Cum a salvat un bărbat peste 2,4 milioane de copii de la moarte?

16.11.2020
Cum a salvat un bărbat peste 2,4 milioane de copii de la moarte?

Un bărbat a salvat peste 2,4 milioane de copii de la moarte. James Christopher Harrison s-a născut pe data de 27 decembrie 1936, în Australia. Bărbatul este cunoscut și sub numele de „Omul cu brațul de aur”, având o anomalie care a salvat multe vieți. El este un donator de plasmă sânge, a cărui compoziție neobișnuită a fost utilizată pentru a face un tratament pentru boala Rhesus. De-a lungul vieții, acesta a făcut peste 1.000 de donații și se estimează că acestea au salvat de boală peste 2,4 milioane de copii. Pe data de 11 mai 2018, a făcut cea de-a 1173-a donație, fiind și ultima deoarece politica australiană interzice donarea de sânge după vârsta de 81 de ani.

James Christopher HarrisonOmul cu brațul de aur

James Christopher Harrison a suferit o intervenție chirurgicală majoră în piept, la vârsta de 14 ani, necesitând o cantitate mare de sânge. Dându-și seama că tocmai acest lucru îi salvase viața, și-a făcut angajamentul de a începe să doneze el însuși sânge de îndată ce va împlini 18 ani, vârsta necesară atunci.

Harrison a început să doneze în anul 1954 și așa s-a descoperit că sângele său conținea anticorpi foarte puternici și persistenți împotriva antigenului grupului Rh. Descoperirea acestor anticorpi a dus la dezvoltarea unor produse pe bază de imunoglobulină pentru prevenirea bolii hemolitice la nou-născuți. Aceste produse, care conțin un nivel ridicat de anticorpi, se administrează mamelor cu Rh negativ sau copiilor cu Rh pozitiv, în timpul și după sarcină pentru a preveni crearea anticorpilor împotriva unui sânge cu Rh pozitiv. Această sensibilizare a antigenului și fenomenul de incompatibilitate ulterior cauzează boala Rhesus.

Următoarele cercetări, bazate pe donațiile sale, au creat imunoglobulina comercială anti-D cunoscută în mod obișnuit ca RhoGAM. Potrivit specialiștilor în sănătate, s-a estimat că sângele donat de acesta a ajutat la salvarea a peste 2,4 milioane de bebeluși, iar femeile însărcinate, inclusiv fiica sa Tracey, au fost tratate cu anticorpii săi.

James Christopher Harrison a primit Medalia Ordinului Australiei, la 7 iunie 1999. El a fost nominalizat și pentru titlul de „Australianul anului”, însă nu a câștigat.

Foto: livescience.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce rățuștele înoată în șir indian în spatele mamei?
De ce rățuștele înoată în șir indian în spatele mamei?
Cu siguranță ați văzut măcar o dată rățuștele urmându-și mama pe apă într-un șir indian perfect. Cu toate că acest comportament pare simplu, în spatele lui se află un principiu fizic... citește tot
Ce este un sinecurist? Cât încasează cel mai bine plătit sinecurist din România?
Ce este un sinecurist? Cât încasează cel mai bine plătit sinecurist din România?
Se tot vorbește în aceste zile despre bugetari, al căror număr a ajuns pe întreg teritoriul țării la finalul anului 2024 la 1.266.808 de persoane, scrie stirileprotv.ro. Mai mult, se discută... citește tot
Care este singurul preparat gastronomic care AR PUTEA FI 100% românesc? E de pe vremea dacilor…
Care este singurul preparat gastronomic care AR PUTEA FI 100% românesc? E de pe vremea dacilor…
La bază, gastronomia românească este o selecție de influențe ale popoarelor care s-au perindat în spaţiul carpato-danubiano-pontic. O mulțime de oameni se întreabă, pe bună dreptate, dacă... citește tot