Mit sau adevăr. Sunt câinii daltoniști?

18.09.2023
Mit sau adevăr. Sunt câinii daltoniști?

Câinii sunt cei mai buni prieteni ai omului. Aceștia ne așteaptă cuminți acasă când ajungem de la serviciu și se bucură de fiecare dată când ne văd. Sunt animale veritabile care își protejează locuința chiar cu prețul vieții. Despre aceste patrupede circula un mit conform căruia ar fi daltoniști. Sunt câinii într-adevăr daltoniști (defect al vederii care constă în incapacitatea de a distinge culorile, în special roșul de verde)?

Sunt câinii daltoniști?

câinii

Câinii sunt animale sociabile, care preferă să se joace, să alerge, să mănânce și să lenevească. Sunt veritabili prieteni, având un instinct foarte bun de a-și proteja persoanele la care țin. De fiecare dată ne surprind cu nivelul de fericire pe care îl exprimă, dar și năzbâtiile pe care le pot face.

Printre iubitorii de animale circulă un mit conform căruia câinii nu disting culorile. Se pare că cei mai buni prieteni ai omului, sunt daltoniști, nu pot vedea toate culorile pe care oamenii au bucuria să le vadă. Cu toate acestea, nu de puține ori au fost văzuți câini care așteptau la semafoare să traverseze strada.

Culorile pe care le vedem peste tot sunt percepute cu ajutorul celulelor nervoase din ochi. Retina are două tipuri principale, tijele care detectează nivelurile de lumină și mișcarea; conurile, care diferențiază culorile. Pe când ochii umani posedă trei tipuri de conuri care identifică combinații de roșu, albastru și verde, câinii posedă doar două tipuri. Aceștia pot discerne doar combinațiile de culori cu albastru și galben. Această percepție limitată a culorii se numește viziune dicromatică.

Cu toate că aceștia nu pot vedea clar culorile, nu înseamnă că viața lor este foarte diferită. De exemplu, culoarea roșie îi apare unui câine sub formă de maroniu-gri închis sau negru. Galbenul, portocaliul sau verdele par un pic gălbui, iar albastrul și violetul sunt văzute total albastru. Dacă îi arunci unui câine o minge roșie și una galbenă, el nu va putea face diferența dintre ele.

Bluey, un serial potrivit pentru căței

Deși filmele sau serialele sunt făcute de oameni pentru oameni, de curând a fost lansat un serial în care spectatorul principal trebuie să fie câinele. Cel mai bun prieten al omului are acum un serial pe care îl poate vedea și pe care îl poate înțelege cu adevărat. Asta pentru că Bluey este realizat exclusiv doar din culorile pe care un câine le poate vedea, respectiv nuanțe de albastru, galben, maro și gri.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot