Cum se producea celebra băutură CICO?

07.09.2023
Cum se producea celebra băutură CICO?

CICO este în România poate o băutură chiar mai populară decât Coca-Cola. Dintr-un sentiment de nostalgie, clienții de la terase sau restaurante au cerut, de-a lungul timpului, această băutură populară chiar și după Revoluție. Cu toate acestea, cum era produsă CICO și ce ingrediente avea?

CICO, un suc de succes românesc

CICO

Până în Revoluția din 1989, românii nu aveau din păcate posibilitatea de a alege dintre foarte multe alimente. Nu neapărat pentru că nu aveau bani și din cauza faptului că nu exista diversitatea de produse din prezent. Astfel că, cele mai populare băuturi răcoritoare erau CICO, Brifcorul și Lămâița. Cei din generația mai nouă nu cunosc aceste băuturi, aceștia raportându-se la Coca-Cola sau Sprite.

CICO, cea mai populară băutură răcoritoare din România a fost înregistrată în 1970. De-a lungul timpului a fost servită milioanelor de oameni, iar inclusiv după Revoluție a mai existat în piață, însă într-o cantitate mai mică. Cu toate că toți românii obișnuiau să bea CICO, puțini știau cu adevărat ce conține acest suc.

Conform fostului director general, Ion Stamanichi, al fostele fabrici din România, CICO se făcea pe bază de mai multe concentrate.

La Brașov făceam și concentrate pe bază de suc de mere, de struguri, de cătină. Ani de zile, CICO s-a făcut cu concentrat venit de la o firmă din Grecia. Era unul grec pe nume Arvanidis, care avea afaceri cu statul român. El, la schimb, dădea concentrate, a declarat fostul director fabrica CICO, Ion Stamanichi.

Pentru că nu exista un proces de pasteurizare, sucurile aveau un termen de valabilitate foarte scăzut. Drept urmare, acestea erau mai sănătoase. Conform lui Ion Stamanichi, la directivele fostului dictator român, Nicolae Ceaușescu, în timpul crizei economice din 1984, zahărul din rețete a fost înlocuit cu zaharină.

Cât suc beau românii?

Atât pe timp de caniculă, cât și de frig, românii obișnuiesc să consume sucuri. Fie că sunt cu portocale sau lămâie, gustul răcoritor și revigorant al sucului este de neînlocuit. Conform statisticilor, un român consumă în medie, aproximativ 70 de litri de băuturi acidulate.

Acest procentaj se traduce ca fiind aproape dublu față de un cetățean din Cehia. În același timp, vecinii din Bulgaria consumă puțin peste 50 de litri de suc pe an. Medicii specialiști atrag atenția că excesul de zahăr și acid pot crea diverse probleme de sănătate, printre care și obezitate.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot