De ce se scarpină câinii? Ce îi deranjează?

24.10.2023
De ce se scarpină câinii? Ce îi deranjează?

Una dintre acțiunile des întâlnite la câini este scărpinatul. Cu toate că nu au purici, aceștia au obiceiul de a se freca cu ghearele, semn că ceva se întâmplă și îi deranjează. Câinii pot manifesta mâncărime și disconfort din mai multe motive, în afară de prezența acestor paraziți.

Motivele pentru care se scarpină câinii

Câinii se pot scărpina din mai multe motive în afară de prezența puricilor. Iată câteva dintre cauzele pentru care patrupedele au mâncărimi, potrivit dutch.com:

Alergii alimentare sau de mediu: La fel ca oamenii, câinii pot dezvolta alergii. Acestea pot fi declanșate de alergeni din mediu precum polen, acarieni, mucegaiuri, praf, sau chiar anumite ingrediente din hrană. Reacțiile alergice se pot manifesta prin mâncărime și iritații ale pielii. Dacă bănuiești că alergiile sunt cauza, discută cu medicul veterinar pentru a identifica alergenul și pentru a începe tratamentul corespunzător.

Blană încurcată: Igiena blănii este esențială pentru starea pielii câinelui. Dacă aceasta nu este periată și îngrijită regulat, murdăria, scuamele de piele și alte particule se pot acumula, provocând mâncărime. Perierea regulată ajută la eliminarea acestor probleme și menține blana și pielea sănătoase.

Piele uscată: Aceasta poate fi o sursă de disconfort și mâncărime pentru câini. Factori precum vremea rece, utilizarea excesivă a șampoanelor sau băile frecvente pot contribui la uscarea pielii. Este indicat să se folosească șampoane speciale pentru pielea sensibilă a câinelui și să se limiteze băile la intervale rezonabile.

Iritanți chimici: Anumite produse chimice din șampoane, dezinfectanți sau alte substanțe cu care vine în contact câinele pot irita pielea și pot provoca mâncărime. Alege cu grijă produsele pe care le folosești și asigură-te că sunt potrivite pentru pielea sensibilă a animalului tău.

Infecții cutanate: Bacteriile, ciupercile sau alte organisme pot cauza infecții cutanate, manifestate prin mâncărime și inflamație. Dacă observi semne de infecție, cum ar fi roșeață, pete sau scurgeri anormale, consultă imediat medicul veterinar.

Paraziți externi: În afară de purici, câinii pot fi afectați și de alți paraziți precum acarienii, căpușele sau ploșnițele, care pot cauza mâncărime. O bună protecție antiparazitară este crucială pentru prevenirea acestor infestări.

Este esențial să consulți un medic veterinar dacă observi că patrupedul tău se scarpină excesiv sau prezintă semne de iritație a pielii. Un diagnostic corect și un tratament adecvat te vor ajuta să menții sănătatea pielii și confortul animalului tău de companie. Îngrijirea regulată a blănii și a pielii, precum și evitarea alergenilor cunoscuți, pot contribui la menținerea stării de bine a câinelui tău.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot