Cine a fost Stradivarius? Care este povestea celebrelor viori?

16.02.2021
Cine a fost Stradivarius? Care este povestea celebrelor viori?

Stradivarius, pe numele său Antonio Stradivari, a fost un italian care a creat instrumente muzicale cu coarde, în special viori. În decursul vieții, acesta a realizat în jur de 1.000 de viori, dintre care 600 au devenit celebre. Stradivarius a făurit viori, viole, violoncele, chitare și o harpă, aceasta din urmă aflându-se în proprietatea Academiei de muzică din Napoli, Italia.

Viața lui Stradivarius

Antonio Stradivari (1644-1737) s-a născut, la Cremona, în Italia și a trăit 93 de ani, murind tot acolo. A avut doi băieți: Omobono și Francesco. Nu se știu multe despre viața sa personală, însă un lucru este cert, unul dintre copiii săi l-a ajutat să creeze instrumente muzicale în ultima parte a vieții sale.

Viața lui Stradivarius a fost influențată de maestrul său, Nicolaus Amati, iar în perioada 1665-1700, a învățat de la acesta cum să creeze instrumente muzicale, în special viori. În perioada 1700-1730, Stradivarius s-a îndepărtat de maestrul său și a făurit viori după propriul tipar. Această perioadă este considerată a fi vârful carierei lui Stradivarius, când a realizat cele mai perfecte instrumente muzicale. După vârsta de 70 de ani, celebrul lutier a fost ajutat de fiul său Omobono.

Atelierul lui Stradivarius este cunoscut între specialiști din întreaga lume și mulți au încercat să deslușească misterul viorilor și de ce sunt perfecte, însă fără succes.

Povestea viorilor Stradivarius

Viorile create de Stradivarius sunt cele mai celebre instrumente muzicale din lume și printre cele mai scumpe. De-a lungul timpului, au fost realizate multiple copii, însă niciuna nu s-a ridicat la nivelul celor originale. Potrivit specialiștilor, sunetul creat de aceste viori este unic, fapt pentru care ajung să fie atât de apreciate și de scumpe. Un exemplar ajunge să coste câteva milioane de euro.

Vioară Stradivarius II, realizată în jurul anului 1687

 

Fiecare instrument muzical realizat de Stradivarius are propriul nume, dar și propria istorie, precum: Soil, Doamna Tennant, Elder, Tuscan, Medici, Amarillys Fleming și așa mai departe.

Misterul din jurul acestor viori a fost dezbătut intens, între cunoscători. Se analiza lacul, lemnul și mai puțin măiestria. Emiliano Sacconi, unul dintre cei mai mari lutieri contemporani a declarat că singura diferență dintre viorile celelalte și cele create de Stradivarius este lucrătura. În felul acesta, el recunoaște geniul lutierului italian.

După mai multe analize, s-a descoperit că lemnul provine din zona munților Balcani, dar și a arcului carpatic, existând dovezi chiar că ar proveni de lângă Mănăstirea Putna.

După moartea lui Stradivarius, în atelierul său au fost găsite 92 de instrumente muzicale, printre care și celebra vioară „Messeas”, la care nu s-a cântat niciodată. Acesta este expusă într-un muzeu și evaluată la 20-30 milioane euro.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Zece lucruri „banale” pentru noi, dar complet interzise în lumea arabă
Zece lucruri „banale” pentru noi, dar complet interzise în lumea arabă
Lumea arabă este, în multe cazuri, despre tradiții tradiții. Ceea ce pentru occidentali sau americani sunt lucruri obișnuite, în anumite țări arabe acestea pot fi interzise sau puternic... citește tot
Rușii au mobilizat trupe la 250 de km de Helsinki, capitala Finlandei! Putin vrea coridorul Suwałki, cea mai vulnerabilă zonă NATO!
Rușii au mobilizat trupe la 250 de km de Helsinki, capitala Finlandei! Putin vrea coridorul Suwałki, cea mai vulnerabilă zonă NATO!
Rusia pare să intensifice pregătirile pentru o mobilizare militară în apropierea frontierelor statelor baltice și ale Finlandei. Conform imaginilor satelitare publicate de portalul polonez Onet,... citește tot
Fenomen cosmic misterior: semnale radio misterioase detectate dintr-o zonă neexplorată a spațiului
Fenomen cosmic misterior: semnale radio misterioase detectate dintr-o zonă neexplorată a spațiului
Într-o perioadă în care întreg globul pământesc se confruntă cu incertitudini de tot felul, o echipă de cercetători a venit cu certitudini după ce a detectat semnale radio neobișnuite... citește tot