Ce s-a întâmplat azi, 8 iulie?

08.07.2021
Ce s-a întâmplat azi, 8 iulie?

Toți cei născuți pe data de 8 iulie ar trebui să știe că la această dată au avut loc o serie de evenimente care au scris istorie. Multe dintre ele au fost uitate de-a lungul timpului, însă redactori shtiu.ro le readuc în atenție. Unele dintre evenimente au avut efecte pozitive asupra societăților, în schimb altele au schimbat mentalități și oameni.

Ce s-a întâmplat azi, 8 iulie?

1497 Este anul în care Vasco da Gama începea prima călătorie pe mare din Europa spre India, înconjurând Africa. Exploratorul portughez este cel care a descoperit ruta maritimă dintre cele două continente, atât de îndepărtate.

1730 În acest an a avut loc un eveniment de tristă amintire, fiindcă a fost un cutremur de 8,7 grade pe scara Richter în Chile. Seismul a produs un tsunami care a afectat 1.000 de km de coastă a statului sud-american.

1868 Un an de o importanță istorică pentru limba română, fiindcă a apărut la Iași manualul lui Ion Creangă: „Metodă nouă de scriere și citire pentru anul clasei I-a primare”. Ion Creangă a fost unul dintre cei mai cunoscuți scriitori români. Basmele, poveștile și povestirile lui Creangă sunt celebre și peste hotare și opera „Amintiri din copilările” a fost citită de milioane de români.

Ion Creangă

1869 La Timișoara a fost inaugurată prima linie de tramvai din Europa. Vagoanele erau trase de cai. Pe data de 9 decembrie 1894, în timpul mandatului primarului Nicolae Filipescu, în București, și-a făcut apariția primul tramvai electric, un lucru neobișnuit pentru românii care se învățaseră cu tramvaiul tras de cai.

1922 Un moment important pentru iubitorii de sport de la noi din țară, deoarece a avut loc primul meci de tenis al echipei României în Cupa Davis (România–India, 0-5). „Cupa Davis”, ca trofeu sportiv, a fost înscrisă legal la 21 februarie 1900.

1976 Un an important pentru Europa, fiindcă a luat naștere Partidul Popular European (PPE), federație a partidelor democrat–creștine din țările membre ale Uniunii Europene. Trebuie specificat că multe dintre deciziile politice luate în blocul comunitar sunt luate în cadrul acestui partid, având o puternică influență în Parlamentul European.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce oltenii vorbesc repede? De ce oltencele sunt rele de gură?
De ce oltenii vorbesc repede? De ce oltencele sunt rele de gură?
Despre femei se spune, în general, că vorbesc mult. Un studiu arată că femeile vorbesc zilnic cu 13.000 de cuvinte mai mult decât bărbații. Oltencele sunt și mai și. Pe lângă faptul că... citește tot
Care este cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație?
Care este cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație?
Ne pregătim pentru înlocuirea banilor fizici cu monedele virtuale. Probabil că atunci când acel moment va veni, cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație va deveni doar o... citește tot
Israel și vecinii: decenii de război. De ce Israel nu este în relații bune cu niciunul dintre vecinii săi? De ce Iran urăște Israelul?
Israel și vecinii: decenii de război. De ce Israel nu este în relații bune cu niciunul dintre vecinii săi? De ce Iran urăște Israelul?
Al doilea Război Mondial (1939-1945) și genocidul la care au fost supuși milioane de evrei a fost unul dintre cele mai negre episoade din istoria acestui popor. După genocidul comis în rândul... citește tot