„Marea Moartă a României” se află în Transilvania

04.06.2021
„Marea Moartă a României” se află în Transilvania

Lacul Ursu din Transilvania este considerat Marea Moartă a României. Acesta are o salinitate medie de 300 de grame/litru și când este privit de sus are forma unei blăni de urs desfășurate, de aici și numele acestuia.

Lacul Ursu, unic în Europa

Lacul Ursu se află în extremitatea sudică a județului Mureș, în Transilvania, și face parte dintr-o protejată de interes național. Lacul este unic în Europa datorită unui fenomen natural de heliotermie. De-a lungul timpului, aici s-a vărsat apa unui pârâu, care împreună cu precipitațiile au format peste apa sărată un strat protector de apă dulce. În felul acesta a fost creat un efect de seră, încălzind straturile de apă sărată din adâncuri.

O altă caracteristică aparte a acestui lac o reprezintă faptul că are o dublă stratificare: termică şi salină. Drept urmare, la suprafața lacului există un strat de 10-15 cm de apă dulce, cu o temperatură estivală de circa 25 de grade Celsius și un strat la adâncime de circa 1,5-2 metri, numit strat mezoterm, unde temperaturile pe timpul verii ajung și la 45 de grade Celsius. Acest lucru se datorează faptului că stratul de apă dulce focalizează razele soarelui asemenea unei lentile către straturile cu salinitatea mare din adâncime.

Concentraţia salină este maximă la baza lacului, precum şi la adâncimea de 1,5-2 m. La nivelul acestui strat, mezoterm, se înregistrează cele mai mari temperaturi, ajungând vara la 45 grade Celsius şi chiar peste. Tot la această adâncime există concentraţia maximă de hormoni estrogen şi progesteron asemănători cu hormonii umani feminini, eliberaţi în apa lacului de crustaceul de apă sărată Artemia salina, a declarat dr. Suzana Pretorian, balneolog, potrivit adevarul.ro.

Efectele terapeutice ale nămolului din lac

Potrivit specialiștilor în sănătate, apa are efecte terapeutice datorită salinității foarte mari și poate ajuta la stimulare hormonală pentru tratarea infertilităţii feminine şi a bolilor ginecologice. Trebuie specificat că lacul Ursu se află în stațiunea Sovata, recunoscută pe plan național și internațional pentru nămolul sapropelic.

În această zonă, vin în fiecare an mii de persoane cu probleme de sănătate pentru a se trata cu nămolul extras din lacul Ursu, care conţine substanţe minerale (în special clorură de sodiu), respectiv organice (acizi humici, vitamine şi auxine: estrogen şi progesteron asemănător hormonilor umani feminini) în concentraţii înalte.

Terapia cu nămol are efect intens antiinflamator, biotrofic (retragerea edemelor, activarea circulaţiei şi regenerare celulară), emolient, hidratant, bacteriostatic şi cicatrizant la nivelul pielii, respectiv de activare a tiroidei şi glandelor suprarenale, etc.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot