Ce imnuri naționale a avut România în trecut? Care suna cel mai bine?

14.09.2021
Ce imnuri naționale a avut România în trecut? Care suna cel mai bine?

De-a lungul timpului, România a trecut prin mai multe regimuri politice, fapt care a adus la schimbarea imnului național. Fiecare formă de guvernământ impunea o nouă orânduire socială, iar acest lucru a dus la noi obiective pentru țară și noi idealuri. Drept urmare, de la 1862 și până în prezent țara noastră a avut șase imnuri naționale.

Ce imnuri naționale a avut România în trecut?

Imnul național este un cântec de vitejie, bărbătesc, care are drept scop să trezească sentimentul de patriotism în rândul cetățenilor. În ultimii 150 de ani, țara noastră a avut nu mai puțin de șase imnuri. Conform Constituției, imnul de stat este alături de drapel, Ziua Naţională, stema şi sigiliul statului, unul dintre simbolurile naţionale.

Primul imn de stat al României a fost în anul 1862, pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Cântecul nu avea versuri, era intitulat instrumental și se numea „Marş triumfal şi primirea steagului şi a Măriei-Sale Prinţul Domnitor„. Melodia a fost imnul național al Principatelor Române timp de 22 de ani, până în anul 1884.

După ce România a devenit regat, în anul 1884, în timpul domniei lui Carol I a fost adoptat un alt imn național, numit „Trăiască Regele„. Cântecul a rămas imn de stat timp de 63 de ani, până pe data de 30 de decembrie 1947, când regele Mihai I a abdicat.

Din anul 1948, odată cu venirea comuniștilor la putere a fost inaugurat un nou imn național, pe muzica lui Matei Socor şi versuri de Aurel Baranga. Acesta s-a numit „Zdrobite cătuşe„, fiind un cântec de propagandă al cărui scop era să elogieze prietenia cu poporul rus eliberator. Imnul a rezistat până în anul 1953 când a fost înlocuit cu „Te slăvim Românie„. Decizia a fost luată de autoritățile comuniste, după moartea lui Iosif Stalin. Melodia a fost imn de stat până în anul 1977, timp de 24 de ani. Versurile au fost scrise de Dan Deşliu şi Eugen Frunză, iar muzica i-a aparținut tot lui Matei Socor.

După marele cutremur din ’77, Nicolae Ceaușescu a considerat că este nevoie de un om imn național, care să îmbărbăteze populația și astfel a apărut creația lui Ciprian Porumbescu, „Trei culori cunosc pe lume„. Imnul a fost pe placul liderului comunist, care a schimbat o bună parte din textul inițial.

După căderea comunismului, în anul 1990 a fost adoptat noul imn al României „Deșteaptă-te, române„. Acesta este format din strofele 1, 2, 4 și 11 din poemul „Un răsunet”, creația lui Andrei Mureșan. Poezia a fost publicată în numărul 25 din 21 iunie 1948 al „Foii pentru minte, inimă şi literatură”.

Imnul actual al României a fost compus la Revoluţia de la 1848. Linia melodică a fost inspirată de la cântecul „Din sânul maicii mele”, o melodie religioasă. Cât despre autorul melodiei, acest lucru încă se dezbate, deși pentru muzică a fost creditat Anton Pann.

Așadar, în funcție de perioada istorică și de regimul politic aflat la putere România a avut șase imnuri de stat.

Foto: voceanationala.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot