Ce s-a întâmplat azi, 4 septembrie?

04.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 4 septembrie?

Pe data de 4 septembrie, cea de-a 247-a zi a calendarului gregorian și a 248-a zi în anii bisecți, au avut loc o serie de evenimente care au marcat istoria României, dar și a lumii. Cele mai multe dintre ele au fost uitate, însă redactorii shtiu.ro le readuc în evidență.

Ce s-a întâmplat azi, 4 septembrie?

1541 Un moment greu pentru istoria Transilvaniei, care trece sub suzeranitatea Imperiului Otoman.

1774 Exploratorul englez James Cook a plecat în cea de-a doua călătorie importantă a sa și a descoperit insulele din Pacific, de lângă Australia. Acesta le denumește Noua Caledonie după numele latin al Scoției (Caledonia).

1870 Cea de-A Treia Republică Franceză este instaurată după ce împăratul Napoleon al III-lea este detronat.

1881 S-a născut George Bacovia, unul dintre cei mai mari poeți din literatura română.

1890 În acest an a avut loc un eveniment de tristă amintire pentru greci, care au văzut cum orașul Salonic a suferit daune importante după un incendiu de proporții. Un cartier întreg a ars complet și nu mai puțin de 20.000 de oameni au rămas fără adăpost.

1940 Generalul Ion Antonescu ajunge premierul României, după ce regele Carol al II-lea demite guvernul Gigurtu. După ce a ajuns la putere acesta l-a constrâns pe rege să abdice în favoarea foarte tânărului principe moștenitor Mihai. În felul acesta Antonescu a condus după bunul plac, având o domnie cu puteri dictatoriale.

1958 A fost anul în care a avut loc un eveniment care va scrie istorie. La București, a avut loc prima ediție a Festivalului internațional George Enescu.

1972 Înotătorul american Mark Spitz și-a asigurat locul în istoria acestui sport, după ce a câștigat cea de-a șaptea medalie de aur la Olimpiada de vară de la München. El a fost primul sportiv olimpic care a obținut șapte medalii de aur la o singură Olimpiadă.

1991 O perioadă grea pentru URSS care s-a destrămat, iar președintele Mihail Gorbaciov, a recunoscut independența celor trei state baltice: Estonia, Letonia și Lituania.

1998 A fost un an definitoriu pentru lumea din prezent, fiindcă Larry Page și Serghei Brin au înființat compania Google pentru a promova celebrul motor de căutare.

2002 Uniunea Europeană face un apel la Statele Unite ale Americii să lanseze un atac împotriva Irakului numai cu aprobarea ONU.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot