Mit sau adevăr. Sunt câinii daltoniști?

18.09.2023
Mit sau adevăr. Sunt câinii daltoniști?

Câinii sunt cei mai buni prieteni ai omului. Aceștia ne așteaptă cuminți acasă când ajungem de la serviciu și se bucură de fiecare dată când ne văd. Sunt animale veritabile care își protejează locuința chiar cu prețul vieții. Despre aceste patrupede circula un mit conform căruia ar fi daltoniști. Sunt câinii într-adevăr daltoniști (defect al vederii care constă în incapacitatea de a distinge culorile, în special roșul de verde)?

Sunt câinii daltoniști?

câinii

Câinii sunt animale sociabile, care preferă să se joace, să alerge, să mănânce și să lenevească. Sunt veritabili prieteni, având un instinct foarte bun de a-și proteja persoanele la care țin. De fiecare dată ne surprind cu nivelul de fericire pe care îl exprimă, dar și năzbâtiile pe care le pot face.

Printre iubitorii de animale circulă un mit conform căruia câinii nu disting culorile. Se pare că cei mai buni prieteni ai omului, sunt daltoniști, nu pot vedea toate culorile pe care oamenii au bucuria să le vadă. Cu toate acestea, nu de puține ori au fost văzuți câini care așteptau la semafoare să traverseze strada.

Culorile pe care le vedem peste tot sunt percepute cu ajutorul celulelor nervoase din ochi. Retina are două tipuri principale, tijele care detectează nivelurile de lumină și mișcarea; conurile, care diferențiază culorile. Pe când ochii umani posedă trei tipuri de conuri care identifică combinații de roșu, albastru și verde, câinii posedă doar două tipuri. Aceștia pot discerne doar combinațiile de culori cu albastru și galben. Această percepție limitată a culorii se numește viziune dicromatică.

Cu toate că aceștia nu pot vedea clar culorile, nu înseamnă că viața lor este foarte diferită. De exemplu, culoarea roșie îi apare unui câine sub formă de maroniu-gri închis sau negru. Galbenul, portocaliul sau verdele par un pic gălbui, iar albastrul și violetul sunt văzute total albastru. Dacă îi arunci unui câine o minge roșie și una galbenă, el nu va putea face diferența dintre ele.

Bluey, un serial potrivit pentru căței

Deși filmele sau serialele sunt făcute de oameni pentru oameni, de curând a fost lansat un serial în care spectatorul principal trebuie să fie câinele. Cel mai bun prieten al omului are acum un serial pe care îl poate vedea și pe care îl poate înțelege cu adevărat. Asta pentru că Bluey este realizat exclusiv doar din culorile pe care un câine le poate vedea, respectiv nuanțe de albastru, galben, maro și gri.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot