Disertație sau dizertație? Cum este corect: disertație sau dizertație?

26.05.2021
Disertație sau dizertație? Cum este corect: disertație sau dizertație?

Uneori cunoscută sub numele de teză (în unele țări, acest termen este folosit doar pentru atribuțiile finale ale diplomelor de doctorat, în timp ce în alte țări „teza” și „disertația” sunt interschimbabile), o disertație este un proiect de cercetare a unui student. De obicei, o disertație permite studenților să își prezinte concluziile ca răspuns la o întrebare sau propunere pe care o aleg ei înșiși.

Disertație sau dizertație?

Scopul proiectului este de a testa abilitățile de cercetare independente pe care studenții le-au dobândit în timpul petrecut la universitate, cu evaluarea utilizată pentru a determina nota finală. Deși există, de obicei, unele îndrumări din partea tutorilor, proiectul de disertație este în mare măsură independent.

Pentru majoritatea studenților, aceasta va fi cea mai lungă, cea mai dificilă și cea mai importantă sarcină finalizată la universitate, necesitând luni de pregătire și muncă grea (biblioteca ar putea deveni o a doua casă).

Pentru studenții masteranzi, lucrarea de disertație reprezintă o adevărată piatră de încercare, deoarece aceasta trebuie să aducă ceva absolut nou și, mai ales, reprezintă în totalitate opinia studentului.

Dar, dincolo de conținutul lucrării, în special al metodologiei cercetării pe care se pune cel mai mult accent, masteranzii întâmpină și o altă problemă, și anume cea legată de denumirea lucrării științifice.

Substantivul în cauză este de genul feminin și circulă în două variante: disertație și dizertație. Etimologia acestui cuvânt este una multiplă și provine din latinescul „dissertatio” și din franțuzescul „dissertation”.

Definiția acestui cuvânt din Dicționarul Explicativ al Limbii Române este următoarea:

DISERTÁȚIE, disertații, s. f. Expunere științifică asupra unei probleme. ♦ Spec. Lucrare științifică susținută în public de autor, pentru dobândirea unui grad științific. [Var.: dizertáție s. f.] – Din fr. dissertation, lat. dissertatio. Cf. rus. disertațiia.

În Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, etimologia prezentată este următoarea: disertáție (-ți-e) s. f., art. disertáția (-ți-a), g.-d. art. disertáției; pl. disertáții, art. disertáțiile (-ți-i-).

Așadar, din cele două definiții prezentate anterior putem trage concluzia că varianta corectă este disertație, nu dizertație.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
De ce Canada și SUA au granițe drepte?
De ce Canada și SUA au granițe drepte?
SUA și Canada sunt două dintre cele mai mari țări din lume ca și suprafață. Granițele dintre cele două state sunt imense și în mod surprinzător sunt trasate, în mare parte, în linie... citește tot
Care este originea numelui Moldovei și ce legătura are cu Dacia?
Care este originea numelui Moldovei și ce legătura are cu Dacia?
Teritoriul Moldovei a fost locuit inițial de daci. După războaiele daco-romane (101-102, 105-106), această regiune a intrat și ea într-un amplu proces de romanizare, exceptând zona de sud. În... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising