Este Belarus o țară comunistă?

16.10.2023
Este Belarus o țară comunistă?

Belarus este o țară din apropierea României despre care se vorbește foarte puțin. Principalii vecini ai acestei țări sunt Polonia, Ucraina, Rusia și Țările Baltice. De-a lungul ultimelor decenii, întreaga țară a trăit la mila deciziilor președintelui. Este sau nu Belarus o țară comunistă?

Lukașenko, cel mai longeviv conducător din Europa

Belarus

Belarus este o țară situată în Europa de Est, cu o populație de 9 milioane de oameni. Suprafața totală a statului este de puțin peste 200.000 kilometri pătrați, iar cel mai mare oraș este și capitală, Minsk. Belorrusia, cum mai este denumită, se învecinează direct cu Rusia, Ucraina, Polonia, Lituania și Letonia.

În anul 1991, Belarus și-a declarat independența, iar Alexandru Lukașenko a fost ales președinte în anul 1994. Sistemul politic al țării este declarat ca fiind republică prezidențială, Lukașenko fiind singurul președinte din 1994 până în prezent. De-a lungul timpului, președintele a continuat să promoveze politicile sovietice, printre care perpetuarea proprietății de stat în economie. În același timp, măsurătorile internaționale ale libertății presei și a libertăților civile sunt foarte scăzute. Totodată, Belarus este singura țară din Europa în care încă este în vigoare pedeapsa capitală. Acest lucru ne face să ne întrebăm dacă Belarus este un stat comunist.

Începând cu anul 1995, președintele a introdus țara într-o așa-zisă dictatură, nelăsând decât câteva libertăți pentru contestatari. În anul de glorie de după alegerile din 1994, s-a stabilit că limba rusă să fie declarată limba de stat, iar simbolurile naționale belaruse să fie înlocuite cu cele din perioada sovietică. De asemenea, între Rusia și Belarus există un status de prietenie, fiind instituită o uniune, care se traduce printr-o uniformizare a taxelor vamale, a prețurilor, a textelor legislative și chiar dispariția controalelor la frontieră.

Din 1996, președintele a început să modifice Constituția, în încercarea de a rămâne nelimitat la putere. Din anul 2004, noua versiune a Constituției belaruse prevede că nu mai există limitări ale mandatelor prezidențiale. Ultimele alegeri care au avut loc în anul 2020 au fost lung contestate atât de societatea belarusă, cât și de autoritățile internaționale.

5 represalii absurde în Belarus

Cum am sumarizat și mai sus, Belarus este un stat care continuă să promoveze o politică de stat comunistă, în care puterea se învârte în mâinile unei singure persoane. Problema intervine în momentul în care acea persoană începe să abuzeze de putere și apar legi stupide, absurde, care nu au legătură cu realitatea înconjurătoare.

  1. Este interzis vorbitul cu extratereștrii;
  2. Este interzis să bei ceai acasă;
  3. Este interzis să hrănești porumbeii;
  4. Este interzis să studiezi în altă limbă;
  5. Este interzis să faci bărci de hârtie.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot