Este Belarus o țară comunistă?

16.10.2023
Este Belarus o țară comunistă?

Belarus este o țară din apropierea României despre care se vorbește foarte puțin. Principalii vecini ai acestei țări sunt Polonia, Ucraina, Rusia și Țările Baltice. De-a lungul ultimelor decenii, întreaga țară a trăit la mila deciziilor președintelui. Este sau nu Belarus o țară comunistă?

Lukașenko, cel mai longeviv conducător din Europa

Belarus

Belarus este o țară situată în Europa de Est, cu o populație de 9 milioane de oameni. Suprafața totală a statului este de puțin peste 200.000 kilometri pătrați, iar cel mai mare oraș este și capitală, Minsk. Belorrusia, cum mai este denumită, se învecinează direct cu Rusia, Ucraina, Polonia, Lituania și Letonia.

În anul 1991, Belarus și-a declarat independența, iar Alexandru Lukașenko a fost ales președinte în anul 1994. Sistemul politic al țării este declarat ca fiind republică prezidențială, Lukașenko fiind singurul președinte din 1994 până în prezent. De-a lungul timpului, președintele a continuat să promoveze politicile sovietice, printre care perpetuarea proprietății de stat în economie. În același timp, măsurătorile internaționale ale libertății presei și a libertăților civile sunt foarte scăzute. Totodată, Belarus este singura țară din Europa în care încă este în vigoare pedeapsa capitală. Acest lucru ne face să ne întrebăm dacă Belarus este un stat comunist.

Începând cu anul 1995, președintele a introdus țara într-o așa-zisă dictatură, nelăsând decât câteva libertăți pentru contestatari. În anul de glorie de după alegerile din 1994, s-a stabilit că limba rusă să fie declarată limba de stat, iar simbolurile naționale belaruse să fie înlocuite cu cele din perioada sovietică. De asemenea, între Rusia și Belarus există un status de prietenie, fiind instituită o uniune, care se traduce printr-o uniformizare a taxelor vamale, a prețurilor, a textelor legislative și chiar dispariția controalelor la frontieră.

Din 1996, președintele a început să modifice Constituția, în încercarea de a rămâne nelimitat la putere. Din anul 2004, noua versiune a Constituției belaruse prevede că nu mai există limitări ale mandatelor prezidențiale. Ultimele alegeri care au avut loc în anul 2020 au fost lung contestate atât de societatea belarusă, cât și de autoritățile internaționale.

5 represalii absurde în Belarus

Cum am sumarizat și mai sus, Belarus este un stat care continuă să promoveze o politică de stat comunistă, în care puterea se învârte în mâinile unei singure persoane. Problema intervine în momentul în care acea persoană începe să abuzeze de putere și apar legi stupide, absurde, care nu au legătură cu realitatea înconjurătoare.

  1. Este interzis vorbitul cu extratereștrii;
  2. Este interzis să bei ceai acasă;
  3. Este interzis să hrănești porumbeii;
  4. Este interzis să studiezi în altă limbă;
  5. Este interzis să faci bărci de hârtie.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot