Cum este corect: ”binevenit” sau ”bine-venit”?

15.06.2023
Cum este corect: ”binevenit” sau ”bine-venit”?

Limba română este plină de cuvinte frumoase, care oferă o stare de bine. Unul dintre aceste termene este în discuție, fiindcă în vorbirea curentă are două variante utilizate, însă doar una este corectă. Este vorba despre ”binevenit” sau ”bine-venit”. Dar cum este corect?

”Binevenit” sau ”bine-venit”?

Potrivit Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, din anul 2021, singura variantă corectă este ”binevenit”, fără cratimă, dar legat. Este bine de știut că în DOOM 3 este corectă și varianta ”bine venit”, tot fără cratimă, însă dezlegat, cu sensul de a ajuns cu bine, a sosit cu bine dintr-o călătorie. Iată, așadar că lucrurile sunt simple, însă trebuie să fiți atenți la ceea ce doriți să comunicați și să folosiți forma corectă.

Trebuie precizat că lucrurile nu au stat așa, iar în DOOM 2 varianta corectă era ”bine-venit”, cu cratimă. Specialiștii în lingvistică au reanalizat acest cuvânt și singura formă acceptată în prezent este ”binevenit”, fără cratimă.

Conform Dicționarului explicativ al limbii române, ”binevenit” face referire la un om ”care sosește la momentul oportun; care face plăcere, bucurie venind”. Un al doilea sens se referă la un lucru ”care se produce la locul și la timpul potrivit; adecvat unei situații”.

Cuvântul ”binevenit” a fost preluat în limba noastră din franceză de la termenul ”bienvenu”, iar în traducere înseamnă exact cele explicate mai sus.

Iată câteva exemple despre cum trebuie folosit corect acest cuvânt:

Limba română este o limbă indo-europeană din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italienei. Din motive de diferențiere tipologică, româna mai este numită în lingvistica comparată limba dacoromână sau dialectul dacoromân. De asemenea, este limba oficială în România și în Republica Moldova, potrivit wikipedia.org.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot