Ce sunt neologismele? De unde provin aceste cuvinte?

05.01.2018
Ce sunt neologismele? De unde provin aceste cuvinte?

Ce sunt neologismele? 

Conform definiției, neologismele sunt cuvinte sau expresii nou apărute într-o limbă, fie prin preluarea din alte limbi, fie create prin mijloace proprii.

De cele mai multe ori, neologismele sunt folosite pentru a numi concepte noi cum ar fi descoperirile sau invențiile. Există însă și situații în care noțiunile vechi care au suferit o schimbare radicală și sunt înlocuite de neologisme. Mulți dintre noi folosesc în limbajul de zi cu zi o mulțime de neologisme. Vorbitorii din mediul urban folosesc mai multe neologisme decât cei din mediul rural.

În limba română, majoritatea neologismelor au pătruns după anul 1830. Cele mai multe neologisme pătrund, pentru început, în stilul ştiinţific (domeniul terminologiilor de specialitate) şi în cel oficial administrativ. Rolul neologismelor în limba română este acela de a contribui la modernizarea lexicului românesc.

Se consideră a fi neologisme cuvintele internaţionale care au pătruns la noi începînd de pe la sfîrşitul secolului al XVIII-lea. Iată câteva exemple de neologisme: judo, site, week-end, puzzle, blog, robot, internship, marketing, mass-media, job etc.

Printre neologismele apărute recent în limba română se numără: marketing, management, lobby, parking, CEO, CFO, PR, etc.

Neologisme din engleză și franceză

Limba română s-a îmbogățit prin neologisme fie prin împrumutul exact al cuvintelor din alte limbi, fie prin adăugarea de sufixuri sau prefixuri. Conform lingviștilor, neologismele sunt necesare însă ar trebui să fie folosite cu măsură. Toate limbile occidentale conțin neologisme însă limba engleză (mixer, cocktail, cross, bridge, cowboy, bodyguard, babysitter, show, diesel, jeep, etc.), cea mai vorbită la nivel mondial, este cea care dă cele mai multe cuvinte.

Iată și câteva exemple de neologisme din alte limbi străine:

Neologisme din franceză: acetonă, absent, elev, bleumarin

Neologisme din italiană: pizza, paste, spaghete, pian, cuvertură, incognito, apartenență

Neologisme din germană: cremvurst, rucsac, fasung, halta, foraiba, marțipan, polițist, abțibild, șmecher, mahăr,

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot