Ce imnuri naționale a avut România în trecut? Care suna cel mai bine?

14.09.2021
Ce imnuri naționale a avut România în trecut? Care suna cel mai bine?

De-a lungul timpului, România a trecut prin mai multe regimuri politice, fapt care a adus la schimbarea imnului național. Fiecare formă de guvernământ impunea o nouă orânduire socială, iar acest lucru a dus la noi obiective pentru țară și noi idealuri. Drept urmare, de la 1862 și până în prezent țara noastră a avut șase imnuri naționale.

Ce imnuri naționale a avut România în trecut?

Imnul național este un cântec de vitejie, bărbătesc, care are drept scop să trezească sentimentul de patriotism în rândul cetățenilor. În ultimii 150 de ani, țara noastră a avut nu mai puțin de șase imnuri. Conform Constituției, imnul de stat este alături de drapel, Ziua Naţională, stema şi sigiliul statului, unul dintre simbolurile naţionale.

Primul imn de stat al României a fost în anul 1862, pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Cântecul nu avea versuri, era intitulat instrumental și se numea „Marş triumfal şi primirea steagului şi a Măriei-Sale Prinţul Domnitor„. Melodia a fost imnul național al Principatelor Române timp de 22 de ani, până în anul 1884.

După ce România a devenit regat, în anul 1884, în timpul domniei lui Carol I a fost adoptat un alt imn național, numit „Trăiască Regele„. Cântecul a rămas imn de stat timp de 63 de ani, până pe data de 30 de decembrie 1947, când regele Mihai I a abdicat.

Din anul 1948, odată cu venirea comuniștilor la putere a fost inaugurat un nou imn național, pe muzica lui Matei Socor şi versuri de Aurel Baranga. Acesta s-a numit „Zdrobite cătuşe„, fiind un cântec de propagandă al cărui scop era să elogieze prietenia cu poporul rus eliberator. Imnul a rezistat până în anul 1953 când a fost înlocuit cu „Te slăvim Românie„. Decizia a fost luată de autoritățile comuniste, după moartea lui Iosif Stalin. Melodia a fost imn de stat până în anul 1977, timp de 24 de ani. Versurile au fost scrise de Dan Deşliu şi Eugen Frunză, iar muzica i-a aparținut tot lui Matei Socor.

După marele cutremur din ’77, Nicolae Ceaușescu a considerat că este nevoie de un om imn național, care să îmbărbăteze populația și astfel a apărut creația lui Ciprian Porumbescu, „Trei culori cunosc pe lume„. Imnul a fost pe placul liderului comunist, care a schimbat o bună parte din textul inițial.

După căderea comunismului, în anul 1990 a fost adoptat noul imn al României „Deșteaptă-te, române„. Acesta este format din strofele 1, 2, 4 și 11 din poemul „Un răsunet”, creația lui Andrei Mureșan. Poezia a fost publicată în numărul 25 din 21 iunie 1948 al „Foii pentru minte, inimă şi literatură”.

Imnul actual al României a fost compus la Revoluţia de la 1848. Linia melodică a fost inspirată de la cântecul „Din sânul maicii mele”, o melodie religioasă. Cât despre autorul melodiei, acest lucru încă se dezbate, deși pentru muzică a fost creditat Anton Pann.

Așadar, în funcție de perioada istorică și de regimul politic aflat la putere România a avut șase imnuri de stat.

Foto: voceanationala.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
În plină austeritate, Ministerul Finanțelor, a publicat joi, 3 iulie, în dezbatere publică un proiect de lege care prevede creșteri semnificative ale taxei de drum, în funcție de tipul... citește tot
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot