De ce boală suferea Ceaușescu în ultimii ani de viață? „Mai mult de un an-doi nu mai trăia”

06.03.2024
De ce boală suferea Ceaușescu în ultimii ani de viață? „Mai mult de un an-doi nu mai trăia”

Nicolae Ceaușescu a condus România timp de 24 de ani. Avea 47 de ani când a fost numit Secretar General al PCR. Un om în floarea vârstei, puternic, cu chef de muncă. Totuși, anii de la conducerea țării l-au consumat destul de mult pe dictatorul care a fost executat la 71 de ani. Apropiații spun că oricum nu ar mai fi avut mult de trăit.

Ceaușescu nu a fost niciodată un om impunător prin fizic. Acesta măsura doar 170 de cm și era un tip bine proporționat. În timpul în care a condus România, nu a fost un bărbat bolnăvicios. Totuși, sunt voci care afirmă că în 1989, anul morții sale, Ceaușescu suferea de cancer la prostată.

Starea de sănătate a dictatorului a fost întotdeauna secret de stat. În anul 1980, s-ar fi descoperit că liderul României comuniste ar fi avut cancer de prostată.

Despre asta, chiar președintele Statelor Unite de atunci Ronald Reagan ar fi fost informat de către agentul CIA responsabil de partea de Europa aflată în spatele Cortinei de Fier: „Nicolae Ceaușescu ar putea fi supus curând unei intervenții chirurgicale din pricina unui cancer de prostată”.

În anul 1985, în ziarul Washington Post apare un articol despre România și dictatorul ei care făcea referire la mai multe documente secrete ale CIA. Aceeași informație: „din cauza unui cancer la prostată, Ceaușescu nu mai prinde primăvara lui 1986”.

I-au recuperat urina în secret

Ștefan Andrei, fost ministru de Externe în guvernul comunist, vine și el cu o teorie. El spune că după o vizită a lui Ceaușescu la Moscova, sovieticii i-au recuperat în secret urina și i-au analizat-o.

Fostul ministru a declarat că Kremlinul avea foarte buni specialiști în medicină. Aceștia ar fi anunțat că Ceaușescu n-ar mai fi avut mult de trăit și au dat ca termen maxim al duratei de viaţă a dictatorului anul 1990.

De altfel, Constantin Boștină, fostul secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu, povestește în cadrul documentarului „Tovarășu’ – Facerea, gloria și desfacerea unui dictator” că sănătatea dictatorului era precară: „Eu am vorbit cu medicul lui, medicul urolog… Și mi-a spus că oricum (am vorbit cu el despre starea de sănătate a lui și înainte de 89, dar după 89, când am vorbit cu medicul urolog care-l îngrijea pentru partea de prostată), spunea că „oricum, Ceaușescu din punct de vedere al resurselor energetice era epuizat, aproape tot organismul. Și la bilanțul energetic, la fel – mai mult de un an jumătate, doi, nu mai trăia”.

Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați în luna decembrie a anului 1989. El avea 71 de ani, iar ea 73 de ani.

 

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Au trecut mai bine de 500 de ani de când domnitorul Ștefan cel Mare a condus cu mână de fier destinele Moldovei. Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală din Țările... citește tot
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, titrau ziarele vremii
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, ...
Trăim zile caniculare în care temperatura coboară cu greu sub 35 de grade la miezul zilei. Pentru a minimiza gravitatea valurilor de căldură asociate cu încălzirea globală, mulți internauți... citește tot
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon... citește tot