Cum este corect: gips sau ghips?

08.05.2023
Cum este corect: gips sau ghips?

Limba română este una plină de provocări pentru vorbitori. O singură literă poate schimba sensul unei întregi fraze sau poate exprima corect o idee corect ori greșit. Cert este că limba noastră poate pune probleme și celor mai experimentați lingviști. Așa este cazul cuvântului: gips sau ghips. Care este varianta corectă?

Gips sau ghips?

Trebuie precizat că în vorbirea de zi cu zi sunt folosite ambele variante, însă una singură este corectă. Gips este forma greșită, cu toate că foarte mulți oameni o folosesc. Singura variantă acceptată de Dicționarul explicativ al limbii române este ghips. Termenul provine din limba germană de la cuvântul ”gips”, care a fost preluat de la franțuzescul ”gyps”. Originea acestui cuvânt este însă limba latină ”gypsum”.

Potrivit dexonline.ro, ghips este definit ca un ”sulfat natural hidratat de calciu, incolor sau divers colorat, cu aspect sticlos, sidefos ori mătăsos, cu duritate mică, având numeroase utilizări în industrie”. Formula chimică a acestui mineral este: CaSO4 • 2 H2O (sulfat de calciu).

Așadar, este corect să spunem: din cauza faptului că am călcat strâmb, în timp ce alergam, am făcut fractură de ligamente, iar doctorul mi-a băgat piciorul în ghips. În mod logic, se poate deduce că nu este bine să formulăm astfel: din cauza faptului că am călcat strâmb, în timp ce alergam, am făcut fractură de ligamente, iar doctorul mi-a băgat piciorul în gips.

Ce este ghipsul?

Ghipsul este un mineral incolor care se poate găsi în mai multe variante. Acesta se formează, în natură, prin cristalizare din soluții suprasaturate în sulfat de calciu din apa de mare, sau prin acțiunea acidului sulfuric asupra rocilor calcaroase. Potrivit datelor oficiale, zăcăminte importante de ghips pot fi găsite în Mexic, Algeria, Spania și Germania.

Trebuie precizat că ghipsul poate fi folosit în medicină pentru fixarea fracturilor de oase, ca bandaj de ghips, dar și în stomatologie ca mulaj pentru dantură. Totodată, acesta mai este folosit în arheologie, paleontologie și în artă, unde sunt realizate tot felul de statui din acest material curat sau în amestec cu alte minerale.

Foto: buzaumedia.ro

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot