Cine a fost Ana Aslan și cum a schimbat istoria medicinii?

25.05.2021
Cine a fost Ana Aslan și cum a schimbat istoria medicinii?

Când spunem Ana Aslan ne gândim la o tinerețe fără bătrănețe. Ea a fost cea care a transmis multor generații că bătrânețea poate fi evitată și a dovedit științific acest lucru datorită studiilor și pregătirii ei.

În prezent, numele ei este pe buzele tuturor celor care își doresc tratamente împotriva tulburărilor distrofice legate de vârstă, dar și pe etichetele faimoaselor creme anti-îmbătrânire.

Cine a fost Ana Aslan?

Ana AsIan s-a născut la 1 ianuarie 1897, la Brăila și a fost al patrulea și cel mai mic copil din familie. Pe când avea doar 13 ani, tatăl ei a murit. La vârsta majoratului și-a început studiile medicale la București, decizie care nu a fost deloc pe placul mamei sale.

În timpul Primului Război Mondial (1914-1918), fiind studentă, a făcut practică în mai multe spitale militare, unde a lucrat cu renumitul chirurg român Thoma Ionescu (1860-1926). A obținut diploma de licență în anul 1922 și a lucrat postuniversitar împreună cu Daniel Danielopolu la reglarea vasomotorie.

Doi ani mai târziu, a obținut o diplomă de doctorat cu accent pe fiziologia cardiovasculară, însă interesul ei pentru fiziologie și procesul de îmbătrânire a devenit din ce în ce mai accentuat.

După două decenii de carieră, Ana Aslan a fost numită profesor de endocrinologie la nou-creata Facultate de Medicină din Timișoara, iar în 1949, a devenit șefa secției de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din București, unde a lucrat cu unul dintre pionierii de endocrinologie clinică, Constantin I. Parhon.

Primul Institut de Geriatrie din lume

În anul 1952, Ana Aslan a fondat la București primul institut de geriatrie. Acesta era și singurul din lume de acest fel. Șapte ani mai târziu, ea a organizat Societatea Română de Gerontologie și Geriatrie și, de asemenea, a fondat un jurnal trimestrial pe această temă.

Aslan este una dintre femeile celebre din România care a scris istorie și a devenit cunoscută la nivel internațional pentru studiile sale asupra efectului procainei asupra reglării sistemului nervos autonom, studii pe care le-a început în 1949. După un studiu intens ce a durat 3 ani, a dezvoltat un medicament (Gerovital H3) pe care l-a prescris pentru prevenirea îmbătrânirii. În 1970, a produs un medicament similar (Aslavital).

Așa-numita terapie AsIan a devenit foarte populară și a fost utilizată nu numai în România, ci și în multe alte țări europene. La Otopeni există o clinică înființată de Ana Aslan, veșnic aglomerată. Pacienții ei includeau mulți politicieni celebri, artiști și actori care sperau să obțină o viață nesfârșită. Convinsă că îmbătrânirea este o boală care poate fi prevenită, ea a formulat conceptul de gerontoprofilaxie în 1976.

Ana Aslan Spital Otopeni

 

Mai mult decât atât, ea a devenit un pionier în medicină socială, primind astfel Premiul Leon Bernard (cunoscut medic biolog francez) de la Organizația Mondială a Sănătății. A murit la 19 mai 1988, la vârsta de 91 de ani, cu doar câteva zile înainte de începerea Congresului internațional de gerontologie, pe care urma să îl conducă. Moartea ei a fost cauzată de complicațiile cardiace apărute după o operație de cancer rectal.

Foto: Wikipedia, Institutul de Gerontologie Ana Aslan

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot