Cum arată ceasul care a oprit timpul în loc pentru Ceaușescu?

29.11.2022
Cum arată ceasul care a oprit timpul în loc pentru Ceaușescu?

Regimul comunist a lăsat urme adânci în toate zonele din România. Impresia falsă de creștere economică a făcut ca unele regiuni să fie redenumite, iar în multe dintre orașe buldozerele socialiste și-au făcut simțită prezența. Cu toate acestea, 1989 reprezintă un an de pomină, în care poporul român a renăscut. Cum arată ceasul care a încremenit în timp imediat după fuga lui Nicolae Ceaușescu?

Unde este ceasul nemișcat de peste 30 de ani?

ceasul

În fiecare an, românii retrăiesc povestea revoluției în apropierea sărbătoarilor. Mai multe orașe mari ale țării reprezintă simboluri ale luptei anti socialiste. București, Timișoara, Brașov sau Cluj sunt câteva dintre orașele în care mâna comunistă și-a lăsat amprenta substanțial.

În centrul orașului Cluj-Napoca, există hala din Piața Mihai Viteazu cu o poveste incredibilă. Orologiul indică de peste 30 de ani același timp, ora 12:07. Deși la prima vedere nu pare o oră importantă sau semnificativă, aceasta reprezintă ora în care Nicolae Ceaușescu a fugit din București.

Un nume Palko Mate Jozsef lucra ca electrician la Hala Agroalimentară din Piața Mihai Viteazul și era cel care se ocupa de buna funcționare a ceasului.

„Era un ceas construit de Institutul Politehnic. Orologiul a fost montat pe clădire în 1985, când au terminat lucrările, dar era în permanență în întârziere, așa că eu aveam la mine cheia cu care să îl fixez. În 22 decembrie, aveam cheia la mine așa că am marcat momentul fugii dictatorului și am oprit timpul în loc”, a povestit ulterior autorul acestei acțiuni.

Clujeanul are o singură dorință, ceasul să fie adjudecat de revoluționari și să fie pus în valoare ca simbol a luptei împotriva dictaturii ceaușiste. În perioada lunii decembrie 1989, în mai multe orașe din România, oamenii au scandat definitiv „Jos Comunismul!”

Cum arată filmul Revoluției decembriste?

În perioada 16-25 decembrie 1989, România trebuie să îmbrace straie de sărbătoare, însă în schimb s-a dorit restaurarea democrației.
Pe data de 16 decembrie, au izbucnit proteste în Timișoara, iar treptat s-au întins în toată țara. O zi mai târziu, la București se ia decizia la nivel înalt de a fi stins conflictul folosind forța de către autorități. În ziua de 18 decembrie, se aude pentru prima dată după o pauză de decenii, celebrul cântec național „Deșteaptă-te, române!”. Manifestanții au fost atacați și chiar uciși, iar urmele lor au dispărut definitiv, trupurile fiind incinerate în București.

În timp ce dictatorul a decis continuarea plecării în Iran, manifestațiile au ajuns în marile orașe ale țării, inclusiv București. La întoarcerea sa în capitală, coloanele de protestatari se revoltau constant.

Ultimul discurs comunist a avut loc pe data de 21 decembrie 1989, când Nicolae Ceaușescu, în incapacitatea de a înțelege evenimentele, promitea în disperare o creștere de salarii. Evenimentele sângeroase ca urmare a intervenției armate a dus la o mobilizare generală a societății, preluând curând controlul străzilor. Fuga ulterioară a cuplului dictatorial a fost oprită iar în ziua de Crăciun, a avut loc cel mai răsunător proces din istoria țării. Capetele de acuzare a dictatorilor implicau numeroase genocide, dar și subminarea economiei naționale.
La ora 14:50, pe 25 decembrie 1989, Elena și Nicolae Ceaușescu au fost executați în curtea garnizoanei din Târgoviște.

Foto: Digi24.ro & Mariustucă.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Recomandări din presa de azi