Cum a salvat un bărbat peste 2,4 milioane de copii de la moarte?

16.11.2020
Cum a salvat un bărbat peste 2,4 milioane de copii de la moarte?

Un bărbat a salvat peste 2,4 milioane de copii de la moarte. James Christopher Harrison s-a născut pe data de 27 decembrie 1936, în Australia. Bărbatul este cunoscut și sub numele de „Omul cu brațul de aur”, având o anomalie care a salvat multe vieți. El este un donator de plasmă sânge, a cărui compoziție neobișnuită a fost utilizată pentru a face un tratament pentru boala Rhesus. De-a lungul vieții, acesta a făcut peste 1.000 de donații și se estimează că acestea au salvat de boală peste 2,4 milioane de copii. Pe data de 11 mai 2018, a făcut cea de-a 1173-a donație, fiind și ultima deoarece politica australiană interzice donarea de sânge după vârsta de 81 de ani.

James Christopher HarrisonOmul cu brațul de aur

James Christopher Harrison a suferit o intervenție chirurgicală majoră în piept, la vârsta de 14 ani, necesitând o cantitate mare de sânge. Dându-și seama că tocmai acest lucru îi salvase viața, și-a făcut angajamentul de a începe să doneze el însuși sânge de îndată ce va împlini 18 ani, vârsta necesară atunci.

Harrison a început să doneze în anul 1954 și așa s-a descoperit că sângele său conținea anticorpi foarte puternici și persistenți împotriva antigenului grupului Rh. Descoperirea acestor anticorpi a dus la dezvoltarea unor produse pe bază de imunoglobulină pentru prevenirea bolii hemolitice la nou-născuți. Aceste produse, care conțin un nivel ridicat de anticorpi, se administrează mamelor cu Rh negativ sau copiilor cu Rh pozitiv, în timpul și după sarcină pentru a preveni crearea anticorpilor împotriva unui sânge cu Rh pozitiv. Această sensibilizare a antigenului și fenomenul de incompatibilitate ulterior cauzează boala Rhesus.

Următoarele cercetări, bazate pe donațiile sale, au creat imunoglobulina comercială anti-D cunoscută în mod obișnuit ca RhoGAM. Potrivit specialiștilor în sănătate, s-a estimat că sângele donat de acesta a ajutat la salvarea a peste 2,4 milioane de bebeluși, iar femeile însărcinate, inclusiv fiica sa Tracey, au fost tratate cu anticorpii săi.

James Christopher Harrison a primit Medalia Ordinului Australiei, la 7 iunie 1999. El a fost nominalizat și pentru titlul de „Australianul anului”, însă nu a câștigat.

Foto: livescience.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot