Învățau elevii mai bine în comunism?

24.10.2022
Învățau elevii mai bine în comunism?

Educația reprezintă pilonul principal al oricărei societăți. Felul în care sunt instruiți elevii în școli determină direct proporțional viitorul țării. De-a lungul timpului, sistemul de învăţământ românesc a cunoscut numeroase schimbări, multe dintre ele binevenite, însă altele criticate la sânge.

Educația din România încă își caută drumul către perfecționare. Ba mai mult, există voci care susțin că în perioada lui Nicolae Ceaușescu elevii făceau mai multă carte decât în prezent. Cât este de adevărat sau nu acest lucru urmează să vedem în rândurile de mai jos.

Elevii învățau mai bine în comunism decât în prezent?

Chiar și după mai bine de 30 de ani de la căderea comunismului, încă există nostalgici ai acelei perioade. Foarte mulți oameni au susținut că în timpul lui Nicolae Ceaușescu copiii învățau mai multă carte și erau mai bine instruiți în școli. De cealaltă parte, majoritatea consideră că elevii erau spălați pe creier și îndrumați să urmeze un anumit domeniu forțat.

Este bine să ne amintim faptul că statul comunist a avut nevoie întotdeauna de forță de muncă. Calificată sau nu asta este o altă discuție, însă cu certitudine era nevoie de oameni în anumite posturi care să ducă la bun sfârșit lucrările gândite de liderul comunist. Nu puține erau cazurile în care elevii erau scoși din școli și duși la muncile câmpului pentru a făuri frumosul stat socialist. De altfel, asta era și una dintre ideile de bază ale comunismului: lucruri bine făcute cu minim de investiții. La prima vedere sună bine, însă lucrurile nu sunt chiar așa.

În anul 1980, în România existau 29.000 de unități de învățământ, însă comuniștii s-au gândit că sunt prea multe și au decis să desființeze 2.439 dintre ele pentru a face economie, astfel încât să plătească datoria externă a țării. Profesorii erau considerați neproductivi în epoca lui Nicolae Ceaușescu. Cu alte cuvinte, statul avea nevoie de muncitori nu de intelectuali.

Spre sfârșitul perioadei comuniste numărul profesorilor scăzuse dramatic în timp ce cel al elevilor crescuse. Așadar, cadrele didactice făceau față tot mai greu numărului mare de copii, astfel că și calitatea învățământului a scăzut. Rata de analfabetism crescuse mult, iar micuții nu prea mai ajungeau pe la școală, în special în mediul rural unde aceștia trebuiau să parcurgă distanțe mari până la unitatea de învățământ.

Studenții au fost cei mai detestați de către Nicolae Ceaușescu, deoarece intelectualii au fost întotdeauna cei care i-au criticat regimul. Potrivit evz.ro, erau 87 de studenți în 1980 la fiecare 10.000 de persoane și s-a ajuns la numai 71 în 1989.

În prezent, învățământul românesc se află într-un proces de reformare, unde se dorește ca elevii să vină la școală cu drag să învețe lucruri noi și nu să fie presați de stresul notelor.

Foto: taitung.eu

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot