Ce sunt omonimele? De câte feluri sunt omonimele?

26.10.2020
Ce sunt omonimele? De câte feluri sunt omonimele?

Cunoștințele de gramatica ne ajută atât în scriere, cât și în vorbire. În orice limbă vorbim este foarte important să cunoaștem regulile de scriere, de pronunție, dar și sensurile cuvintelor, pentru a nu le folosi în mod greșit. În lingvistică, omonimele sunt cuvintele sau grupurile de cuvinte care au aceeași ortografie și pronunție, dar cu sens diferit.

Ce sunt omonimele?

Cuvântul „omonim” în limba română provine din limba greacă veche. Este format din prefixul homo (ὁμο), care înseamnă „la fel”, și sufixul ṓnymos (ώνυμος), care înseamnă „nume”.

Conform dexonline.ro, „omonim” este cuvântul care are aceeași formă și aceeași pronunțare cu alt cuvânt sau cu alte cuvinte, de care diferă ca sens și ca origine. Definiția din manualele de limba română nu diferă foarte mult de ceea ce scrie în dicționar, aceasta fiind „omonimele sunt cuvinte cu formă identică şi cu acelaşi corp fonetic, dar cu un sens total diferit”.

Un exemplu celebru din literatura română sunt versurile poeziei „Munţii noştri” de Octavian Goga: „Munţii noştri aur poartă, / Noi cerşim din poartă-n poartă”. „Poartă” din primul vers este forma de indicativ prezent la persoana a treia plural a verbului „a purta”, iar în cel de-al doilea vers „poartă” are funcția lexico-gramaticală de substantiv.

Ceea ce este important de precizat, este faptul că sensul cuvintelor omonime nu poate fi dedus decât în contexte diferite.

Câte tipuri de omonime sunt? Exemple de OMONIME

Potrivit Lexicologia, omonimele sunt de mai multe feluri.

Omonime lexicale sunt cuvintele care aparțin aceleiași clase gramaticale, au sensuri diferite și au origini diferite. De exemplu: milă („sentiment”) ‒ milă („unitate de măsură”).

Omonimele totale sunt cuvintele care au toate formele flexionare identice (singular și plural), dar care au etimologie (origine) diferită. De exemplu: casă/case („clădire pentru locuit”) ‒ casă/case („dulap în care sunt ținuți banii”) sau lac/lacuri („apă stătătoare”) ‒ lac/lacuri („soluție din rășini folosită pentru a proteja unele obiecte”).

Omonimele parțiale (numite și omonime false) sunt cuvintele care nu au toate formele flexionare identice și au etimologii diferite. De exemplu: acorda/acord/acorzi/acordă („a da ceva cu grijă”) ‒ acorda/acordez/acordezi/acordează („a regla frecvența unui aparat”).

Omonimele lexico-gramaticale sau omoforme sunt cuvintele care aparțin unor clase gramaticale diferite (părți de vorbire diferite), au sensuri diferite și origini diferite. De exemplu: (un) cer (substantiv) ‒ (eu) cer (verb), (un) fluier (substantiv) ‒ (eu) fluier (verb) sau noi (pronume) ‒ noi (adjectiv).

Omonimele gramaticale (morfologice) sunt forme flexionare identice ale aceluiași cuvânt, care au sensuri diferite. De exemplu: (un) copil ‒ (acestui) copil, (eu) merg ‒ (ei) merg sau (el să) vină ‒ (ele să) vină.

De asemenea, cuvintele se pot deosebi între ele și în funcție de modul în care se realizează în scris și oral, iar acestea se numesc cuvinte omografe și cuvinte omofone.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot