Cum arată o căpușă? Ce faci dacă te mușcă o căpușă?

24.07.2020
Cum arată o căpușă? Ce faci dacă te mușcă o căpușă?

O căpușă poate fi periculoasă sau nu? Cum arată o căpușă? Căpușele sau ixodidele sunt un ordin de acarieni ectoparaziți ai reptilelor, păsărilor și mamiferelor. Acestea au mod de hrănire hematofag și intermitent. În România sunt 27 de specii de căpușe, iar cea mai întâlnită este Ixodes ricinus.

Cum arată o căpușă?

Căpușele au un corp acarian tipic, turtit dorso-ventral. Acestea nu au cap, antene, torace sau abdomen. Corpul lor este format din o regiune anterioară, capitulul sau gnatosoma, și o regiune posterioară, idiosoma, care constituie restul organismului. Căpușele sunt cei mai mari acarieni, având o lungime de 2–30 mm, iar la unele specii, masculii sunt mai mici decât femelele.

Căpușele sunt active în perioada verii, în special în lunile mai-iulie. Acestea se găsesc preponderent în zonele împădurite și pe pajiștile din apropierea pădurilor. Totodată, acestea pot fi aduse în gospodării de către câinii sau pisicile care le contactează din iarbă.

Ce trebuie să faci dacă te mușcă o căpușă?

Mușcătura de căpușă poate duce la leziuni grave ale tegumentului. Trebuie specificat faptul că mușcăturile de căpușe nu dor, fiindcă înțepătura eliberează o substanță anticoagulantă și antiinflamatoare care reduce disconfortul. De aceea, multe persoane nu știu că au fost mușcate de căpușe, decât atunci când încep să apară simptome ale altor boli. În lume, există 896 de specii de căpușe clasificate în trei familii, după cum urmează:

Așa cum spuneam mai sus, la noi în țară au fost identificate 27 de specii de căpușe, iar cea mai întâlnită este Ixodes ricinus. Înțepătura de căpușă poate duce la paralizii, iar unele specii servesc ca vectori pentru diverse microorganisme transmițând tifosul, boala Lyme, febra recurentă etc.

În general, mușcătura de căpușă nu este ceva grav, însă ea poate fi purtătoare de diferite boli, de aceea este indicat să vă vadă un medic care să analizeze atât căpușă cât și înțepătura.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot