Cine a fost Alexandru Moghioroș, cel care a dat numele parcului din București?

08.12.2022
Cine a fost Alexandru Moghioroș, cel care a dat numele parcului din București?

Alexandru Moghioroş a fost dovada clară că în perioada comunistă proștii ajungeau să conducă țara. Tovarășul Moghioroş a avut doar patru clase și, cu toate acestea, ajunsese la un moment dat să fie vicepremierul României. Tupeul a fost caracteristica sa principală și l-a propulsat până în vârful politicii românești.

Alexandru Moghioroș, de la lăcătuș-mecanic la vicepremier

Alexandru Moghioroș s-a născut în data de 23 noiembrie 1911, la Salonta. Acesta a fost fiul unor țărani maghiari din Transilvania, iar la naștere a avut numele de Mogyorós Sándor. Alexandru a făcut doar patru clase primare, după care a urmat, timp de trei ani, școala de meserii pentru a ieși lăcătuș-mecanic.

La vârsta de 18 ani acesta s-a înscris în Partidul Comunist Român și, datorită tupeului, a avut o carieră politică impresionantă. În anul 1957, acesta ajunsese să fie vicepremierul țării în Guvernul Chivu Stoica. După anul 1944, Alexandru Moghioroș s-a ocupat de agricultură, fiind cel care a dat ordin ca țăranii înstăriți să fie arestați, iar pământurile acestora confiscate. Totodată, el a avut un rol determinant în procesul de colectivizare a agriculturii.

De numele lui Alexandru Moghioroș se leagă unul dintre cele mai crunte momente din perioada comunistă. Pe vremea când era vicepremier, tovarășul a afirmat că „vacilor le sunt mâncate coarnele de cai”, potrivit romaniatv.net. Prin această metaforă, Moghioroș a dorit să scoată în evidență faptul că, în România, nu sunt destule taurine fiindcă fânul de calitate este dat la cai. O ipoteză incredibilă.

Rezolvarea acestei probleme a fost dată chiar de către Alexandru Moghioroș. Trebuie precizat că în comunism deciziile liderilor nu se discutau, ci se puneau în aplicare indiferent de consecințe. Astfel că, din ordinul tovarășului Moghioroș, au fost tăiați toți caii din țară. Nu mai puțin de 800.000 de astfel de animale au fost masacrate și date ca hrană la porci. Totodată, au fost desființate cele mai importante herghelii din țară, cele de la Mangalia, Bonțida, Rușețu şi Făgăraș.

Alexandru Moghioroș, recompensat de comuniști

După masacrarea cailor, în zonele unde aceștia erau crescuți, au fost aduși porci și vaci. Alexandru Moghioroș a interzis să mai fie cultivat ovăzul, principala hrană pentru cai. Deciziile luate de cel care se ocupa de agricultură au fost puse în aplicare până la cel mai mic amănunt. Drept urmare, comuniştii l-au recompensat cum trebuie.

Numele său a fost dat mai multor străzi din Brașov, Cluj și București. Actualul parc Drumul Taberei, din Capitală, a fost și el denumit, în trecut, Alexandru Moghioroș. După ce a ajuns în fruntea PCR, Nicolae Ceaușescu a decis să se debaraseze de vechii lideri comuniști, printre care și tovarășul Moghioroș.

Parcul Drumul Taberei

În anul 1969, Alexandru Moghioroș a murit de cancer. Activitatea politică a acestuia a fost una de tristă amintire pentru acest popor greu încercat de-a lungul timpului.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot