Cum se producea celebra băutură CICO?

07.09.2023
Cum se producea celebra băutură CICO?

CICO este în România poate o băutură chiar mai populară decât Coca-Cola. Dintr-un sentiment de nostalgie, clienții de la terase sau restaurante au cerut, de-a lungul timpului, această băutură populară chiar și după Revoluție. Cu toate acestea, cum era produsă CICO și ce ingrediente avea?

CICO, un suc de succes românesc

CICO

Până în Revoluția din 1989, românii nu aveau din păcate posibilitatea de a alege dintre foarte multe alimente. Nu neapărat pentru că nu aveau bani și din cauza faptului că nu exista diversitatea de produse din prezent. Astfel că, cele mai populare băuturi răcoritoare erau CICO, Brifcorul și Lămâița. Cei din generația mai nouă nu cunosc aceste băuturi, aceștia raportându-se la Coca-Cola sau Sprite.

CICO, cea mai populară băutură răcoritoare din România a fost înregistrată în 1970. De-a lungul timpului a fost servită milioanelor de oameni, iar inclusiv după Revoluție a mai existat în piață, însă într-o cantitate mai mică. Cu toate că toți românii obișnuiau să bea CICO, puțini știau cu adevărat ce conține acest suc.

Conform fostului director general, Ion Stamanichi, al fostele fabrici din România, CICO se făcea pe bază de mai multe concentrate.

La Brașov făceam și concentrate pe bază de suc de mere, de struguri, de cătină. Ani de zile, CICO s-a făcut cu concentrat venit de la o firmă din Grecia. Era unul grec pe nume Arvanidis, care avea afaceri cu statul român. El, la schimb, dădea concentrate, a declarat fostul director fabrica CICO, Ion Stamanichi.

Pentru că nu exista un proces de pasteurizare, sucurile aveau un termen de valabilitate foarte scăzut. Drept urmare, acestea erau mai sănătoase. Conform lui Ion Stamanichi, la directivele fostului dictator român, Nicolae Ceaușescu, în timpul crizei economice din 1984, zahărul din rețete a fost înlocuit cu zaharină.

Cât suc beau românii?

Atât pe timp de caniculă, cât și de frig, românii obișnuiesc să consume sucuri. Fie că sunt cu portocale sau lămâie, gustul răcoritor și revigorant al sucului este de neînlocuit. Conform statisticilor, un român consumă în medie, aproximativ 70 de litri de băuturi acidulate.

Acest procentaj se traduce ca fiind aproape dublu față de un cetățean din Cehia. În același timp, vecinii din Bulgaria consumă puțin peste 50 de litri de suc pe an. Medicii specialiști atrag atenția că excesul de zahăr și acid pot crea diverse probleme de sănătate, printre care și obezitate.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot