Cum a fost plătită complet datoria externă a României? Avea țara noastră nevoie de acest lucru?

28.03.2022
Cum a fost plătită complet datoria externă a României? Avea țara noastră nevoie de acest lucru?

Comunismul a fost și va fi pentru totdeauna o pată neagră pe istoria României. Nicolae Ceaușescu s-a aflat la conducerea țării din 29 aprilie 1974 și până în 22 decembrie 1989. Ceaușescu a fost și Secretar General al PCR din anul 1965 și până în 1989. 

După mai bine de 30 de ani de la Revoluție, încă există persoane care consideră că liderul comunist a vrut binele poporului și al țării sale. Multe persoane au lăudat faptul că, în 1989, România își plătise toată datoria externă a statului. Cât de benefic a fost acest lucru? Ce spun economicii despre o țară care nu are deloc datorii?

Unde au ajuns banii României?

Nicolae Ceaușescu a fost un dictator în adevăratul sens al cuvântului. În timp ce el a trăit într-un lux de nedescris, populația supraviețuia de pe o zi pe alta în frig, iar mâncarea era dată cu porția. Cei care au prins acele vremuri știu cum rafturile magazinelor alimentare erau goale și lumea stătea la coadă pentru mâncare.

Datoria externă a României, plătită, integral, până la finele anului 1989 a fost în valoare de 21 de miliarde de dolari. Acest „mare succes” al liderului comunist a fost realizat, din păcate, prin înfometarea populației.

Trebuie precizat că datoria țării a crescut atât de mult, tocmai din lipsa de necunoaștere a regulilor economice și a faptului că în fruntea instituțiilor statului se aflau oameni slab pregătiți. România nu avea o economie de piață liberă, iar totul se desfășura conform deciziilor de la centru a unor persoane care nu aveau nicio înclinație în domeniul economic.

În plus, Nicolae Ceaușescu a fost interesat mai mult să își mențină puterea decât să facă din România o țară prosperă. De exemplu, Ungaria a reușit să negocieze cu creditorii și să își prelungească plata unor datorii. Ba mai mult, unele dintre acestea au fost chiar șterse. În schimb, liderul comunist a ales să plătească integral datoria externă a țării către instituțiile internaționale capitaliste, tocmai acea lume pe care o blama cu toate ocaziile.

Ceaușescu a vândut mult, rapid, la prețuri mici. A primit suficienți bani pentru a plăti datoria, dar nu destui pentru a hrăni și populația.

Care au fost ultimele cuvinte ale lui Ceaușescu?

Procesul soților Ceaușescu a început pe data de 25 decembrie ora 13:20 și s-a terminat în jurul orei 14:40. Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la ora 14:45 și deși verdictul admitea recurs, a fost executată cinci minute mai târziu (14:50), în curtea garnizoanei din Târgoviște, lângă clădirea corpului de gardă. Unul din avocați motivase că, din moment ce inculpații nu recunosc tribunalul, nu mai există cale de atac a sentinței, așa că decizia trebuia să devină definitivă. În drum spre locul execuției Nicolae Ceaușescu a exclamat „Puteam fi împușcați fără mascarada asta!”.

Înainte ca gloanțele să le străpungă trupurile soților Ceaușescu, dictatorul a strigat: „Trăiască Republica Socialistă România Liberă și Independentă! Moarte trădătorilor! Istoria mă va răzbuna!”. Conform altor surse, se pare că ulterior, „Cel mai iubit fiu al poporului” a început sa cante fragmente din Internaționala (cel mai cunoscut cântec socialist). „L-am împușcat în timp ce cânta”, avea să mărturisească ulterior Dorin Marian Carlan, unul dintre membrii plutonului de execuție.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 2 septembrie este cea de-a 245-a a calendarului gregorian și a 246-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot