care are 34 de litere și a fost denumită HIPPOPOTOMONSTROSESQUIPEDALIOFOBIA.
Vocabularul limbii române înmagazinează 80.000 de cuvinte, însă specialiștii în lingvistică susțin că folosim doar aproximativ 1.500 dintre ele. Printre cei mai utilizați termeni se numără verbele „a da”, „a lua”, „a face”, „a pune”, „a avea” și substantivele „cap”, „mână”, „ochi” etc.
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot