Ce s-a întâmplat azi, 10 august?

10.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 10 august?

Astăzi, 10 august, de-a lungul timpului, pe întreg Globul au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea anilor, însă redactorii shtiu.ro le readuc în evidență. Această dată reprezintă cea de-a 222-a zi a calendarului gregorian și a 223-a zi în anii bisecți.

Ce s-a întâmplat azi, 10 august?

1500 Domnitorul Moldovei, Ștefan cel Mare (1457–1504), a dăruit Mănăstirii Putna marea dveră a Răstignirii. Aceasta este o broderie monumentală de o valoare deosebită. Mihai Eminescu a numit manăstirea „Ierusalimul Neamului Românesc” și este un lăcaș monahal ortodox, unul dintre cele mai importante centre culturale, religioase și artistice românești.

1519 La această dată a început prima călătorie în jurul lumii, când cele cinci corăbii ale lui Fernando Magellan pleacă în călătoria care a rămas în istorie, din Sevilla.

Fernando Magellan

1539 În acest an a avut loc un eveniment important pentru francezi, fiindcă Francisc I a semnat Ordonanța de la Villers-Cotterêts, care a decis că limba franceză este introdusă în locul latinei în documentele oficiale.

1792 Poporul francez este nemulțumit de orânduirea existentă și declanșează Revoluția. Drept urmare, lumea de rând cucerește Palatul Tuileries. Adunarea națională a hotărât că regele Ludovic al XVI-lea să fie suspendat din funcțiile sale și cetățenii vor alege o nouă Convenție Națională a cărei misiune este să fondeze o națiune nouă.

1897 Un eveniment foarte important pentru sănătatea umană a avut loc la această dată, deoarece chimistul german Felix Hoffmann a izolat pentru prima dată Aspirina.

1913 Istoria României a consemnat Pacea de la București, care consfințește sfârșitul războiului și înfrângerea Bulgariei. Astfel, Grecia și Serbia își împart Macedonia, în timp ce România anexează Cadrilaterul.

1920 Imperiul Otoman dispare de pe harta lumii. Prin semnarea „Tratatului de la Sèvres”, acesta pierde patru cincimi din teritoriul său. Acordul dintre Antanta și Imperiul Otoman stabilește noile granițe ale României. Tratatul nu a intrat în vigoare.

2003 La această dată a avut loc un eveniment fericit, în special, pentru cosmonautul rus Juri Iwanowitsch Malentschenko aflat pe Stația Spațială Internațională, în spațiu, care se căsătorește cu Ekaterina Dmitrieva aflată în Texas.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot