Cine a fost Alexandru Moghioroș, cel care a dat numele parcului din București?

08.12.2022
Cine a fost Alexandru Moghioroș, cel care a dat numele parcului din București?

Alexandru Moghioroş a fost dovada clară că în perioada comunistă proștii ajungeau să conducă țara. Tovarășul Moghioroş a avut doar patru clase și, cu toate acestea, ajunsese la un moment dat să fie vicepremierul României. Tupeul a fost caracteristica sa principală și l-a propulsat până în vârful politicii românești.

Alexandru Moghioroș, de la lăcătuș-mecanic la vicepremier

Alexandru Moghioroș s-a născut în data de 23 noiembrie 1911, la Salonta. Acesta a fost fiul unor țărani maghiari din Transilvania, iar la naștere a avut numele de Mogyorós Sándor. Alexandru a făcut doar patru clase primare, după care a urmat, timp de trei ani, școala de meserii pentru a ieși lăcătuș-mecanic.

La vârsta de 18 ani acesta s-a înscris în Partidul Comunist Român și, datorită tupeului, a avut o carieră politică impresionantă. În anul 1957, acesta ajunsese să fie vicepremierul țării în Guvernul Chivu Stoica. După anul 1944, Alexandru Moghioroș s-a ocupat de agricultură, fiind cel care a dat ordin ca țăranii înstăriți să fie arestați, iar pământurile acestora confiscate. Totodată, el a avut un rol determinant în procesul de colectivizare a agriculturii.

De numele lui Alexandru Moghioroș se leagă unul dintre cele mai crunte momente din perioada comunistă. Pe vremea când era vicepremier, tovarășul a afirmat că „vacilor le sunt mâncate coarnele de cai”, potrivit romaniatv.net. Prin această metaforă, Moghioroș a dorit să scoată în evidență faptul că, în România, nu sunt destule taurine fiindcă fânul de calitate este dat la cai. O ipoteză incredibilă.

Rezolvarea acestei probleme a fost dată chiar de către Alexandru Moghioroș. Trebuie precizat că în comunism deciziile liderilor nu se discutau, ci se puneau în aplicare indiferent de consecințe. Astfel că, din ordinul tovarășului Moghioroș, au fost tăiați toți caii din țară. Nu mai puțin de 800.000 de astfel de animale au fost masacrate și date ca hrană la porci. Totodată, au fost desființate cele mai importante herghelii din țară, cele de la Mangalia, Bonțida, Rușețu şi Făgăraș.

Alexandru Moghioroș, recompensat de comuniști

După masacrarea cailor, în zonele unde aceștia erau crescuți, au fost aduși porci și vaci. Alexandru Moghioroș a interzis să mai fie cultivat ovăzul, principala hrană pentru cai. Deciziile luate de cel care se ocupa de agricultură au fost puse în aplicare până la cel mai mic amănunt. Drept urmare, comuniştii l-au recompensat cum trebuie.

Numele său a fost dat mai multor străzi din Brașov, Cluj și București. Actualul parc Drumul Taberei, din Capitală, a fost și el denumit, în trecut, Alexandru Moghioroș. După ce a ajuns în fruntea PCR, Nicolae Ceaușescu a decis să se debaraseze de vechii lideri comuniști, printre care și tovarășul Moghioroș.

Parcul Drumul Taberei

În anul 1969, Alexandru Moghioroș a murit de cancer. Activitatea politică a acestuia a fost una de tristă amintire pentru acest popor greu încercat de-a lungul timpului.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot