Cum este corect: gips sau ghips?

08.05.2023
Cum este corect: gips sau ghips?

Limba română este una plină de provocări pentru vorbitori. O singură literă poate schimba sensul unei întregi fraze sau poate exprima corect o idee corect ori greșit. Cert este că limba noastră poate pune probleme și celor mai experimentați lingviști. Așa este cazul cuvântului: gips sau ghips. Care este varianta corectă?

Gips sau ghips?

Trebuie precizat că în vorbirea de zi cu zi sunt folosite ambele variante, însă una singură este corectă. Gips este forma greșită, cu toate că foarte mulți oameni o folosesc. Singura variantă acceptată de Dicționarul explicativ al limbii române este ghips. Termenul provine din limba germană de la cuvântul ”gips”, care a fost preluat de la franțuzescul ”gyps”. Originea acestui cuvânt este însă limba latină ”gypsum”.

Potrivit dexonline.ro, ghips este definit ca un ”sulfat natural hidratat de calciu, incolor sau divers colorat, cu aspect sticlos, sidefos ori mătăsos, cu duritate mică, având numeroase utilizări în industrie”. Formula chimică a acestui mineral este: CaSO4 • 2 H2O (sulfat de calciu).

Așadar, este corect să spunem: din cauza faptului că am călcat strâmb, în timp ce alergam, am făcut fractură de ligamente, iar doctorul mi-a băgat piciorul în ghips. În mod logic, se poate deduce că nu este bine să formulăm astfel: din cauza faptului că am călcat strâmb, în timp ce alergam, am făcut fractură de ligamente, iar doctorul mi-a băgat piciorul în gips.

Ce este ghipsul?

Ghipsul este un mineral incolor care se poate găsi în mai multe variante. Acesta se formează, în natură, prin cristalizare din soluții suprasaturate în sulfat de calciu din apa de mare, sau prin acțiunea acidului sulfuric asupra rocilor calcaroase. Potrivit datelor oficiale, zăcăminte importante de ghips pot fi găsite în Mexic, Algeria, Spania și Germania.

Trebuie precizat că ghipsul poate fi folosit în medicină pentru fixarea fracturilor de oase, ca bandaj de ghips, dar și în stomatologie ca mulaj pentru dantură. Totodată, acesta mai este folosit în arheologie, paleontologie și în artă, unde sunt realizate tot felul de statui din acest material curat sau în amestec cu alte minerale.

Foto: buzaumedia.ro

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot