De ce tremură câinii? Ce încearcă să transmită?

22.12.2023
De ce tremură câinii? Ce încearcă să transmită?

Câinii sunt cei mai buni prieteni ai omului. Comportamentul acestora reflectă personalitatea lor, dar și nevoile acestora. De multe ori s-a putut observa cum aceste patrupede tremură și par a nu fi în cea mai bună stare fizică și psihică. Specialiștii în comportamentul canin au încercat să descifreze acest tremurat și au ajuns la mai multe concluzii.

Motivele pentru care câinii tremură

Câinii pot tremura din mai multe motive care țin de spațiul înconjurător și contextul în care se află. De exemplu, dacă animalele sunt expuse la temperaturi scăzute, pot începe să tremure pentru a produce căldură și a-și menține temperatura corpului. Acesta este un mecanism natural de termoreglare. Trebuie precizat că temperatura corporală a unui câine variază între 38 și 39,2 grade Celsius.

Câinii pot tremura atunci când sunt speriați, anxioși sau stresați. Acest lucru poate fi vizibil în situații precum furtuni cu tunete, artificii, zgomote puternice sau în prezența altor câini sau persoane necunoscute. Tremuratul poate fi un simptom al unor afecțiuni medicale. De exemplu, câinii care suferă de febră, durere, hipoglicemie (niveluri scăzute de zahăr în sânge) sau unele afecțiuni neurologice pot prezenta aceste manifestări fizice. Dacă observați că patrupedul tremură și prezintă și alte simptome sau comportamente neobișnuite, este esențial să consultați un veterinar.

La fel ca și oamenii, câinii în vârstă pot dezvolta tremurături datorită slăbirii musculaturii, problemelor articulare sau altor afecțiuni legate de vârstă. Anumite medicamente pot provoca tremurături ca efect secundar. De asemenea, expunerea la toxine sau substanțe otrăvitoare poate determina animalele să tremure și să nu se mai poată controla fizic.

Un alt motiv pentru care aceste patrupede pot tremura ține de excitației, mai ales când sunt în prezența stăpânilor lor sau când se pregătesc să mănânce. Totodată, câinii pot prezenta tremurături în timpul călătoriilor cu mașina, avionul sau în alte mijloace de transport, fiind o reacție la mișcare.

În general, este esențial să monitorizați comportamentul câinelui dumneavoastră și să observați dacă tremuratul este însoțit de alte simptome. Dacă sunteți îngrijorat de sănătatea sau starea acestuia, este recomandat să consultați un veterinar pentru o evaluare completă și un diagnostic adecvat.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce ne afectează Mercur Retrograd?  Ce să nu faci când este mercur retrograd? Când este mercur retrograd în 2024?
De ce ne afectează Mercur Retrograd? Ce să nu faci când este mercur retrograd? Când este mercur retrograd în 2024?
Cine nu a auzit despre „Mercur retrograd”? Suntem tentați de multe ori să dăm vina pe acest fenomen astrologic pentru schimbările comportamentale ale noastre sau ale semenilor noștri. Dar,... citește tot
De câte ori au invadat rușii România în ultimii 200 de ani? Cam o dată la 19 ani „ne-au vizitat”
De câte ori au invadat rușii România în ultimii 200 de ani? Cam o dată la 19 ani „ne-au vizitat”
Istoria demonstrează că relațiile dintre români și ruși au fost mereu reci. Ba mai mult, în doar două sute de ani, rușii au invadat de 12 ori teritoriul țărilor Române. De multe ori am... citește tot
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot