De ce boală suferea Ceaușescu în ultimii ani de viață? „Mai mult de un an-doi nu mai trăia”

06.03.2024
De ce boală suferea Ceaușescu în ultimii ani de viață? „Mai mult de un an-doi nu mai trăia”

Nicolae Ceaușescu a condus România timp de 24 de ani. Avea 47 de ani când a fost numit Secretar General al PCR. Un om în floarea vârstei, puternic, cu chef de muncă. Totuși, anii de la conducerea țării l-au consumat destul de mult pe dictatorul care a fost executat la 71 de ani. Apropiații spun că oricum nu ar mai fi avut mult de trăit.

Ceaușescu nu a fost niciodată un om impunător prin fizic. Acesta măsura doar 170 de cm și era un tip bine proporționat. În timpul în care a condus România, nu a fost un bărbat bolnăvicios. Totuși, sunt voci care afirmă că în 1989, anul morții sale, Ceaușescu suferea de cancer la prostată.

Starea de sănătate a dictatorului a fost întotdeauna secret de stat. În anul 1980, s-ar fi descoperit că liderul României comuniste ar fi avut cancer de prostată.

Despre asta, chiar președintele Statelor Unite de atunci Ronald Reagan ar fi fost informat de către agentul CIA responsabil de partea de Europa aflată în spatele Cortinei de Fier: „Nicolae Ceaușescu ar putea fi supus curând unei intervenții chirurgicale din pricina unui cancer de prostată”.

În anul 1985, în ziarul Washington Post apare un articol despre România și dictatorul ei care făcea referire la mai multe documente secrete ale CIA. Aceeași informație: „din cauza unui cancer la prostată, Ceaușescu nu mai prinde primăvara lui 1986”.

I-au recuperat urina în secret

Ștefan Andrei, fost ministru de Externe în guvernul comunist, vine și el cu o teorie. El spune că după o vizită a lui Ceaușescu la Moscova, sovieticii i-au recuperat în secret urina și i-au analizat-o.

Fostul ministru a declarat că Kremlinul avea foarte buni specialiști în medicină. Aceștia ar fi anunțat că Ceaușescu n-ar mai fi avut mult de trăit și au dat ca termen maxim al duratei de viaţă a dictatorului anul 1990.

De altfel, Constantin Boștină, fostul secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu, povestește în cadrul documentarului „Tovarășu’ – Facerea, gloria și desfacerea unui dictator” că sănătatea dictatorului era precară: „Eu am vorbit cu medicul lui, medicul urolog… Și mi-a spus că oricum (am vorbit cu el despre starea de sănătate a lui și înainte de 89, dar după 89, când am vorbit cu medicul urolog care-l îngrijea pentru partea de prostată), spunea că „oricum, Ceaușescu din punct de vedere al resurselor energetice era epuizat, aproape tot organismul. Și la bilanțul energetic, la fel – mai mult de un an jumătate, doi, nu mai trăia”.

Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați în luna decembrie a anului 1989. El avea 71 de ani, iar ea 73 de ani.

 

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot