Cum arăta Piața Obor pe vremea lui Ceaușescu? Dar la 1900?

07.09.2022
Cum arăta Piața Obor pe vremea lui Ceaușescu? Dar la 1900?

Nicolae Ceaușescu și-a lăsat amprenta definitivă pe societatea românească. Liderul comunist a influențat dezvoltarea țării în cel mai mic amănunt. Totul trebuia făcut după voia și viziunea sa, pentru a se ajunge la societatea socialistă multilateral dezvoltată.

Piața Obor a fost una dintre locațiile din România cu care Nicolae Ceaușescu se mândrea. Piața există de la începutul anilor 1900 și nu a fost o clădirea acoperită, ca astăzi. Construcția care adăpostea piața a fost inaugurată în anul 1950. La vremea aceea, aceasta era cea mai mare piață agroalimentară din Europa de Est. Locația a fost proiectată inițial de arhitectul Horia Creangă. După moartea acestuia, proiectul este preluat de Haralamb Georgescu. Piața Obor se întindea pe o suprafață de 9.000 de metri pătrați cu tarabe ale producătorilor agricoli și alte 2.000 de metri pătrați cu magazine improvizate.

Ce președinte american a vizitat Piața Obor?

Richard Nixon a fost primul șef de stat american care a vizitat România și a mers inclusiv în Piața Obor. Acesta a mâncat struguri alături de Nicolae Ceaușescu și a fost impresionat de locație. La plecare, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii a avut numai cuvinte de laudă pentru țara noastră.

Dintre toate țările pe care le-am vizitat, niciuna nu-mi va rămâne mai neștearsă în amintire ca România (…) și pentru că ne-am bucurat de o primire foarte călduroasă din partea poporului român, pretutindeni unde am fost, a declarat Richard Nixon, potrivit libertatea.ro.

Cum arată Piața Obor în prezent?

În anul 2006, Consiliul Local al Sectorului 2 a decis ca vechea Piață Obor să fie pusă la pământ, iar în locul ei să fie ridicată o clădire nouă, conform standardelor de ultimă generație. Drept urmare, noua clădire cu subsol, parter și două etaje a fost inaugurată pe data de 2 octombrie 2010.

Potrivit Wikipedia.org, noua construcție include un subsol cu parcare (suprafață de 5.400 mp, capacitate de 187 locuri), parter pentru piața agroalimentară propriu-zisă (3.909 mp), etajele 1 și 2, pentru magazinele de produse alimentare și de uz gospodăresc (câte 5.000 mp), plus platforma exterioară cu spații de parcare pentru cumpărători (patru parcări supraterane cu o capacitate totală de 364 de locuri și pentru autovehiculele de aprovizionare (24 de locuri).

Piață Obor este localizată la doar 1,5 km de centrul Bucureștiului. Piața are o suprafață de peste 25.000 de metri pătrați. Aici vin și își vând produsele cei mai mulți producători agricoli din țară. Se spune că așa a și apărut sloganul: „Direct de la producător”. Pe lângă aceștia, piața mai are în componență peste 40 de magazine tradiționale.

Foto: Wikipedia.org și evz.ro

AZI ÎN ISTORIE
De-a lungul timpului, în data de 7 septembrie au avut loc tot felul de evenimente care au schimbat istoria României, dar și a omenirii. Cea de-a 250-a zi a calendarului gregorian și a 251-a zi...
Cele mai noi articole
Ce români au fost beatificați și sunt sfinți?
Ce români au fost beatificați și sunt sfinți?
Biserica Catolică, aflată sub autoritatea papei, cuprinde totalitatea credincioșilor uniți prin crezul apostolic și sfintele taine. Bazilica Sfântul Petru din Roma este considerată centrul... citește tot
Care este teorema lui Thales? Cum se aplică teorema lui Thales?
Care este teorema lui Thales? Cum se aplică teorema lui Thales?
Teorema lui Thales este folosită adesea de matematicieni pentrua a rezolva diferite probleme. Este, de departe, una dintre cele mai utilizate teoreme de toți elevii de gimnaziu și liceu. Cu... citește tot
De ce nu au voie femeile să intre în Altar?
De ce nu au voie femeile să intre în Altar?
Când vine vorba despre reguli, Biserica Ortodoxă nu se abate de la acestea. Una dintre cele mai importante norme în rândul ortodocșilor este aceea că, sub nicio formă, femeile nu au voie să... citește tot