Care este povestea concertului care va dura 643 de ani?

21.09.2020
Care este povestea concertului care va dura 643 de ani?

Povestea concertului care va rămâne în istorie. Lumea este plină de evenimente care schimbă mersul lucrurilor. Deși pare greu de crezut, într-o biserică din Germania a început acum 18 ani un concert care nu s-a terminat nici până astăzi. Ba mai mult, acesta a fost organizat în așa fel încât să dureze 639 de ani şi se va termina abia în anul 2640.

Concertul a început pe 5 septembrie 2001, când mai mulți oameni au venit la biserica medievală Sfântul Burchardi din Halberstadt, situată la 200 de kilometri de Berlin. Compoziția artistică este rulată la o orga specială și a fost realizată de americanul John Cage. Prima schimbare de sunet a avut loc după 7 ani, iar până acum au fost realizate 14 schimbări de acord.

John Cage a scris partitura care se va termina în 2640

Americanul John Cage a murit în 1992, la vârsta de 79 de ani, și în anul 1985 a scris partitura care va rămâne în istoria omenirii drept cel mai lung concert. Întregul eveniment este susținut de Fundaţia de Orgă „John Cage”.

Rainer Neugebauer, cel care administrează fundația, le-a declarat spectatorilor că „faţă de Jocurile Olimpice sau Forumul Economic Mondial de la Davos, acest eveniment nu poate fi anulat. Schimbarea de acord trebuia să se facă, figurează pe partitură”.

Orga care cântă partitura este specială

În anul 1985 când John Cage a scris partitura, acesta a avut o indicație: „Pe cât se poate de lent”. Singurul instrument muzical care putea reda creația americanului a fost orga, deoarece se pretează la un astfel de tempo. Potrivit specialiștilor în muzică, dacă la pian, sunetul dispare o dată ce ai terminat de atins o clapă, cel produs de orgă poate dura la infinit.

Această orgă nu este un instrument standard, activat de o claviatură. Ţevile reglate pentru notele partiturii sunt adăugate sau eliminate pe măsură ce sunetul va fi modificat. Niciun organist nu este implicat: instrumentul fucnţionează pe pilot automat şi pedalele care activează ţevile sunt acţionate de saci cu nisip. Ceremonia care însoţeşte fiecare schimbare a devenit un ritual pentru amatorii compoziţiei. Un compozitor şi o soprană care poartă mănuşi albe introduc două ţevi noi în orgă, creând astfel un nou acord de şapte note, care se alătură celor cinci note care răsună din octombrie 2013, potrivit adevărul.ro.

Concertul a atras mii de turiști

Orașul Halberstadt este unul îmbătrânit, care nu are atracții turistice, însă odată cu apariția concertului peste 140.000 de turiști au vizitat localitatea.

Este o senzaţie unică să participi la un proiect artistic care va lega generaţii şi va dura atât de mult timp. Uneori, spunem că este un proiect care are nevoie doar de aer şi timp, dar ne trebuie şi bani. Spectacolul pune întrebări filosofice despre relaţia noastră cu timpul, a declarat primarul oraşului, Andres Henke, potrivit sursei citate mai sus.

Toate costurile pentru menținerea evenimentului sunt susținute de Fundaţia de Orgă „John Cage”.

Așa arată biserica medievală Sfântul Burchardi din Halberstadt, unde se desfășoară concertul

Foto: adevărul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot