Cine a fost Alexandru Moghioroș, cel care a dat numele parcului din București?

08.12.2022
Cine a fost Alexandru Moghioroș, cel care a dat numele parcului din București?

Alexandru Moghioroş a fost dovada clară că în perioada comunistă proștii ajungeau să conducă țara. Tovarășul Moghioroş a avut doar patru clase și, cu toate acestea, ajunsese la un moment dat să fie vicepremierul României. Tupeul a fost caracteristica sa principală și l-a propulsat până în vârful politicii românești.

Alexandru Moghioroș, de la lăcătuș-mecanic la vicepremier

Alexandru Moghioroș s-a născut în data de 23 noiembrie 1911, la Salonta. Acesta a fost fiul unor țărani maghiari din Transilvania, iar la naștere a avut numele de Mogyorós Sándor. Alexandru a făcut doar patru clase primare, după care a urmat, timp de trei ani, școala de meserii pentru a ieși lăcătuș-mecanic.

La vârsta de 18 ani acesta s-a înscris în Partidul Comunist Român și, datorită tupeului, a avut o carieră politică impresionantă. În anul 1957, acesta ajunsese să fie vicepremierul țării în Guvernul Chivu Stoica. După anul 1944, Alexandru Moghioroș s-a ocupat de agricultură, fiind cel care a dat ordin ca țăranii înstăriți să fie arestați, iar pământurile acestora confiscate. Totodată, el a avut un rol determinant în procesul de colectivizare a agriculturii.

De numele lui Alexandru Moghioroș se leagă unul dintre cele mai crunte momente din perioada comunistă. Pe vremea când era vicepremier, tovarășul a afirmat că „vacilor le sunt mâncate coarnele de cai”, potrivit romaniatv.net. Prin această metaforă, Moghioroș a dorit să scoată în evidență faptul că, în România, nu sunt destule taurine fiindcă fânul de calitate este dat la cai. O ipoteză incredibilă.

Rezolvarea acestei probleme a fost dată chiar de către Alexandru Moghioroș. Trebuie precizat că în comunism deciziile liderilor nu se discutau, ci se puneau în aplicare indiferent de consecințe. Astfel că, din ordinul tovarășului Moghioroș, au fost tăiați toți caii din țară. Nu mai puțin de 800.000 de astfel de animale au fost masacrate și date ca hrană la porci. Totodată, au fost desființate cele mai importante herghelii din țară, cele de la Mangalia, Bonțida, Rușețu şi Făgăraș.

Alexandru Moghioroș, recompensat de comuniști

După masacrarea cailor, în zonele unde aceștia erau crescuți, au fost aduși porci și vaci. Alexandru Moghioroș a interzis să mai fie cultivat ovăzul, principala hrană pentru cai. Deciziile luate de cel care se ocupa de agricultură au fost puse în aplicare până la cel mai mic amănunt. Drept urmare, comuniştii l-au recompensat cum trebuie.

Numele său a fost dat mai multor străzi din Brașov, Cluj și București. Actualul parc Drumul Taberei, din Capitală, a fost și el denumit, în trecut, Alexandru Moghioroș. După ce a ajuns în fruntea PCR, Nicolae Ceaușescu a decis să se debaraseze de vechii lideri comuniști, printre care și tovarășul Moghioroș.

Parcul Drumul Taberei

În anul 1969, Alexandru Moghioroș a murit de cancer. Activitatea politică a acestuia a fost una de tristă amintire pentru acest popor greu încercat de-a lungul timpului.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot