Ce s-a întâmplat azi, 9 august?

09.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 9 august?

Data de 9 august reprezintă o zi importantă pentru istoria lumi, dar și pentru România. Cea de-a 221-a zi a calendarului gregorian și a 222-a zi în anii bisecți a consemnat o serie de evenimente, pe care redactorii shtiu.ro le readuc în evidență.

Ce s-a întâmplat azi, 9 august?

1173 O clopotniță a fost construită de meșterii italieni, iar câțiva ani mai târziu avea să devină celebrul „Turn înclinat din Pisa”.

1483 În acest an a fost deschisă Capela Sixtină de la Roma. Aceasta este capela palatului papal din Vatican și este o adevărată operă de artă. Ea a fost construită între anii 1472 și 1483, în timpul pontificatului papei Sixtus al IV-lea, de unde îi provine numele. Picturile din interior au fost realizate de Michelangelo Buonarroti.

1601 Mihai Viteazul a murit. Scurta domnie a lui Mihai a ținut până în toamna lui 1600, când a fost înfrânt la Mirăslău de nobilimea ardeleană răsculată. Astfel, el a fost obligat să plece la Viena, apoi la Praga, unde a cerut ajutor împăratului Rudolf al II-lea. Deși, inițial, acesta l-a ajutat, ulterior a pus la cale asasinarea acestuia. Mihai Viteazul este ucis de un detașament de mercenari în frunte cu ofițerul valon Jacques de Beauri. Mihai Viteazul a fost asasinat în august 1601, lângă Câmpia Turzii. Istoria îl consemnează ca un personaj care, pe bună dreptate, a schimbat cursul vieții în această regiune.

1902 Istoria universală consemnează la această dată faptul că Edward al VII-lea și Alexandra a Danemarcei au fost încoronați, la Westminster Abbey, ca rege și regină a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

1942 Forțele britanice l-au arestat, la Bombay, pe liderul indian Mahatma Ghandy. Acesta a fost un avocat și a luptat pentru independența Indiei, fiind inițiatorul mișcărilor de revoltă nonviolente.

1945 La această dată a avut loc un eveniment de tristă amintire pentru istoria omenirii. 39.000 de oameni și-au pierdut viața, după ce Statele Unite ale Americii a lansat o bombă atomică asupra Japoniei, mai precis asupra orașului Nagasaki. Numită de americani „Fat Man”, aceasta a fost aruncată din avionul B-29 Bockscar. După acest eveniment Japonia a capitulat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1965 Singapore devine stat independent, după ce Parlamentul Malaeziei a votat ruperea acestuia de țară. Drept urmare, Singapore este singurul stat din lume care și-a dobândit independența fără voia sa.

1974 În Statele Unite ale Americii, în urma scandalului Watergate, Richard Nixon a demisionat din funcția de președinte, iar vicepreședintele Gerald Ford devine șeful statului.

1999 În Rusia, președintele Boris Elțîn îl numește pe șeful Serviciului Federal de Securitate, Vladimir Vladimirovici Putin ca prim-ministru al țării.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot