Ce este educația? Definiții ale educației date de marii filozofi

23.02.2021
Ce este educația? Definiții ale educației date de marii filozofi

Educația a fost definită de mulți filozofi și autori. Este un cuvânt pe care îl auzim des în viața de zi cu zi, deoarece educația este considerată cea mai semnificativă activitate din orice societate.

Ce este educația?

Educația este cultivarea înțeleaptă, plină de speranță și respectuoasă a învățării și schimbării întreprinse în convingerea că toți ar trebui să avem șansa de a participa la viață.

Când vorbesc despre educație, oamenii o confundă adesea cu școlarizarea. Mulți se gândesc la locuri precum școlile sau colegiile atunci când văd sau aud cuvântul. S-ar putea să se uite și la anumite locuri de muncă, cum ar fi profesor sau tutor.

„Educația trebuie să fie un obiect al supravegherii publice, iar nu particulare” Aristotel

De ce avem nevoie de educație? Definița educației

Problema cu acest lucru este că, în timp ce căutăm să ajutăm oamenii să învețe, modul în care funcționează o mulțime de școli și profesori nu este neapărat ceva ce putem numi educație în mod corespunzător. Au ales sau au fost împinși în „școlarizare” – încercând să antreneze învățarea în oameni în conformitate cu un plan elaborat adesea de alții.

„Educația este arta de a forma bunele deprinderi sau de a dezvolta aptitudinile native pentru virtute ale acelora care dispun de ele” Platon

Educația corectă nu este legată de nicio ideologie, oricât ar promite o viitoare utopie: nu se bazează pe niciun sistem, oricât de atent gândit și nici nu este un mijloc de condiționare a individului într-o manieră specială.

Educația în adevăratul sens îl ajută pe individ să fie matur și liber, să înflorească foarte mult în dragoste și bunătate. Asta ar trebui să ne intereseze și nu să modelăm copilul după un model idealist. Cea mai înaltă funcție a educației este de a aduce o persoană integrată, capabilă să se ocupe de viața în ansamblu.

Educație – cultivarea de medii și relații pline de speranță pentru învățare

Se spune adesea că învățăm tot timpul și că este posibil să nu fim conștienți de faptul că se întâmplă. Învățarea este atât un proces, cât și un rezultat. Ca proces, face parte din a fi și a trăi în lume, o parte a modului în care funcționează corpurile noastre. Ca rezultat, este o nouă înțelegere sau apreciere a ceva.

În ultimii ani, evoluțiile în neuroștiințe ne-au arătat cum are loc învățarea atât în organism, cât și ca activitate socială. Suntem animale sociale. Drept urmare, educatorii trebuie să se concentreze pe crearea de medii și relații pentru învățare, mai degrabă decât pe încercarea de a profila cunoștințele în ei înșiși și în ceilalți.

Educația este deliberată. Acționăm cu un scop – să construim înțelegere și judecată și să permitem acțiunea. Putem face acest lucru pentru noi înșine, de exemplu, învățând ce înseamnă diferite indicatoare rutiere, astfel încât să putem obține un permis de conducere; sau vizionarea programelor de animale sălbatice la televizor, deoarece ne interesează comportamentul animalelor.

Acest proces este uneori numit autoeducare sau învățare pe sine. Ne alăturăm călătoriei pe care o face scriitorul, prezentatorul sau expertul, ne gândim la asta și ne dezvoltăm înțelegerea. Sperăm că punem în joc acest proces și înțelegere atunci când trebuie să acționăm.

„Educația există pe întreg parcursul vieții și nu are o destinație finală” John Dewey

De asemenea, căutăm să încurajăm învățarea la alții (fiind în același timp deschiși să învățăm pe noi înșine). Cele mai bune exemple sunt cele cu părinții și îngrijitorii care le arată copiilor cum să folosească cuțitul și furculița sau să meargă cu bicicleta; profesorii care introduc elevii într-o limbă străină; și animatori și pedagogi care ajută un grup să lucreze împreună.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot