Ce s-a întâmplat cu Horia și Ion Creangă, nepoții marelui scriitor? Cum a murit la 33 de ani unul dintre ei?

15.05.2020
Ce s-a întâmplat cu Horia și Ion Creangă, nepoții marelui scriitor? Cum a murit la 33 de ani unul dintre ei?

Ion Creangă a fost unul dintre cei mai cunoscuți scriitori români. Basmele, poveștile și povestirile lui Creangă sunt celebre și peste hotare și opera „Amintiri din copilările” a fost citită de milioane de români. Totuși, puțini sunt cei care știu că scriitorul a avut și un băiat pe nume Constantin Creangă care a avut, la rândul lui, patru copii. Ce s-a întâmplat cu aceștia?

Constantin Creangă a fost copilul lui Ion Creangă rezultat în urma căsătoriei scriitorului cu Ileana, fiica preotului Gregoriu de la Biserica ”Patruzeci de Sfinţi” din Iaşi.

În anul 1886, acesta s-a căsătorit cu Olga Pătru, fiica lui Neculai Petrea, un cunoscut comerciat brăilean. Din relația celor doi au rezultat patru copii: Laetitia, Horia, Silvia si Ion (Ionel). Laetiția a fost singura nepoată pe care scriitorul a apucat să o cunoască, întrucât s-a născut în 1888, cu un an înainte ca marele Ion Creangă să moară. Astfel, bunicul Creangă nu a apucat să-și cunoască nepoții care aveau să-i ducă numele mai departe.

Horia Creangă s-a născut în anul 1892, iar Ionel în 1898. Horia a fost primul Creangă 100% bucureștean. Certurile tot mai dese îi fac pe Olga și Constantin Creangă să divorțeze în anul 1906.

Cine a fost Horia Creangă?

Horia Creangă urmează colegiul „Mihai Viteazul” din București unde Horia se remarcă a fi cel mai tare la oină, mare jucător de fotbal, dar şi un excelent desenator, lucru din care avea să-și câștige mai târziu existența. Despre Horia Creangă se spunea că era ambițios și era capabil să mănânce o libelulă numai să câștige un pariu.

După bacalaureat, Horia intră în anul 1913 la Şcoala Superioară de Arhitectură. În 1917, Horia pleacă pe front și participă la ofensiva din Transilvania. Apoi, se întoarce se dedică în totalitate arhitecturii. „Foarte simpatic… Leit Ion Creangă… Plămădit ca bunicul patern”, aveau să-l caracterizeze amicii pe Horia Creangă.

În anul 1929, Horia Creangă primește lucrarea pentru clădirea ARO (azi Patria), situată pe Bd. General Magheru colţ cu str. Pictor Verona, pe terenul fostei case Marghiloman. Rezultatul a fost unul excepțional și autoritățile s-au arătat impresionate de măistria nepotului lui Ion Creangă, scrie jurnaluldedrajna.ro.

Blocul Aro

În anul 1943, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Horia Creangă moarte departe de casă, la Viena. Horia Creangă avea 51 de ani.

Cine a fost Ionel Constantin Creangă?

Ion Creangă îi urmează fratelui Horia în ale arhitecturii. Diferența de șase ani dintre ei nu a fost o problemă majoră și Horia și-a sprijinit mereu fratele mai mic.

În aprilie 1929, Ion este angajat în serviciul de Studii şi Construcţii al Casei Muncii C.F. „Ion era un mare muncitor, care se completa perfect cu fratele lui mai boem, visător şi neconformist…”, îl caracterizau apropiații pe nepotul cel mic al scriitorului.

Pe 3 martie 1931, Ionel Constantin Creangă moare în urma unui accident de automobil după ce agonizează două zile. Avea numai 33 de ani.

Cine a fost Ion Creangă?

Ion Creangă (1837-1889) a fost un scriitor și povestitor român. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române. Cea mai cunoscută operă autobiografică a sa este „Amintiri din copilărie”.

Printre cele mai celebre povești ale lui Ion Creangă se numără „Crapa cu trei iezi”, „Ivan Turbincă”, „Povestea lui Harap Alb”, „Punguța cu doi bani” sau „Ursul păcălit de vulpe”.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot