Ce s-a întâmplat azi, 8 iulie?

08.07.2021
Ce s-a întâmplat azi, 8 iulie?

Toți cei născuți pe data de 8 iulie ar trebui să știe că la această dată au avut loc o serie de evenimente care au scris istorie. Multe dintre ele au fost uitate de-a lungul timpului, însă redactori shtiu.ro le readuc în atenție. Unele dintre evenimente au avut efecte pozitive asupra societăților, în schimb altele au schimbat mentalități și oameni.

Ce s-a întâmplat azi, 8 iulie?

1497 Este anul în care Vasco da Gama începea prima călătorie pe mare din Europa spre India, înconjurând Africa. Exploratorul portughez este cel care a descoperit ruta maritimă dintre cele două continente, atât de îndepărtate.

1730 În acest an a avut loc un eveniment de tristă amintire, fiindcă a fost un cutremur de 8,7 grade pe scara Richter în Chile. Seismul a produs un tsunami care a afectat 1.000 de km de coastă a statului sud-american.

1868 Un an de o importanță istorică pentru limba română, fiindcă a apărut la Iași manualul lui Ion Creangă: „Metodă nouă de scriere și citire pentru anul clasei I-a primare”. Ion Creangă a fost unul dintre cei mai cunoscuți scriitori români. Basmele, poveștile și povestirile lui Creangă sunt celebre și peste hotare și opera „Amintiri din copilările” a fost citită de milioane de români.

Ion Creangă

1869 La Timișoara a fost inaugurată prima linie de tramvai din Europa. Vagoanele erau trase de cai. Pe data de 9 decembrie 1894, în timpul mandatului primarului Nicolae Filipescu, în București, și-a făcut apariția primul tramvai electric, un lucru neobișnuit pentru românii care se învățaseră cu tramvaiul tras de cai.

1922 Un moment important pentru iubitorii de sport de la noi din țară, deoarece a avut loc primul meci de tenis al echipei României în Cupa Davis (România–India, 0-5). „Cupa Davis”, ca trofeu sportiv, a fost înscrisă legal la 21 februarie 1900.

1976 Un an important pentru Europa, fiindcă a luat naștere Partidul Popular European (PPE), federație a partidelor democrat–creștine din țările membre ale Uniunii Europene. Trebuie specificat că multe dintre deciziile politice luate în blocul comunitar sunt luate în cadrul acestui partid, având o puternică influență în Parlamentul European.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot