Ce pățeai dacă spuneai un banc cu Ceaușescu în comunism și te auzeau cei de la Securitate?

01.11.2023
Ce pățeai dacă spuneai un banc cu Ceaușescu în comunism și te auzeau cei de la Securitate?

Libertatea de exprimare era aproape inexistentă în perioada comunistă. Acest lucru l-au simțit pe pielea lor intelectuali, dar și oameni simplu. Erau vremuri în care o simplă glumă care îl avea personaj principal pe Ceaușescu putea să-ți aducă pușcăria. Totuși, ce puteai să pățești dacă spuneai un banc cu Ceaușescu în timp ce stăteai la coadă la carne?

Glume cu Ceaușescu? Moarte sigură

Glumele cu Ceaușescu nu erau deloc acceptate, în condițiile în care o mare parte dintre cetățeni erau turnători la Securitate. Celebru este cazul unui actor maghiar renumit în Transilvania pe nume Árpád Viski.

Despre acesta se știa că nu prea-și ține gura și comenta cu ironie sărăcia, mizeria și conducerea aberantă a lui Ceaușescu. În anul 1983, Árpád Viski a fost închis sub acuzația de propagandă antistatală, fără măcar ca familia sa să știe o bună perioadă unde se află. A primit 5 ani de închisoare corecțională pentru instigarea populației locale la proteste împotriva familiei Ceaușescu.

După eliberare, actorul a primit interzis pentru totdeauna să mai joace teatru. Cei 5 ani de închisoare nu l-au liniștit pe Árpád Viski care și-a expus nemulțumirile de față cu alți oameni și chiar a spus, mai în glumă, mai în serios că l-ar omorî pe Nicolae Ceaușescu dacă ar ajunge la București, notează evz.ro.

În dimineața zilei de 12 ianuarie 1986 a fost găsit spânzurat de un copac în Pădurea Orko în circumstanțe neelucidate. Toată lumea a fost convinsă că la mijloc era mâna Securității, deși actorul lăsase și „un bilet de adio”: „Să mă iertați pentru această faptă a mea. Nu puteam să fac altfel! Tatăl vostru și soțul tău!”.

Cele mai tari bancuri din perioada comunistă

Totuși, erau și destui români care aveau curaj să spună glume printre apropiați. Bancurile vremii se spuneau doar la ureche de teamă ochilor vigilenţi şi ascunşi ai Securităţii. Majoritatea dintre glume vizau neajunsurile românilor care aveau parte de alimente puține și de slabă calitate. Iată cele mai cunoscute glume din acea perioadă:

Bancul preferat a lui Ceaușescu

În mod hilar, Ceaușescu se pare că avea și simțul umorului. Mitică Dragomir, fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal a povestit că Dictatorul avea și un banc preferat. „Am luat și masa cu Ceaușescu. M-a pus să-i spun un banc. Tremurau toți, le era frică. Toți îmi făceau semne să tac, dar la tupeul meu am spus”, a povestit Dragomir pentru Gazeta Sporturilor. Care era bancul preferat?

„Pe o navă s-au întâlnit Kennedy, Hrusciov și Ceaușescu. Mâncând ei, au zis: Să vedem care e cea mai curajoasă nație din lume!

Kennedy a spus: John, aruncă-te în ocean, ia cuțitul meu și să-mi scoți un rechin pe punte! John s-a aruncat în ocean, pac, pac, pac, scoate doi rechini pe punte, dar iese fără o mână.

Hrusciov spune: Aliosa, ia aruncă-te tu în ocean, ia lama asta și să-mi scoți trei rechini. Aliosa se aruncă, pac, pac, pac, scoate trei rechini pe punte, iese fără picioare și fără o mână.

Toată lumea: „O, ce curaj, ce curaj!

Apare Ceaușescu, după ce bea o țuică și spune: „Băi Mitică, ia aruncă-te în ocean, ia lingura asta, vezi dacă scoți vreun peștișor să nu ne facem de râs cu americanii și rușii.

La care Mitică spune: „Intră, bă, dumneata! Nu vezi că-i apa rece?

Toată lumea: „O, ce curaj, ce curaj!””

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot