Chitare sau chitări? Cum este corect?

07.03.2022
Chitare sau chitări? Cum este corect?

Limba română este una complexă, iar de multe ori se fac greșeli simple de exprimare. Foarte multe cuvinte au fost împrumutate, de-a lungul timpului, de la alte civilizații. Multe dintre ele și-au păstrat sensul, în schimb altele și-au modificat semnificația în funcție de vremuri.

Chitare sau chitări?

O greșeală des întâlnită, în convorbirea de zi cu zi, este folosirea pluralului „chitară”. Acest instrument muzical, care scoate sunete plăcute și frumoase, a dat bătăi de cap multor oameni atunci când au trebuit să folosească pluralul.

Potrivit gramaticii limbii române, varianta corectă este chitare, ci nu chitări. Așadar, pluralul de la cuvântul de gen feminin „chitară” este „chitare”. Un exemplu elocvent este: „Te rog să-mi aduci chitările/chitarele să le fac o cântare invitaților”

De câte feluri sunt chitarele?

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, o chitară este un instrument muzical cu coarde, care emite sunete prin ciupire sau lovire cu degetele.

De-a lungul timpului, au fost realizate foarte multe modele de chitare, unele mai frumoase ca altele. Ea are un gât lung, delimitat cu ajutorul tastelor, și o cutie de rezonanță ale cărei ambe fețe sunt plane. În lateral, se formează „umerii” caracteristici, rotunzi, care dau corpului forma cifrei 8. Acordajul standard în cvarte perfecte (cu o singură excepție) aduce cu cel al instrumentelor din familia violei (viola da gamba, violone ș.a.), conform Wikipedia.org.

Chitara este folosită în diferite genuri muzicale, cum ar fi blues, country, folk, flamenco, jazz, rock și pop. De-a lungul timpului, formele chitarei s-au modificat în funcție de preferințe și de genul muzical.

Iată câte tipuri de chitare sunt:

  1. Chitara acustică: E cel mai cunoscut tip de chitară, fiind folosită în muzica western sau folk. Trebuie precizat că există modele cu 6 corzi, cu 7 corzi sau cu 12 corzi.
  2. Chitara clasică: Aceasta este realizată pentru a cânta muzica clasică. Toată lumea știe chitara spaniolă care a dat forma acestei chitare clasice, însă aceasta se împarte în mai multe subcategorii, după cum urmează: chitara baroc, soprano, alto, primo, chitara contrabas, tenor, etc.
  3. Chitara de rezonanță: Aceasta are un rezonator realizat din metal și este utilizată atunci când sunt cântate melodii de blues. Sunetul este specific, metalic.
  4. Chitara electro-acustică: Este un subtip de chitară acustică. Aceasta este folosită în concerte, împreună cu un amplificator electric pentru a mări puterea sunetului.

Trebuie precizat că mai există și chitara fără cutie de rezonanță, unde se încadrează toate chitarele electrice.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot