Disertație sau dizertație? Cum este corect: disertație sau dizertație?

26.05.2021
Disertație sau dizertație? Cum este corect: disertație sau dizertație?

Uneori cunoscută sub numele de teză (în unele țări, acest termen este folosit doar pentru atribuțiile finale ale diplomelor de doctorat, în timp ce în alte țări „teza” și „disertația” sunt interschimbabile), o disertație este un proiect de cercetare a unui student. De obicei, o disertație permite studenților să își prezinte concluziile ca răspuns la o întrebare sau propunere pe care o aleg ei înșiși.

Disertație sau dizertație?

Scopul proiectului este de a testa abilitățile de cercetare independente pe care studenții le-au dobândit în timpul petrecut la universitate, cu evaluarea utilizată pentru a determina nota finală. Deși există, de obicei, unele îndrumări din partea tutorilor, proiectul de disertație este în mare măsură independent.

Pentru majoritatea studenților, aceasta va fi cea mai lungă, cea mai dificilă și cea mai importantă sarcină finalizată la universitate, necesitând luni de pregătire și muncă grea (biblioteca ar putea deveni o a doua casă).

Pentru studenții masteranzi, lucrarea de disertație reprezintă o adevărată piatră de încercare, deoarece aceasta trebuie să aducă ceva absolut nou și, mai ales, reprezintă în totalitate opinia studentului.

Dar, dincolo de conținutul lucrării, în special al metodologiei cercetării pe care se pune cel mai mult accent, masteranzii întâmpină și o altă problemă, și anume cea legată de denumirea lucrării științifice.

Substantivul în cauză este de genul feminin și circulă în două variante: disertație și dizertație. Etimologia acestui cuvânt este una multiplă și provine din latinescul „dissertatio” și din franțuzescul „dissertation”.

Definiția acestui cuvânt din Dicționarul Explicativ al Limbii Române este următoarea:

DISERTÁȚIE, disertații, s. f. Expunere științifică asupra unei probleme. ♦ Spec. Lucrare științifică susținută în public de autor, pentru dobândirea unui grad științific. [Var.: dizertáție s. f.] – Din fr. dissertation, lat. dissertatio. Cf. rus. disertațiia.

În Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, etimologia prezentată este următoarea: disertáție (-ți-e) s. f., art. disertáția (-ți-a), g.-d. art. disertáției; pl. disertáții, art. disertáțiile (-ți-i-).

Așadar, din cele două definiții prezentate anterior putem trage concluzia că varianta corectă este disertație, nu dizertație.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot