De unde s-a inspirat imnul „Deșteaptă-te, române!”?

25.03.2019
De unde s-a inspirat imnul „Deșteaptă-te, române!”?

„Deșteaptă-te, române!”, imnul României, a fost compus în contextul Revoluţiei de la 1848. Totuși, linia melodică este inspirată de la cântecul „Din sânul maicii mele”, o melodie religioasă. Cât despre autorul melodiei, acest lucru încă se dezbate, deși pentru muzică a fost creditat Anton Pann.

De unde s-a inspirat imnul „Deșteaptă-te, române!”?

Imnul de stat al României a fost compus de poetul Andrei Mureșanu care, în timpul Revoluției de la 1848, se afla la Brașov, unde i-a revenit misiunea de a compune un cântec de luptă care să mobilizeze masele. Astfel, poezia a fost publicată în numărul 25 din 21 iunie 1948 al „Foii pentru minte, inimă şi literatură” sub titlul „Răsunet”.

Când vine vorba despre autorul melodiei, părerile sunt împărțite. Unii spun că Andrei Mureșanu ar fi și autorul liniei melodice. Totuși, George Ucenescu, compozitor ucenic al lui Pann, susţinea că el a fost cel care i-ar fi intonat-o, printre altele, la cererea poetului, care căuta o melodie potrivită pentru versurile sale, şi deci el ar fi „autorul moral” al melodiei.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

„Încă din anul 1844, subscrisul, aflându-mă învăţător şi cantor la Biserica Sfintei Treimi de pe Tocile, care este comuna Bolgarsechiului [Şcheiului] de sus, în Braşov. Poetul Andrei Mureşianu, ca rude­nie cu Parohul Vonifatie Pitiş, venea vara des la grădinile parohului pentru aer şi pentru ceraşe. Sosind furiosul an 1848, poetul căuta o melodie după care să compue un sonet care să se cânte între amicii ce era să se adune în grădina parohului pentru petrecere de seară, cu mâncări şi băuturi, în onoarea ceraşelor. Am cântat multe cântece de probă, iar sosind la următorul cânt, «Din sânul maicii mele» şi cântându-l, a rămas po­etul pe lângă această melodie, obligân­du-mă ca, pe Duminica viitoare, să mă aflu şi eu împreună cu oaspeţii invitaţi la grădină ca să cânt după melodia aleasă poezia ce o va compune până atunci. În Duminica hotărâtă, iată că vine poetul împreună cu 4 Domni români şi şezând cu toţii pe iarbă verde şi cu ceraşe înainte — îmi dete D. Andrei Mureşan poezia făcută ‘Deşteaptă-te Române’, îi probăm puţine rânduri şi văzând în tot melosul este o minune potrivit, l-am cân­tat cu vocea mea tânără şi puternică până la fine. Mai repetându-l odată, toţi Domnii învăţând melodia din auz, cântau împreună, mulţămind şi urând multă viaţă şi sănătate marelui poet. Din ziua aceia cântul ‘Deşteaptă-te Române’ s-au făcut cel mai plăcut şi fa­miliar, iar eu eram poftit în toate părţile ca să-l cânt şi să învăţ tinerimea a-l cânta mai bine şi regulat”, nota George Ucenescu.

Alte voci îl desemnează pe Anton Pann, profesor de muzică veche, ca fiind autorul melodiei. Totuși, un lucru e cert, melodia din care s-a inspirat „Deșteaptă-te, române!” este cântecul religios „Din sânul maicii mele”.

Ascultă aici „Din sânul maicii mele”!

Ascultă aici „Deșteaptă-te, române!”

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot