Ce s-a întâmplat azi, 4 septembrie?

04.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 4 septembrie?

Pe data de 4 septembrie, cea de-a 247-a zi a calendarului gregorian și a 248-a zi în anii bisecți, au avut loc o serie de evenimente care au marcat istoria României, dar și a lumii. Cele mai multe dintre ele au fost uitate, însă redactorii shtiu.ro le readuc în evidență.

Ce s-a întâmplat azi, 4 septembrie?

1541 Un moment greu pentru istoria Transilvaniei, care trece sub suzeranitatea Imperiului Otoman.

1774 Exploratorul englez James Cook a plecat în cea de-a doua călătorie importantă a sa și a descoperit insulele din Pacific, de lângă Australia. Acesta le denumește Noua Caledonie după numele latin al Scoției (Caledonia).

1870 Cea de-A Treia Republică Franceză este instaurată după ce împăratul Napoleon al III-lea este detronat.

1881 S-a născut George Bacovia, unul dintre cei mai mari poeți din literatura română.

1890 În acest an a avut loc un eveniment de tristă amintire pentru greci, care au văzut cum orașul Salonic a suferit daune importante după un incendiu de proporții. Un cartier întreg a ars complet și nu mai puțin de 20.000 de oameni au rămas fără adăpost.

1940 Generalul Ion Antonescu ajunge premierul României, după ce regele Carol al II-lea demite guvernul Gigurtu. După ce a ajuns la putere acesta l-a constrâns pe rege să abdice în favoarea foarte tânărului principe moștenitor Mihai. În felul acesta Antonescu a condus după bunul plac, având o domnie cu puteri dictatoriale.

1958 A fost anul în care a avut loc un eveniment care va scrie istorie. La București, a avut loc prima ediție a Festivalului internațional George Enescu.

1972 Înotătorul american Mark Spitz și-a asigurat locul în istoria acestui sport, după ce a câștigat cea de-a șaptea medalie de aur la Olimpiada de vară de la München. El a fost primul sportiv olimpic care a obținut șapte medalii de aur la o singură Olimpiadă.

1991 O perioadă grea pentru URSS care s-a destrămat, iar președintele Mihail Gorbaciov, a recunoscut independența celor trei state baltice: Estonia, Letonia și Lituania.

1998 A fost un an definitoriu pentru lumea din prezent, fiindcă Larry Page și Serghei Brin au înființat compania Google pentru a promova celebrul motor de căutare.

2002 Uniunea Europeană face un apel la Statele Unite ale Americii să lanseze un atac împotriva Irakului numai cu aprobarea ONU.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot