E adevărat că în Belarus femeile nu pot primi pedeapsa capitală?

05.06.2020
E adevărat că în Belarus femeile nu pot primi pedeapsa capitală?

Belarus este singura țară din Europa în care mai există pedeapsa cu moartea. Deși ONG-urile din întreaga lume, pentru drepturile omului, fac presiuni pentru abolirea acesteia, președintele Aleksandr Lukașenko refuză abrogarea ei. Activiștii acuză că, de cele mai multe ori, deținuții nu au parte de un proces corect și află în ultimul moment că vor fi executați.

Când gardienii intră în celula deținuților, aceștia nu știu niciodată cu certitudine dacă este ultima lor zi. Totodată, când persoanele sunt executate, totul este ținut secret, iar familiile află cu multe luni mai târziu. Condamnații sunt executați prin împușcare în cap, iar conform legii, pedeapsa cu moartea nu se aplică și în cazul femeilor.

Belarus păstrează obiceiurile fostei URSS

Belarusul a făcut parte din Uniunea Sovietică și este descrisă ca „ultima dictatură a Europei”. Aici drepturile omului rareori sunt respectate, iar deținuții acuzați de crimă sunt victimele unor abuzuri grave, între care presiune psihologică și tortură, dar și alte tratamente degradante, crude și inumane. Deținuților li se interzice să se așeze pe pat, cu excepția orelor în care li se permite să doarmă, conform ONG-ului Viasna.

Potrivit Amnesty International, din anul 1991 până acum, au fost executate peste 300 de persoane. Înainte de proces, condamnații sunt ținuți în celule aflate în beciul unui centru cu securitate sporită. Când vine ziua execuției, un procuror le comunică prizonierilor că solicitarea unei grațieri prezidențiale le-a fost respinsă.

Prizonierii sunt legați la ochi și duși într-o cameră aranjată special, unde sunt forțați să îngenuncheze și împușcați în cap. Întreaga procedură durează în jur de două minute. Rudele sunt informate după săptămâni sau chiar luni, iar în unele cazuri familia primește o cutie cu bunurile personale ale celui executat. Trupurile acestora nu sunt niciodată returnate familiilor, iar locul în care sunt îngropați reprezintă un secret de stat.

Comunitatea internațională a făcut presiuni pentru ca Belarusul să interzică pedeapsa capitală, însă președintele Aleksandr Lukașenko, care se află la putere din 1994, invocă rezultatul unui referendum din 1996 pentru a justifica existența pedepsei capitale. La acel vot popular, 80% dintre cetățenii din Belarus se opuneau abolirii pedepsei cu moartea, însă există suspiciuni mari cu privire la fraudarea rezultatului.

Foto: thestatesman.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot