Cine și cum trimite mesajele Ro-Alert?

22.09.2021
Cine și cum trimite mesajele Ro-Alert?

De câțiva ani, în România a fost introdus un sistem de avertizare a populației în caz de calamități și nu numai. Acesta se numește Ro-Alert și se află în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Prin intermediul Ro-Alert, autoritățile îi anunță pe români că sănătatea, integritatea sau viața lor ar putea fi pusă în pericol.

Sistemul intră în acțiune și trimite atenționări cetățenilor în cazul unor fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Cine trimite mesajele Ro-Alert?

Sistemul Ro-Alert funcționează prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și beneficiază de suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale. Astfel, atunci când există un fenomen care poate pune în pericol viața unei comunități operatorul sistemului trimite un mesaj de avertizare populației din zona respectivă, având la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta regiunea în care trebuie transmisă avertizarea.

Sistemul se bazează pe tehnologia Cell Broadcast, care permite ca antenele de comunicații mobile din zona selectată să difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile din aria de selecționată. Trebuie specificat că, sunt protejate datele cu conținut privat, iar numele și numărul de telefon ale utilizatorilor de telefoane mobile nu sunt necesare.

Este bine de știut că o persoană care a primit pe telefon un mesaj de avertizare nu va mai primi repetări ale aceluiași text.

Sistemul Ro-Alert se folosește de infrastructura operatorilor de telefonie mobilă din România pentru a transmite mesajul către populație, însă poate apela și alte mijloace capabile de a difuza mesaje de avertizare a populației, precum radioul, televiziunea, etc.

Cum sunt trimise mesajele Ro-Alert?

Operatorul sistemului Ro-Alert se folosește de rețele publice de comunicații mobile din România, Vodafone, Orange, Telekom și RCS&RDS.

Textele trimise funcționează pe toată suprafața României, acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G, și nu se percep costuri sau taxe suplimentare pentru a beneficia de aceste informații.

Mesajele diferă ca aspect în funcție de telefon, însă textul va fi la fel pentru cetățenii avertizați dintr-o anumită zonă. Textele Ro-Alert vă vor indica informații despre situația de urgență produsă, durata de manifestare, măsurile minimale de protecție, instituția care trimite mesajul de avertizare și, dacă este necesar, unde să vă informați pentru mai multe detalii.

Mesajul Ro-Alert va apărea automat pe ecranul telefonului, atunci când este trimis, având un sunet de avertizare unic.

Există situații când mesajele nu sunt primite, însă din următoarele motive:

Autoritățile române recomandă persoanelor, din zona avertizată, care întâmpină probleme să sune la 112.

Foto: Youtube.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot