Cum este corect: ”binevenit” sau ”bine-venit”?

15.06.2023
Cum este corect: ”binevenit” sau ”bine-venit”?

Limba română este plină de cuvinte frumoase, care oferă o stare de bine. Unul dintre aceste termene este în discuție, fiindcă în vorbirea curentă are două variante utilizate, însă doar una este corectă. Este vorba despre ”binevenit” sau ”bine-venit”. Dar cum este corect?

”Binevenit” sau ”bine-venit”?

Potrivit Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, din anul 2021, singura variantă corectă este ”binevenit”, fără cratimă, dar legat. Este bine de știut că în DOOM 3 este corectă și varianta ”bine venit”, tot fără cratimă, însă dezlegat, cu sensul de a ajuns cu bine, a sosit cu bine dintr-o călătorie. Iată, așadar că lucrurile sunt simple, însă trebuie să fiți atenți la ceea ce doriți să comunicați și să folosiți forma corectă.

Trebuie precizat că lucrurile nu au stat așa, iar în DOOM 2 varianta corectă era ”bine-venit”, cu cratimă. Specialiștii în lingvistică au reanalizat acest cuvânt și singura formă acceptată în prezent este ”binevenit”, fără cratimă.

Conform Dicționarului explicativ al limbii române, ”binevenit” face referire la un om ”care sosește la momentul oportun; care face plăcere, bucurie venind”. Un al doilea sens se referă la un lucru ”care se produce la locul și la timpul potrivit; adecvat unei situații”.

Cuvântul ”binevenit” a fost preluat în limba noastră din franceză de la termenul ”bienvenu”, iar în traducere înseamnă exact cele explicate mai sus.

Iată câteva exemple despre cum trebuie folosit corect acest cuvânt:

Limba română este o limbă indo-europeană din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italienei. Din motive de diferențiere tipologică, româna mai este numită în lingvistica comparată limba dacoromână sau dialectul dacoromân. De asemenea, este limba oficială în România și în Republica Moldova, potrivit wikipedia.org.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot