De ce tremură câinii? Ce încearcă să transmită?

22.12.2023
De ce tremură câinii? Ce încearcă să transmită?

Câinii sunt cei mai buni prieteni ai omului. Comportamentul acestora reflectă personalitatea lor, dar și nevoile acestora. De multe ori s-a putut observa cum aceste patrupede tremură și par a nu fi în cea mai bună stare fizică și psihică. Specialiștii în comportamentul canin au încercat să descifreze acest tremurat și au ajuns la mai multe concluzii.

Motivele pentru care câinii tremură

Câinii pot tremura din mai multe motive care țin de spațiul înconjurător și contextul în care se află. De exemplu, dacă animalele sunt expuse la temperaturi scăzute, pot începe să tremure pentru a produce căldură și a-și menține temperatura corpului. Acesta este un mecanism natural de termoreglare. Trebuie precizat că temperatura corporală a unui câine variază între 38 și 39,2 grade Celsius.

Câinii pot tremura atunci când sunt speriați, anxioși sau stresați. Acest lucru poate fi vizibil în situații precum furtuni cu tunete, artificii, zgomote puternice sau în prezența altor câini sau persoane necunoscute. Tremuratul poate fi un simptom al unor afecțiuni medicale. De exemplu, câinii care suferă de febră, durere, hipoglicemie (niveluri scăzute de zahăr în sânge) sau unele afecțiuni neurologice pot prezenta aceste manifestări fizice. Dacă observați că patrupedul tremură și prezintă și alte simptome sau comportamente neobișnuite, este esențial să consultați un veterinar.

La fel ca și oamenii, câinii în vârstă pot dezvolta tremurături datorită slăbirii musculaturii, problemelor articulare sau altor afecțiuni legate de vârstă. Anumite medicamente pot provoca tremurături ca efect secundar. De asemenea, expunerea la toxine sau substanțe otrăvitoare poate determina animalele să tremure și să nu se mai poată controla fizic.

Un alt motiv pentru care aceste patrupede pot tremura ține de excitației, mai ales când sunt în prezența stăpânilor lor sau când se pregătesc să mănânce. Totodată, câinii pot prezenta tremurături în timpul călătoriilor cu mașina, avionul sau în alte mijloace de transport, fiind o reacție la mișcare.

În general, este esențial să monitorizați comportamentul câinelui dumneavoastră și să observați dacă tremuratul este însoțit de alte simptome. Dacă sunteți îngrijorat de sănătatea sau starea acestuia, este recomandat să consultați un veterinar pentru o evaluare completă și un diagnostic adecvat.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot